1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. 10 zázrakov architektúry a techniky v Dubaji

10 zázrakov Dubaja. Vydajte sa na výlet do budúcnosti
 

Čo sa dozviete?

    Pozrite si desať architektonických divov, ktoré by ste počas dovolenky v Dubaji určite nemali vynechať.
     
    Dubai Miracle Garden, zábavné parky, Dubai Marina či stavba novej najvyššej budovy sveta s výškou 900 metrov sú iba časťou zo zázračných stavieb, ktoré zdobia futuristickú metropolu Dubaj. Náš zoznam začína hotelom, ktorý odštartoval záujem turistov o toto mesto. 

    Hotel Burj al-Arab

    Jeden z najluxusnejších hotelov sveta Burj al-Arab sa stal prvou stavbou, vďaka ktorej sa o Dubaji začalo hovoriť po celom svete. Niet sa čomu čudovať, na jeho hodnotenie nestačilo ani šesť hviezdičiek, výstavba stála viac ako miliardu dolárov a dekor tvorí 8 tisíc metrov štvorcových zlata.

    Svojím vzhľadom Burj al-Arab pripomína plachtu tradičnej arabskej plachetnice. K jeho najväčším ťahákom patrí najvyššie átrium na svete (180 metrov), preslávená vyhliadková reštaurácia Sky View či reštaurácia Al Mahara obklopená obrovským akváriom.

    Zaujímavosť: V roku 2005 sa na helipore hotela vo výške 200 metrov konalo pamätné exhibičné stretnutie tenisovej legendy Andreho Agassiho a Rogera Federera.
     
    Hotel Burj al-Arab

    Mrakodrap Burj Khalifa

    Zoznámte sa s aktuálnou dubajskou ikonou, najvyššou budovou sveta Burj Khalifa. Pre najväčšie mesto Spojených arabských emirátov momentálne znamená asi toľko, čo Socha slobody znamená pre New York. Ide o obrovský turistický magnet a jej návšteva je skutočne zážitok na celý život.

    Burj Khalifa rastie až do nebies v štvrti zvanej Downtown, kde vytvára rozsiahly futuristický komplex spoločne s obchodným strediskom Dubai Mall a Dubajskými fontánami. Okrem svojej neskutočnej výšky sa pýši mnohými ďalšími rekordmi a počas prehliadky sa rozhliadnete nielen z najvyššie umiestnenej vyhliadkovej plošiny, ale dozviete sa aj množstvo údajov o jej výstavbe a histórii.
     
    Mrakodrap Burj Khalifa

    Nákupná galéria Dubai Mall

    V tieni Burj Khalifa leží druhé najväčšie obchodné centrum na svete Dubai Mall. V skutočnosti ho však mrakodrap ani zďaleka nedokáže zatieniť, pretože zaberá úctyhodnú plochu 25 hektárov. Kapacita parkoviska dosahuje 14 tisíc vozidiel a utrácaniu sa v ňom môžete oddávať v 1 200 obchodoch vrátane jednej z najväčších svetových cukrární (Candylicious).

    Dubai Mall však neponúka iba nakupovanie. Modernistický komplex ukrýva luxusný hotel, ľadové klzisko, zábavný park SEGA Republic, obrovské multikino, strašidelný zámok Hysteria, detský náučný park KidZania a najväčšie akvárium na svete Dubai Aquarium. V priestore medzi Dubai Mall a Burj Khalifou rozbieha každý podvečer svoju jazdu fantastická svetelná show Dubajských fontán.

    Zaujímavosť: S 84 miliónmi návštevníkov za rok 2019 sa Dubai Mall vyhrieva na prvom mieste rebríčka najnavštevovanejších zábavných budov na svete.
     
    Nákupná galéria Dubai Mall

    Umelé ostrovy Palm Islands

    Jedného dňa vytvorí Palm Islands veľkolepú sústavu umelých ostrovov s plochou niekoľkých desiatok kilometrov štvorcových, na ktorej budú stáť celé štvrte s luxusnými hotelmi, obchodnými galériami a zábavnými parkami. Avšak, aj keď zatiaľ jediná úplne dokončená časť celého projektu – Palm Jumeirah – doslova berie dych svojimi rozmermi a koncepciou.

    Na povrchu Palm Jumeirah, ktorému za základ slúžia milióny kubických metrov kameňov a piesku, nájdete okrem iného ikonický hotel Atlantis s aquaparkom Aquaventure a show s delfínmi. Dĺžka pláží dosahuje takmer 80 kilometrov, nechýba jachtové prístavisko ani ponuka vodných športov. Spojenie s pevninou zabezpečuje automatický monorail. A hneď vedľa ostrova Palm Jumeirah sa točí ďalší dubajský div Dubai Eye.

    Zaujímavosť: Rozostavané umelé ostrovy The World tvoria zmenšenú kópiu sveta, kde je možné si prenajať celý ostrov v tvare konkrétneho štátu.
     
    Umelé ostrovy Palm Islands
     

    Lyžiarske stredisko Ski Dubai

    Čo viac považovať za zázrak ako lyžovanie na snehu v horúcej púšti? Aj tento zážitok si môžete v Dubaji dopriať – zásluhou zastrešenej lyžiarskej zjazdovky Ski Dubai. Mohutná stavba ako z iného storočia pripomínajúca obrieho jaštera patrí do areálu obchodného strediska Mall of the Emirates v štvrti Al Barsha.

    A čo všetko dokáže taká obluda ponúknuť? Nie je toho málo - takmer dokonalú ilúziu zimného ski areálu. Je tu 5 rôzne náročných zjazdoviek vrátane čiernej zjazdovky, koryto na snowboarding, lanovka a vlek, reštaurácia Avalanche Cafe a rozsiahly Snow Park s dráhou na sánkovanie, šmýkačkou alebo ľadovou jaskyňou.

    Zaujímavosť: Zapožičanie lyžiarskeho vybavenia je v cene vstupného, takže lyže so sebou na dovolenku do Dubaja rozhodne ťahať nemusíte!
     
    Lyžiarske stredisko Ski Dubai

    Umelecký svätostánok Dubajská opera

    Slávnostné otvorenie v auguste 2016 prebehlo v réžii legendárneho tenora Plácida Dominga, spieval tu aj José Carreras a ďalšie hviezdy. K najúspešnejším položkám repertoáru sa zaradili muzikály Fantóm opery a Les Misérables, Bizetova opera Lovci perál či tragédia Othello. Ako druhá zahraničná sála vôbec hostila aj slávnostné zahájenie festivalu BBC Proms. Dubajská opera si skrátka za svoj krátky život stihla v umeleckom svete vybudovať prestížne renomé.

    Dubajská opera s kapacitou 2 tisíc divákov sa nachádza v srdci Opernej štvrte, kde sa sústreďujú múzeá, galérie a iné umelecké inštitúcie. Kultúrny chrám, evokujúci plachetnicu dhow, navrhol architekt Janus Rostock. Na ploche 1 800 metrov štvorcových ukrýva variabilnú sálu na konanie koncertov, divadelných predstavení, výstav, ale aj konferencií, módnych prehliadok a ďalších spoločenských akcií.

    Zaujímavosť: Z reštaurácie na streche Dubajskej opery sa otvára nádherný výhľad na Burj Khalifa.
     
    Umelecký svätostánok Dubajská opera

    Automatické metro v Dubaji

    Za zmienku aj za vyskúšanie rozhodne stojí aj automatické dubajské metro, najdlhší vlakový systém na svete, neriadený človekom. Ide o technologickú aj dizajnovú lahôdku. Funguje od roku 2009, v súčasnosti sú k dispozícii červená a zelená linka so 72 futuristicky vyzerajúcimi stanicami a po úplnom dokončení bude mať 4 trasy s celkovou dĺžkou 318 kilometrov.

    Väčšina tratí vedie po viaduktoch, iba v historickom centre Dubaja mieri do tunelov. Jazdia po nich päťvozové, plne klimatizované súpravy Kinki Sharyo s rýchlosťou 90 kilometrov za hodinu. Majú kapacitu 643 miest, ktoré sa delia do troch tried: ekonomická (Silver), luxusná (Gold) a vyhradená ženám a deťom (mužom v nej hrozí vysoká pokuta). Z veľkých okien si vychutnáte výhľad na dubajské atrakcie.
     
    Automatické metro v Dubaji

    Rozhľadňa Dubai Frame

    Keď rozhľadňa, tak nie len tak hocijaká, a obzvlášť v Dubaji. Výsledok snahy ukázať krásy mesta z výšky v spojení s jeho minulosťou aj budúcnosťou predstavuje Dubai Frame. Dielo holandského architekta Fernanda Donisa sa vypína od roku 2018 v parku Zabeel. Rozhľadňa má tvar tenkého rámu, ktorého dve nosné veže s výškou 150 metrov spájajú hore aj dole 105 metrov dlhé tubusy.

    „Dubajský rám“ má symbolizovať cestu časom. Prvá veža ukrýva múzeum venované histórii Dubaja. Na hornom tubuse je vyhliadka a čiastočne priehľadná podlaha – pohľad na súčasné mesto a jeho najväčšie turistické lákadlá. Po návrate čaká návštevníkov v spodnej časti druhej veže expozícia ukazujúca možnú podobu metropoly za 50 rokov.

    Zaujímavosť: Koncepciou a vzhľadom Dubai Frame čiastočne vychádza z parížskej Grande Arche.
     
    Rozhľadňa Dubai Frame

    Ruské kolo Ain Dubai

    Poriadne veľké vyhliadkové „oko“ teraz musí mať každé významné mesto. Jedno také práve dokončili aj v Dubaji, a nebola by to metropola Spojených arabských emirátov, aby sa nestalo rovno najväčším na svete. Točí sa na umelom ostrove Bluewaters Island medzi štvrtou Dubai Marina a ďalším umelým ostrovom Palm Jumeirah.

    Výstavba Ain Dubai (tiež Dubai Eye – Dubajské oko) začala v roku 2015 a prehltla už vyše miliardy dolárov. Oko dosahuje ohurujúcu výšku 210 metrov a v 48 kapsulách pojme až 1 400 cestujúcich. Tí sa môžu kochať panorámou Dubaja so všetkými jej ťahákmi.

    Zaujímavosť: Pri stavbe Dubajského kola sa spotrebovalo 9 tisíc ton ocele, čo je viac ako na Eiffelovej veži v Paríži.
     
    Ruské kolo Ain Dubai

    Nové zázraky Dubaja? Múzeum budúcnosti

    Museum of the Future (Múzeum budúcnosti) sa nachádza v dokončovacej fáze a zaradzuje sa teda medzi najnovšie dubajské klenoty. Tento vedecký „inkubátor“ sa okázalo trbliece pri bulvári šejka Zayeda v blízkosti mrakodrapov Emirates Towers.

    Museum of the Future sa zameriava na inovácie s cieľom aktívne vytvárať futuristické vynálezy v oblastiach zdravotníctva, vzdelávania, energetiky alebo dopravy. Jeho laboratóriá poskytnú špičkový priestor na testovanie vedeckých noviniek v spolupráci výskumných ústavov, univerzít, startupov i technologických gigantov. Pod jednou strechou sa tu stretnú vedci, dizajnéri, vynálezcovia a mecenáši.

    Zaujímavosť: Museum of the Future už organizuje nadáciu Mostaqbal Portal, ktorá sprístupňuje najnovšie technologické a vedecké poznatky širokej verejnosti.
     
    Nové zázraky Dubaja? Múzeum budúcnosti
     
    josef.krenek
    26. 4. 2022

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!