1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. Malta láka na najčistejšiu vodu a ďalšie zaujímavosti

Malta láka na najčistejšiu vodu a ďalšie zaujímavosti

Čo sa dozviete?

    Malta sľubuje historické bohatstvo, najkvalitnejšiu vodu, najväčšie delo, najlepší chlieb... Prečítajte si o top zaujímavostiach Malty

    Tajuplné chrámy, romantické zátoky, vzrušujúce potápanie, slávna história – Malta na svojom nie príliš rozľahlom súostroví predstavuje neskutočnú rozmanitosť. Vydajte sa s nami na exkurziu po najväčších maltských zaujímavostiach ostrovov Malta, Gozo a Comino, či už túžite spoznávať najkrajšie pláže, najpozoruhodnejšie pamiatky alebo najlahodnejšie špeciality. Malta to má všetko.

    Excelentná kvalita vody

    Podľa správy Európskej agentúry pre životné prostredie, ktorá bola zverejnená v júni roku 2022, má Malta najčistejšiu vodu na kúpanie zo všetkých prímorských krajín Európy. Na Malte bolo hodnotených celkom 87 miest na kúpanie. S celkovým skóre 96,6 percenta excelentnej kvality vody sa Malta umiestnila ako druhá za Rakúskom a jeho čistučkými alpskými jazerami. Ďalšími krajinami v poradí za Maltou bolo Grécko a Chorvátsko.

    Nádherné slávne pláže aj zabudnuté plážičky

    Blue Lagoon, Comino
    Golden Bay, Malta

    Maltské pláže s jemným zlatistým pieskom, dramaticky zarezané do skál, sú skutočnou perlou Stredozemného mora. Ideálne na kúpanie, slnenie sa v piesku, na vodné športy, potápanie aj na pokojný oddych. Na ten najjemnejší piesok na Malte láka pláž Golden Bay na severozápadnom pobreží hlavného ostrova, najväčší priestor a svieži vánok sľubuje neďaleká Mellieha Bay, ďalšími skvelými plážami nielen pre rodiny s deťmi sú Paradise Bay pri letovisku Cirkewwa alebo Ramla Beach na ostrove Gozo či Blue Lagoon ostrove Comino. Aké sú ale úplne unikátne miesta na kúpanie, ktoré budete mať skoro sami pre seba?

    • Fomm ir-Rih – pláž dostupná strmou a niekedy zákernou cestou, na ktorú sa dostanete počas cca 20-minútovej prechádzky z blízkosti malého mesta Bahrija na severozápadnom maltskom pobreží, je obklopená čistou vodou a nádhernými výhľadmi.
    • Ghajn Tuffieha – pokojnejšiu sestru krásnej Golden Bay nájdete taktiež na severozápade hlavného ostrova.
    • Záliv Il-Kalanka – prírodné kúpalisko ležiace asi 14 km juhovýchodne od letoviska Sliema je oproti známejšej lagúne St Peter's Pool obvykle oveľa tichšie a pritom leží len neďaleko.
    Záliv Fomm ir-Rih, Malta
    Ghajn Tuffieha, Malta
    St Peter’s Pool, Malta
    St Peter’s Pool, Malta

    Fantastické potápanie v „Modrej diere“ či „kaňone“

    Krištáľovo čistá voda, zabudnuté vraky lodí, pozoruhodné podmorské útvary a ďalšie zaujímavosti, to všetko je dôvodom, prečo je Malta jednou z najlepších európskych destinácií pre potápanie a šnorchlovanie.

    Najzaujímavejšie miesta na potápanie či šnorchlovanie na Malte:

    • prierva (kaňon) Wied il-Ghasri na Gozo,
    • zátoka Mgarr ix-Xini na Goze,
    • zátoka Ghar Lapsi na juhu hlavného ostrova,
    • morské kúpalisko Blue Hole na Gozu,
    • slávna Blue Lagoon (Modrá lagúna) na Comine.
    Blue Hole, Gozo
    Wied il-Ghasri, Gozo
    Mgarr ix-Xini, Gozo
    Ghar Lapsi, Malta

    Tri kultúrne skvosty na zozname UNESCO

    Jedna z najbohatších historických oblastí na svete, metropola Valletta, je prvý zástupca z maltských pamiatok na zozname UNESCO. Na ploche 55 hektárov nájdete až 320 pamiatok z rôznych historických období, kedy na Malte postupne vládli Feničania, Gréci, Kartaginci, Rimania, Byzantínci, Arabi a rád Maltézskych rytierov.

    Hypogeum

    Hypogeum, prehistorická nekropola pochádzajúca približne z obdobia okolo roku 2500 pred n. l., je obrovským podzemným komplexom z blokov koralového vápenca, ktorý pôvodne slúžil pravdepodobne ako svätyňa.

    Pozostatky sedmičky megalitických chrámov rozosiatych po ostrovoch Malta a Gozo sú skutočne pozoruhodné. Dva „spojené“ chrámy Ggantija na ostrove Gozo udivujú svojimi rozmermi, Hagar Qim, Mnajdra a Tarxien na hlavnom ostrove jedinečnými architektonickými prvkami (na svoju dobu). Komplexy Ta'Hagrat a Skorba prezentujú odovzdávanie tradície stavby chrámov.

    Ggantija, Gozo
    Hagar Qim, Malta
    Ta Hargat, Malta
    Mnamdra, Malta
    Ďalšie zaujímavosti, čo vidieť na Malte

    Ďalšie zaujímavosti, čo vidieť na Malte

    • Záhrady Upper Barracca – horná časť Barracca záhrad – sú jedným z najkrajších parkov Valletty. Ležia na vrchole mestského opevnenia a počas prechádzky medzi rozkvitnutými záhonmi, stromami a sochami si tu môžete vychutnať panoramatický výhľad na prístav a slávne trojmestie Cospicua, Vittoriosa a Senglea.
    • Marsaxlokk – čarovné rybárske mestečko s krásnou promenádou si stále uchováva atmosféru minulých čias, vďaka ktorej sem jazdia na výlet aj obyvatelia ostatných častí Malty. Miestnou zaujímavosťou je to, že rybolov tu zostal tradičným spôsobom obživy a prístav je plný pestrofarebných rybárskych lodiek luzzu.
    • Mesto Mdina – bývalé hlavné mesto ostrova, ktoré sa prezýva „mlčiace mesto“, sa pýši impozantným stredovekým opevnením a jeho hlavná brána s mostom cez priekopu si dokonca zahrala v seriáli Hra o tróny.
    Mdina
    Brána do mesta Mdina
    • Pepkova dedinka - zátoka Anchor Bay blízko Melliehy poslúžila roku 1980 ako filmová kulisa slávnemu Pepku námorníkovi. Pirátska dedina s mnohými atrakciami je zaujímavosťou, ktorá dodnes láka dospelých aj deti.
    Pepkova dedinka, Malta
    Pepkova dedinka, Malta

    Poznávacie zájazdy za krásami Malty

    Malte sa vďaka jej bohatým dejinám a pamiatkam hovorí aj „múzeum pod holým nebom“. Po stopách histórie nielen Maltézskych rytierov sa môžete vydať v rámci našich poznávacích zájazdov na Maltu.

    Náš tip:

    Aké poznávacie zájazdy vám odporúčame?

    Zvláštnosti Malty alebo z hodín zemepisu možno viete, že:

    • Malta je najmenšou krajinou Európskej únie,
    • Malta je bývalou britskou kolóniou a stále sa tu jazdí vľavo,
    • na Malte môžete vidieť najväčšie delo na svete (v pevnosti Rinella).

    Králik, lampuki, Malta Libre a ďalšie zaujímavosti maltskej kuchyne

    O maltskej kuchyni ste už možno počuli. Ktoré jedlo je však na Malte najtradičnejšie a určite ho počas dovolenky nesmiete zabudnúť ochutnať? Je to králik. Vyskúšajte ho pečeného či vyprážaného, my však jednoznačne odporúčame tradičného duseného králika na víne so zemiakmi a zeleninou stuffat tal-fenek. Pokiaľ vám králičie mäso práve nelahodí, stavte na čerstvú rybku lampuki, tuniaka, mečiara či ostrieža. Nesmiete si nechať ujsť ani maltský chlieb ftira, ktorý je údajne najlepší na svete a plní sa rôznymi ingredienciami od olív a kapar cez paradajky až po tuniaka.

    Maltská špecialita stuffat tal-fenek
    Maltský chlieb ftira
    A aký drink na Malte ochutnať? Takmer povinnosťou je ochutnať maltské víno. Kvalitné sú hlavne odrody Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Moscato alebo pôvodné druhy Gellewza a Ghirghentina. Z nealkoholických nápojov je maltskou špecialitou Kinnie z byliniek a horkých pomarančov, chuťovo vzdialene podobný Becherovke. Vyskúšať ho môžete aj ako koktail s rumom, niekedy pod názvom Malta Libre.
     
    klara.vacek
    1. 8. 2022

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!