1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. Najkrajšie miesta na dovolenke v Čiernej Hore

Naprosté soukromí v ráji. Hotely s privátními bazény

Čo sa dozviete?

    Z postele rovnou do bazénu. Navíc soukromého a jen kousek od břehu moře. Připadá vám to jako sen? Přeneste se s námi na chvíli tam, kde se sny stávají skutečností. Vezmeme vás do nejkrásnějších hotelů s luxusními pokoji, které mají svůj vlastní soukromý bazén. O takové dovolené se vám s vaší drahou polovičkou ani nesnilo.
     
    Božské zákutia Boky Kotorskej

    Božské zákutia Boky Kotorskej

     
    Pokojná atmosféra polostrova Luštica
    Herceg-Novi s prístavom a bezénom Jadran

    Najznámejším miestom Čiernej Hory však nie sú divoké pohoria, ale rozsiahly záliv Boka Kotorská (UNESCO). Na dĺžku má viac ako 30 kilometrov, západná časť jeho ústia z Jadranu patrí Chorvátsku a pri pohľade z výšky vynikne jeho podivuhodný tvar pripomínajúci jazerá prepojené úzkymi hrdlami (vytvárajúci tiež roztomilý polostrov Luštica). Ubytovať sa môžete v letoviskách Bijela či Herceg-Novi a samozrejme si nesmiete nechať uniknúť výlet do historického Kotoru na konci zálivu.

    Hor sa na čiernohorský Olymp

    Perast, Boka Kotorská a Lovćen v oblakoch
    Vyhliadka na hore Jezerski vrch
    Nad rušnou Bokou Kotorskou sa prudko dvíhajú vrcholy národného parku Lovćen. Pre miestnych predstavuje tú pravú pôvodnú „čiernu horu“, ktorá dala názov celej krajine. Nádherné pohľady na park sa otvárajú z mestečiek roztrúsených pozdĺž Kotorského zálivu ako Tivat, Perast, Dobrota, Prčanj alebo Škaljari. Na Štirovnik, najvyšší bod Lovćenu, sa síce kvôli vojenskej zóne nedostanete, no na susedný Jazerský vrh vedie cesta a nachádza sa na ňom mauzóleum Petara II. Njegoša.

    Ornitologický raj Skadarské jazero

    Skadarské jazero
    Pláže v Sutomore
    Takmer 300 vtáčích druhov vrátane vzácnych pelikánov majú zásluhu na vyhlásení Skadarského jazera národným parkom v roku 1983. Najväčšie sladkovodné jazero na Balkáne sa navyše pýši mimoriadnou čistotou, pretože ho z krasového dna napája približne 50 prameňov, ktoré umožňujú kompletnú výmenu vody každých 6 mesiacov. K tejto význačnej oblasti čiernohorského juhu, zasahujúcej jednou tretinou aj do susedného Albánska, sa dostanete z prímorských letovísk Petrovac, Sutomore, Bar alebo Ulcinj.
    Za krásou hôr v národnom parku Durmitor

    Za krásou hôr v národnom parku Durmitor

     
    Bobotov kuk
    Djurdjevićov most
    Na severozápade Čiernej Hory, pri hraniciach s Bosnou a Hercegovinou, sa rozkladá národný park Durmitor (UNESCO). Ukrýva nádheru takmer neopísateľnú: fantasticky tvarované štíty, ľadovcové plesá, hlboké údolia a predovšetkým ľudoprázdnu krajinu oživenú iba maličkými pastierskymi osadami. K jeho najväčším lákadlám patrí najvyššia hora Bobotov kuk (2 523 m) a kaňon rieky Tara (1 100 m – najhlbšia v Európe) s ikonickým Djurdjevićovým mostom pri osade Budečevica.

    Budvanská riviéra buď pochválená

    Budva
    Uličky v centre Budvy
    Ostrov Sveti Nikola pri Budve
    Bečići
    Napriek nespornej kráse horských masívov turisti v Čiernej Hore najradšej jazdia za relaxom na jadranské pobrežie. Okrem už spomínaného Petrovacu, Baru a Ulcinja na juhu sa najväčšej pozornosti teší rozsiahle letovisko Budva a susedné Bečići. Životom tepajúci Budva ponúka obľúbenú pláž, dva aquaparky, opevnené historické centrum a ostrov Sveti Nikola. Bečići sa pýši plážou, ktorú už roku 1935 na medzinárodnej súťaži v Paríži vyhlásili za najkrajšiu na starom kontinente.

    Lahôdky kráľovského Cetinje

    Cetinje, v pozadí Lovćen
    Tradičná príprava pršutu v Njeguši
    Pod severnými, vnútrozemskými svahmi Lovćenu je učupené mestečko Cetinje. Nenechajte sa zmiasť prvým dojmom, až do roku 1946 išlo o administratívne stredisko celého regiónu a predtým dokonca o metropolu Čiernohorského kráľovstva. Dodnes na jeho slávnu minulosť pripomínajú budovy ambasád, Cetinjský kláštor, mauzóleum či národné múzeum v paláci Nikolu I. Návštevu Cetinje by ste nemali vynechať už pre to, že v blízkej Njeguši sa vyrába tunajšia gastronomická špecialita pršut.
    Pod hory do hlavného mesta Podgorice

    Pod hory do hlavného mesta Podgorice

     
    Rieka Morača v Podgorici
    odgorica, kostol Vzkriesenia

    Súčasná metropola Podgorica leží od Cetinje asi 30 kilometrov na východ. Prvýkrát sa o nej písalo v roku 1326, Osmania z nej výstavbou pevnosti urobili obranný val Bögürtlen, v rámci Čiernohorského kniežatstva sa stala druhým najdôležitejším sídlom v krajine, na hlavné mesto ako Titograd povýšila roku 1944 a ku svojmu pôvodnému menu sa vrátila o pol storočia neskôr. K najznámejším pamiatkam patrí Zimný kráľovský palác, hodinová veža Sahat-kula, Titova rezidencia či staré skalné mesto Skaline.

    Nádherné čiernohorské národné parky

    Biogradska Gora
    Prokletije

    Za Podgoricou začína mohutné pásmo Dinárskeho pohoria, ktoré zaberá valnú časť centrálnej a severnej časti krajiny. Okrem už spomínaného Durmitoru ho dominujú fascinujúce pohoria Bjelasica a Prokletije. Prvý z nich tvorí spoločne s ľadovcovým Biogradským jazerom súčasť národného parku Biogradska Gora, ktorý sa považuje za najstaršie chránené územie svojho druhu v Európe. V národnom parku Prokletije sa vypína najvyšší bod Čiernej Hory, magická Zla Kolata (2 534 m nm).

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!