1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. Čo vidieť v Paname? Objavte najkrajšie miesta!

Čo vidieť v Paname? Objavte najkrajšie miesta!

Čo sa dozviete?

    Opustené pláže, dažďové pralesy, kávové plantáže, indiánske kmene, koloniálne pamiatky a Panamský prieplav. Objavte s nami najkrajšie miesta Panamy.

    Napriek tomu, že Panama je pomerne malou krajinou, čo sa rozlohy týka, môžete si tu užiť dovolenku mnohých podôb. V Paname zažijete nielen relax na krásnych plážach pozdĺž tichomorského a karibského pobrežia. Objavujte tropické dažďové lesy, navštívte hornaté vnútrozemie s kávovými plantážami a vodopádmi, plávajte na panenské ostrovčeky s indiánskymi obyvateľmi, spoznajte moderné Panama City a pozrite si na vlastné oči Panamský prieplav. Dáme vám tipy na najkrajšie miesta Panamy, ktoré stojí za to vidieť.

    Stavidlá Panamského prieplavu

    Navštíviť Panamu a nevidieť slávny Panamský prieplav prepájajúci Tichomorie s Atlantikom? Nemysliteľné. Najjednoduchejší spôsob, ako spoznať Panamský prieplav, je výlet do návštevníckeho centra Miraflores neďaleko Panama City. Ide o moderné niekoľkopodlažné múzeum predstavujúce históriu, fungovanie a význam kanálu. Čaká vás v ňom krátky film o kanáli a niekoľko vyhliadkových plošín s panoramatickými výhľadmi na jeho stavidlá, odkiaľ môžete pozorovať, ako preplávajú obrovské zaoceánske lode. Za pozornosť stojí aj umelé jazero Gatún, ktoré je využívané na plavbu loďou i napúšťanie plavebných komôr. Panamským prieplavom je tiež možné splaviť na jednej z turistických lodí.

    Panamský prieplav so slávnym mostom „Puente de las Américas“
    Druhé stavidlo Panamského prieplavu (od Pacifiku)

    Najvyššia hora Panamy s výhľadom na 2 oceány

    Vidieť pobrežie dvoch oceánov z jedného miesta znie takmer neuveriteľne. V Paname to ale možné je. Najvyššia hora a zároveň jediná sopka Panamy, vulkán Barú (7 kráterov, najvyššia z nich meria 3 474 m n. m.), ponúka pri peknom počasí výhľady na Tichomorie i Atlantik. Môžete si na ňu vyjsť džípom alebo si ju vyšliapať pešo (náročný výstup dlhý cca 13 km s prevýšením 1 800 m). Najlepšie výhľady sú skoro ráno, v neskorších hodinách už môže byť oblačno. Vulkán Barú je súčasťou národného parku s krásnou prírodou a divokou zverou (napr. pumy a pestrofarební kvesalovia), ktorý je ideálnym miestom pre pešiu turistiku a vedú ním trasy obľúbených trekov ako napr. Sendero Los Quetzales (cca 6 hodín dlhý trek).

    Vulkán Barú, Panama
    Vulkán Barú, Panama
    Kvesal chocholatý
    Puma
    Pláž s morskými hviezdicami

    Pláž s morskými hviezdicami

    Na pláži Estrella nebudete potrebovať ani výbavu na šnorchlovanie, aby ste na vlastné oči zbadali obrovské morské hviezdice. Stačí si urobiť výlet na súostrovie Bocas del Toro, ktoré leží pri pobreží Karibského mora na severozápade Panamy, a ponoriť sa do čistej vody. Vďaka ochrane pred vlnami ponúka Playa Estrella skvelé kúpanie. Aj ostatné pláže Bocas del Toro sú považované za jedny z najkrajších v Paname, kde sa môžete do sýtosti oddávať opaľovaniu, kúpaniu, potápaniu i surfovaniu. Medzi ďalšie najznámejšie pláže Bocas del Toro patria napr. Playa Bluff a Playa Red Frog.

    Tropické ostrovy obývané indiánmi

    Stovky maličkých a takmer ľudoprázdnych ostrovčekov, biele pláže s palmami a pôvodný indiánsky kmeň Guna s tradičnou kultúrou žijúcou v súlade s prírodou. Znie vám to ako z filmu? Vedzte, že ide o skutočnosť. Ostrovy San Blas v regióne Guna Yala v Karibskom mori sú skutočným tropickým rajom a jedným z najkrajších miest Panamy, ktoré môžete vidieť počas dovolenky. V tradičných dedinách stále ešte rozhoduje rada starších, neplatia tu panamské zákony a nie je tu signál. Ubytovať sa môžete v chatkách postavených indiánmi z prírodných materiálov, ktoré našli v džungli. Pozor, z tohto ostrovného raja na zemi sa už nebudete chcieť vrátiť domov.

    San Blas
    San Blas
    Náš tip: Zaujali vás ostrovy San Blas a chcete počas dovolenky v Paname navštíviť ešte viac panenských miest? Zastavte sa na prekrásnych Pearl Islands ležiacich v Pacifiku pri južnom pobreží Panamy. Názov Perlové ostrovy napovedá, že práve tu našli španielski kolonisti veľké množstvo perál. Dnešné bohatstvo ostrovov však spočíva predovšetkým v opustených bielych plážach a pestrom morskom živote.
    Pearl Islands, Panama
    Potápanie pri Pearl Islands, Panama

    Dažďový prales

    Láka vás zažiť v Paname naozajstné dobrodružstvo? Jedným z najdostupnejších tropických dažďových pralesov v Paname je národný park Soberanía pri brehoch Panamského prieplavu. Ponúka pozoruhodnú rozmanitosť divokej zveri (viac ako sto druhov cicavcov, štyri stovky druhov vtákov, desiatky druhov obojživelníkov, plazov a rýb) a turistické chodníky. V návštevníckom centre Panama Rainforest Discovery Center môžete pozorovať pestrofarebné vtáky z vyhliadkovej veže, leňochody v záchrannom centre či prejsť sa turistickými lesnými chodníkmi. Medzi ďalšie zvieratá, ktoré môžete v okolí vidieť, patria opice, krokodíly, leguány, motýle atď.

    Národný park Soberanía, Panama
    Národný park Soberanía, Panama
    Motýľ v dažďovom pralese Soberanía
    Vřešťan pláštíkový v dažďovom pralese Soberanía
    Náš tip: Ďalšími národnými parkami, ktoré vidieť v Paname, sú La Amistad, Chagres alebo Coiba na rovnomennom ostrove.

    Panama City s pozostatkami najstaršieho európskeho osídlenia na pacifickom pobreží Ameriky

    Hlavné mesto Panamy v sebe ukrýva ruiny starého mesta, ktoré bolo roku 1671 vypálené anglickými pirátmi. Tzv. Panama Viejo dnes leží v chudobnej štvrti mimo centra metropoly. Miestne pozostatky katedrály, kláštorov, nemocnice, mostov, rezidencií a domov najbohatších obyvateľov z obdobia španielskej kolonizácie sú súčasťou kultúrneho dedičstva UNESCO.

    Ruiny katedrály v Panama Viejo
    Panama Viejo

    Nezabudnite ani Casco Viejo –starú štvrť so zachovanou koloniálnou architektúrou a upravenými uličkami. Nájdete tu mnoho reštaurácií a výhľady na panorámu mrakodrapov bankovej štvrti.

    Casco Viejo, Panama
    Casco Viejo a Panamský prieplav

    Kávové plantáže

    Plantáže, z ktorých pochádza voňavá panamská káva, uvidíte v okolí mestečka Boquete na úpätí najvyššej hory Volcán Barú na západe Panamy. Môžete ich navštíviť v rámci prehliadky s anglicky hovoriacim sprievodcom, ktorý vás zoznámi s postupom pestovania a spracovania panamskej kávy. Samozrejmosťou je ochutnávka.

    Kávové plantáže
    Sušenie kávových zŕn, Boquete
    klara.vacek
    30. 12. 2021

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!