1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. Prečo na dovolenku do Ras Al Khaimah

9 dôvodov, prečo na dovolenku do emirátu Ras Al Khaimah

Čo sa dozviete?

    Emirát Ras Al Khaimah, ležiaci pri Perzskom zálive v miestach jeho zužovania do Hormuzského prielivu, zatiaľ nedosiahol medzi turistami takú slávu ako Dubaj alebo Abú Dhabi. Napriek tomu by bola veľká škoda nádhernú oblasť medzi ománskou exklávou Musandam na severe a emirátom Umm Al Quwain na juhu nenavštíviť. Predstavujeme vám 9 dôvodov, prečo sa na dovolenku do Spojených arabských emirátov vydať práve do tejto časti ich západného pobrežia.

    1. Dlhé, široké a poloprázdne pláže

    Celých 100 kilometrov pobrežia skrýva viacero úžasných lokalít na opaľovanie, kúpanie a iné formy rekreačného pobytu na pláži. Pláže v Ras Al Khaimah sú rovnako krásne ako v ostatných emirátoch, navyše majú punc čistoty, nedotknutosti a romantiky.

    Opustené pobrežie Perzského zálivu v Ras Al Khaimah
    Pláže na umelom ostrove Marjan
    Väčšinou ich pokrýva svetložltý piesok, zvoľna klesajú do blankytného mora a lemujú ich datľové či citrusové plantáže. Pri hoteloch od seba jednotlivé plážové úseky oddeľujú kamenné móla, nechýba servis v podobe ležadiel a slnečníkov, ani široká ponuka aktivít, z ktorých k najpopulárnejším patrí potápanie a plachtenie.

    2. Umelý ostrov Al Marjan

    Emirát Ras Al Khaimah sa v mnohých ohľadoch snaží dohnať svojich bohatších a slávnejších súrodencov. Aj tu preto vyrástol umelý ostrov. Al Marjan sa síce svojou veľkosťou (plocha 2,7 kilometrov štvorcových, dĺžka 4,5 kilometra) nemôže vyrovnať Palmovým ostrovom v Dubaji, zároveň však uchvacuje svojou jednoduchosťou a prehľadnosťou. Čím menej plochy ešte nie je zastavaných, tým viac krásnych výhľadov na more pre vás.

    2. Umelý ostrov Al Marjan

    Počas svojej krátkej existencie (od roku 2018) sa Al Marjan preslávil mimoriadne bohatými a dlhými ohňostrojmi, ktoré prekonávajú svetové rekordy. Bohatá biologická diverzita okolitých vôd láka milovníkov potápania, golfoví hráči ocenia blízky Golf Club Al Hamra. Asi 10 minút jazdy autom sa nachádza veľmi pekný a rozľahlý aquapark Iceland Water Park.

    3. Golfové ihriská

    V súvislosti s golfom musíme určite spomenúť obľúbený Tower Links Golf Club. Ihrisko v unikátne krásnom prostredí pri lagúne uprostred hlavného mesta Ras Al Khaimah pokrýva nový druh greenu a obklopujú ho porasty mangrovníkov. Náročnosť areálu, navrhnutého Geraldom Williamsom, zvyšujú úzke fairways, značná členitosť, vlnitý terén i jamky, pri ktorých musí hráč prvou ranou prekonať kroviny medzi odpaliskom a fairway.
    Náš tip: pozdĺž cesty cesty na ostrove vedú chodníky, vďaka ktorým si jeho veľkú časť môžete pozrieť po vlastných. Prechádzku odporúčame ráno, keď ešte nie je príliš teplo.

    4. Nevšedné stopy histórie

    Na území emirátu Ras Al Khaimah nájdete prekvapivé množstvo historických pamiatok. Všeobecnú predstavu o jeho dejinách, ľuďoch a kultúre si urobíte v malom, avšak na exponáty bohatom Národnom múzeu. V hlavnom meste sa ukrýva aj kráľovská pevnosť Al Falayah, pozorovateľňa Bu Shaqq a múzeum rodáka a slávneho moreplavca Ahmada ibn Mádžida, ktorý ako lodivod viedol Indickým oceánom portugalského objaviteľa Vasca da Gamu.

    Pevnosť Dhayah
    Mesto duchov Al Hamra

    Skutočné lahôdky pre záujemcov o históriu predstavujú pevnosť Dhayah a staré mesto Al Hamra. Dhayah Fort, najvyššie umiestnená vrcholová pevnosť v SAE, sa vypína v najsevernejšej časti emirátu. Posledné miesto vzdoru vo vojne proti Veľkej Británii roku 1819 odkrýva návštevníkom pekný výhľad do okolia krajiny nad mestom Al Rams. Zo starého mesta Al Hamra s pevnosťou Al Jazeera sa stalo skutočné mesto duchov so zakonzervovanou architektúrou prístavu lovcov perál z prvej polovice 20. storočia.

    5. Nakupovanie

    Na dovolenku do Arabských emirátov sa chodí aj pre nákupy v obchodoch s pestrou paletou cenovo výhodného tovaru - krajina je považovaná za naozajstný nákupný raj. V Ras Al Khaimah preto nájdete niekoľko obchodných galérií ako Al Manar Mall, Al Hamra Mall, RAK Mall alebo All Naeem Mall. K obľúbeným produktom a typickým suvenírom patrí zlato a šperky, oblečenie, korenie, tepané lampy či výrobky z ťavieho mlieka.
    Náš tip: k obľúbeným hotelom v Ras Al Khaimah patrí napr.: DoubleTree by Hilton Marjan Island, Hilton Ras Al Khaimah Resort & Spa alebo Rixos Bab Al Bahr.
    Náš tip: k obľúbeným hotelom v Ras Al Khaimah patrí napr.: DoubleTree by Hilton Marjan Island, Hilton Ras Al Khaimah Resort & Spa alebo Rixos Bab Al Bahr.

    6. Najvyššia hora Emirátov

    Prepojenie modernej prítomnosti s pôvabnou prírodou v Ras Al Khaimah dokumentuje možnosť výstupu na horu Džabal Bil Ajs (Jebel Jais) vypínajúcu sa na hraniciach v pohorí Al-Hadžar. Výška 1 934 metrov jej hlavného (východného) vrcholu neznamená v susednom Ománe nič výnimočné, no 1 910 metrov nižšieho (západného) vrcholu stačí v Spojených arabských emirátoch na titul „najvyšší bod krajiny“.

    Celkový pohľad na horu Jebel Jais
    Cesta smerujúce pod vrchol Jebel Jais
    Jebel Jais s pobrežím Perzského zálivu v pozadí
    Jebel Jais, najvyššia hora SAE

    Kľukatá, ale perfektne hladká cesta (ako je napokon v SAE samozrejmosťou) vedie až na vyhliadkovú plošinu – veľké parkovisko kúsok pod vrcholom, na ktorý je možné dôjsť po kamenistej cestičke. Pobyt na „streche Emirátov“ ozvláštňuje Jais Adventure Peak, súbor dobrodružných atrakcií na čele s vyhliadkovou plošinou s preskleným dnom Jebel Jais Viewing Deck Park.

    7. Najdlhšia zipline na svete

    Za absolútnu špičku – a to doslova – na svahoch Džabal Bil Ajs možno považovať Toroverde Adventure Park. Jeho originál s dych berúcou zipline dráhou sa nachádza v Portoriku, ale keďže sme v Spojených arabských emirátoch, tak prekonáme rekordy. Áno, Jebel Jais Flight je najdlhšia zipline na svete!

    7. Najdlhšia zipline na svete

    Budovali ju odborníci z celého sveta, vyslúžila si zápis do Guinessovej knihy rekordov a v duchu jej názvu môžete presvišťať vzdialenosť 2 800 metrov. Svoju pozornosť si tiež pýta aj miesto dojazdu (alebo doletu?), ktorý prebieha na plošine, zavesenej uprostred skál 100 metrov nad zemou.

    8. Blízky Dubaj

    Vďaka diaľnici to na dovolenke v Ras Al Khaimah budete mať blízko do Dubaja. Futuristická metropola Emirátov leží vo vzdialenosti asi 100 kilometrov – ideálna diaľka, aby ste sa tam autom rýchlo dostali, ale zároveň dovolenkovali a relaxovali ďaleko od davov rušnej aglomerácie.

    8. Blízky Dubaj

    9. Ťavie preteky

    Za historické a kultúrne dedičstvo Ras Al Khaimah sa považujú aj tradičné ťavie preteky (hoci v poslednej dobe sa pokrok prejavil aj tu, pretože živých džokejov nahradili robotickí jazdci). Dostihová sezóna trvá približne od októbra do apríla a hlavný ťaví štadión pre preteky Al Sawan medzi dunami a nízkou vegetáciou dokáže pritiahnuť obrovský počet divákov.

    josef.krenek
    25. 2. 2021

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!