1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. Kam mimo turistickej pasce talianskych miest

Kam mimo turistickej pasce talianskych miest

Čo sa dozviete?

    Najväčšie atrakcie talianskych miest ako pamiatky UNESCO, vyhliadky či slávne umelecké diela patria medzi preplnené miesta, ktoré nás často kvôli náporu turistov už na návštevu ani nelákajú. Vydajte sa preto s nami za poznaním zabudnutých kútov najkrajších miest Apeninského polostrova, kde masové návaly rozhodne nehrozia.

    Pozdĺž rieky Adiža vo Verone

    Výhľad na rieku Adiža z jedného z veronských mostov
    Pitoreskné fasády domov nad riekou Adižou vo Verone
    K najpopulárnejším turistickým ťahákom Talianska nepochybne patrí Verona. “Mesto milencov” pod Alpami láka predovšetkým balkónom na meštianskom dome Casa di Giulietta, kam William Shakespeare umiestnil dej slávnej tragédie Rómeo a Júlia. K tomu si pridajte tretiu najväčšiu starovekú arénu na svete, hrad Castel Vecchio, katedrálu, staré hradby, rímske divadlo, bránu Porta Borsari či pomník Dante Alighieriho a o pretlak turistov máte postarané.
     

    Dobrú alternatívu na spoznanie historického srdca Verony - a pritom bez tlačenice v davoch - získate pri prechádzke po ľavom brehu rieky Adiža. Za pamiatkami môžete kedykoľvek rýchlo prejsť po niektorom z početných mostov (vrátane známeho Ponte di Pietra). Zároveň budete mať na dosah ďalšie zaujímavosti ako obrannú vežu Torre della Catena (trčiacu priamo z rieky), renesančný kostol San Giorgio in Braida, pozemnú lanovku k pevnosti Castel San Pietro alebo vyhliadku na kraj z parku paláca Giusti.

    Castelmola nad Taorminou

    Fotky 2
    Výhodná poloha blízko sopky Etny, nádherné pláže v okolí a množstvo pamätihodností robia z Taorminy jednu z najviac navštevovaných lokalít Sicílie. Historické centrum, ktorému dominuje antické divadlo Odeon, staroveké prírodné divadlo, stredoveký hrad, renesančná katedrála, promenáda Corso Umberto a brána Porta di Mezzo s orlojom, sa turistami iba hemží.
     

    Netradičnú príležitosť, ako si mesto a výhľady na Etnu, Kalábriu a Iónske more čo najlepšie užiť, ponúka blízka obec Castelmola. Pýši sa zovretým, zachovalým historickým centrom s úzkymi uličkami, kostolíkmi, fontánami a príjemným posedením v kaviarničkách. Castelmola sa nachádza asi 200 metrov nad Taorminou na prudkom svahu hory Monte Venere (884 m nm) a dostať sa do nej možno po kľukatej ceste Via Leonardo da Vinci.

    Zámok Caserta pri Neapole

    Fontány v parku zámku Caserta
    Kilometer dlhá promenáda v zámockom parku Caserta

    Podľa mnohých jedna z najkrajších európskych metropol, v očiach ďalších „zvodné mesto“ pod Vezuvom, pre turistov v každom prípade vďačný cieľ výletov a poznávacích zájazdov: Neapol neprestáva očarovať, fascinovať a priťahovať. Za jeden deň sotva stihnete v „meste päťsto veží“ všetko: kvarteto hradov (Castel dell'Ovo, Castel Capuano, Castel Nuovo, Castel Sant'Elmo), kráľovskú rezidenciu Capodimonte, divadlo San Carlo, Národné archeologické múzeum a celý pluk ďalších atrakcií. Aj pre húfy návštevníkov z celého sveta.
     

    O dôvod viac vydať sa do obrovského areálu kráľovského zámku Caserta (taliansky Palazzo Reale). Leží v mestečku rovnakého mena približne 40 kilometrov severne od Neapola a ide o jeden z najrozsiahlejších zámkov starého kontinentu. Nechali si ho v 18. storočí postaviť Bourboni v čase svojej vlády a inšpirovali sa pri tom francúzskym Versailles. Obzvlášť za prehliadku stojí dlhý zámocký park plný romantizujúcich prvkov (vodopády, jaskyne, jazierka).
    • Pozvánka do blízkeho letoviska: Forio (destinácia Ischia)

    Prístav Livorno v blízkosti Pisy

    Vodný kanál v centre Livorna
    Lode na jednom z livornských kanálov
    Maják v prístave Livorno
    Vodný kanál v centre Livorna
    Toskánska Pisa ukrýva niekoľko zaujímavých miest (napr. najstaršiu európsku botanickú záhradu, synagógu alebo rad svätostánkov na čele s kostolom San Michele in Borgo), ale priznajme si úprimne, že všetkých zaujíma v podstate iba slávna šikmá veža (Torre Pendente). Námestie zázrakov, kde hneď vedľa nej stojí aj bazilika Duomo di Pisa a baptistérium San Giovanni, sa preto stáva jednou veľkou turistickou pascou. O priľahlých uličkách, plných predajcov suvenírov, ani nehovoriac.
     

    Čo tak radšej zájsť do Livorna, ktoré sa nachádza iba 20 kilometrov ďalej pri Ligúrskom mori? „Nové Benátky“, ako sa tiež občas mestu kvôli prepojeniu vodných kanálov s malebnými uličkami hovorí, je možno učupené v tieni Pisy, Florencie, Luccy a ďalších toskánskych „povinných“ zastávok, o to viac pokoja a voľnosti si v nich užijete. A návštevu si zaručene užijete! Kanály sa stretajú pri zachovalej pevnosti Fortezza Nuova, znalcov architektúry zaujme katedrála Duomo di Livorno na námestí Piazza Grande, milovníci prírody ocenia pekné morské akvárium a jedinečnú technickú pamiatku predstavuje neoklasicistický vodárenský komplex Acquedotto Leopold.

    Polostrov Sella del Diavolo v Cagliari

    Útesy na polostrove Sella del Diavolo
    Pohľad zo Sella del Diavolo na Stredozemné more

    „Najmenšia metropola Talianska“, správne centrum Sardínie a brána do rekreačných stredísk na juhu ostrova, to všetko je 150-tisícové Cagliari. Väčšina jeho návštevníkov chce vidieť hlavne historickú štvrť Il Castello s hradom, katedrálou Santa Maria a výhľadom z veže Torre dell´Elefante. Zástupy turistov taktiež prúdia k honosnej radnici, do rozľahlého prístavu či za zbierkami Národného archeologického múzea.
     

    Naša dobrá rada znie: vydajte sa z centra na polostrov Sella del Diavolo. Táto hornatá oáza pokoja a zelene vyrastá z pevniny na samotnom juhu Cagliari, ešte za zrúcaninou Fortino di Sant'Ignazio, jazerom Molentargius a saliniskom Stato. Na ploche jedného kilometra štvorcového sa tu tiesnia vyhliadky, zátoky s poloprázdnymi plážami, divoké útesy, altánky a stredoveké rozvaliny. Nielen pre milencov miesto ako stvorené!

    Most Ponte della Maddalena neďaleko Luccy

    Fotky 7
    Unikátne historické centrum Luccy je dokonalou turistickou pascou. Dookola ho obopínajú pevné hradby s jedenástimi bastiónmi, nesmú doň autá, a akonáhle do neho raz vstúpite, už niet úniku. Po prvé si budete v spletitých uličkách plných ľudí pripadať ako v labyrinte, po druhé vás počet pamiatok jednoducho nepustí von. Obdivovať môžete staroveké fórum, románsku katedrálu San Martino, renesančnú radnicu, kostol San Michele, chrám San Frediano či elipsovité námestie Piazza Anfiteatro zrodené z pôvodného amfiteátra.

    Kto sa chce ľudskému mravenisku v Lucce vyhnúť, má ideálnu príležitosť vydať sa k neďalekému mostu Ponte della Maddalena (most Márie Magdalény). Pretína rieku Serchio na okraji dediniek Borgo a Mozzano (asi 20 kilometrov od Luccy) a na prvý pohľad zaujme svojím vznešeným, elegantným vzhľadom. Dosahuje dĺžku 95 metrov, rozpätie najväčšieho oblúka má skoro 38 metrov a pôsobí tak ľahko, ako keby ho ani nepostavili už v 12. storočí.

    Park Villa Borghese v Ríme

    Jazierko v rímskom parku Villa Borghese
    Fontána v parku Villa Borghese
    Námestie Piazza di Siena v parku Villa Borghese
    Hlavný vchod do zoologickej záhrady vo Villa Borghese

    To, že „večné mesto“ a „pupok sveta“ funguje ako magnet na turistov, nie je žiadne prekvapenie. Kto by nechcel vidieť Koloseum, Pantheon, Forum Romanum, Trajánov stĺp, vatikánsku baziliku svätého Petra a Sixtínsku kaplnku, Anjelský hrad, Španielske schody alebo Fontánu di Trevi? Rím toho ponúka skutočne veľa a čo dokazuje aj vysoká koncentrácia ľudí v rímskych uličkách.
     

    Ale aj ďalšie rímske štvrte sa môžu popýšiť zaujímavými miestami. Navštívte Villa Borghese, tretí najväčší park v meste. Súčasná podoba magického komplexu záhrad severne od rímskeho centra vznikla v 19. storočí. Deti v ňom očarí prehliadka zoologickej záhrady (Bioparco) chovajúca 222 zvieracích druhov, znalcov umenia obrazové zbierky v Galleria Borghese a tiež Národná galéria moderného umenia. V parku samozrejme nechýbajú ďalšie náučné (múzeá, kostoly, sochy), romantické (jazierka, studne, zrúcaniny), oddychové (lavičky, altánky) ani zábavné prvky (detské ihriská, divadlo, kino).

    Botanická záhrada v Palerme

    Botanická záhrada Orto Botanico di Palermo
    Správne budovy v botanickej záhrade v Palerme
    Pre horúcu sicílsku metropolu je typická osobitá kombinácia rozmanitých kultúr, normanského a orientálneho stavebného slohu, subtropického počasia a vychýrenej južanskej ležérnosti. Pri potulkách Palermom turisti vyhľadávajú hlavne Kráľovský palác s kaplnkou Cappella Palatina, katedrálu, baziliku San Giuseppe dei Teatini, orientálny chrám San Giovanni a múzeum bábok. Počas horúceho leta sa však mesto pri brehoch Tyrhénskeho mora môže premeniť saunu.
     
    Príjemnú možnosť úniku zo všadeprítomnej horúčavy poskytuje botanická záhrada (Orto Botanico di Palermo), založená už v roku 1779. Leží medzi ulicami Via Abramo Lincoln a Via Archirafi a nadväzuje na rozľahlý park Villa Giulia a na prímorský park Villa a Mare. Okrem rozsiahlych zbierok rastlín (12 tisíc druhov) zahŕňa aj tepidárium, akvárium, lagúnu, skleníky, bioekologickú a geografickú zónu alebo herbárium.

    Električkou po Florencii

    Fotky 11

    Kolíska renesancie a srdce Toskánska, pod horským pásmom Apenin nonšalantne uložená Florencia, vytrvalo zvádza okolo prechádzajúcich pútnikov na zastavenie, oddych a zoznámenie sa s jej krásami. Väčšina z nich neodolá, sladkému mámeniu podľahne a výsledkom je viac ako 5 miliónov návštevníkov Florencie ročne. Také obrovské číslo zároveň znamená, že – najmä v letných mesiacoch – trpia ulice mesta zápchami a v historickom centre je takmer nemožné sa pohnúť.
     

    Určitý variant predstavuje cesta električkou od obchodného domu Ponte a Greve (pri ktorom je možné dobre zaparkovať) na juhovýchodnom okraji mesta (v štvrti Scandicci). Pri jazde električkou spoznáte širšie centrum Florencie, prejdete rieku Arno, uvidíte slávny most Ponte Vecchio a dostanete sa až na námestie pri hlavnej vlakovej stanici. Odtiaľto už to je len pár krokov k florentským ťahákom na čele s katedrálou Santa Maria del Fiore, galériou Uffizi, sochou Davida od Michelangela, chrámom Santa Croce, palácom Pitti, záhradami Boboli či Giottovou zvonicou.

    Pláže v susedstve Tropey

    Letecký pohľad na Tropeu
    Jedna z mnohých pláží v okolí Tropey

    Kroky mnohých návštevníkom juhotalianskej Kalábrie, regiónu známeho úžasnými plážami, horskými masívmi plnými temných lesov a polí s výbornou zeleninou, vedú do mestečka Tropea. Popri iných turistických lokalitách, ovenčených zápisom na zozname UNESCO a poctených zhovievavým záujmom spoločenskej smotánky, vyzerá síce trochu nezaujímavo, ale ani to mu neuberá na jeho kráse a fotogenickosti. Tropea priťahuje turistov, čo má za následok davy ľudí v uličkách na kamenistej ostrohe Scoglio a na plážach pod ňou.
     

    To pochopiteľne nie je nič pre dovolenkárov, ktorí si chcú užiť aspoň trochu pokoja. Perfektné riešenie sa skrýva v malých, takmer idylických plážičkách v okolitých skalách. Stačí sa vydať po hlavnej ceste (č. SS522) oboma smermi od Tropey - pri plážach na juhozápad máte navyše pri peknom počasí výrazne vyššiu šancu uvidieť nad Tyrhénskym morom siluetu vulkánu Stromboli. Oplatí sa však vyraziť čo najskôr, už ráno, a obsadiť si svoje dokonalé miestečko.

    Ostrovy v okolí Benátok

    Vodný kanál na ostrove Murano
    Bazilika na ostrove Murano
    Farebné domy na ostrove Burano
    Pokojná atmosféra ostrova Torcello
    K najviac najfascinujúcejším mestám Apeninského polostrova – a tiež celého sveta – určite patria Benátky. Na 10 kilometroch štvorcových zaberajú desiatky ostrovčekov, ktoré rozdeľuje takmer 100 kanálov a spája viac ako 400 mostov. Pretlak návštevníkov, túžiacich odfotiť si most Rialto, Dóžov palác a námestie sv. Marka alebo sa prejsť gondolou, je tu však tak obrovský, že úrady zaviedli za vstup do mesta turistický poplatok.
     

    Našťastie sa okolo Benátok nájde niekoľko ďalších, veľmi pôvabných ostrovčekov, ktoré stoja za vašu návštevu - a bez rizika davov turistov. Najbližší ostrov Murano preslávila sklárska výroba (skúste výstavu v Museo del Vetro), na zastavenie láka gotická bazilika San Pietro Martire a stredoveký maják s vyhliadkou. Ostrov Burano zaujme produkciou čipiek, pestrofarebnými domami, šikmou zvonicou v časti Terranova a renesančným kostolom San Martino. Najvzdialenejší a najromantickejší Torcello pôsobí ako opak rušných Benátok. V pokoji si ho prejdete a prezriete si napríklad katedrálu Santa Maria Assunta, kostol Santa Fosca, staroveké kamenné kreslo „Attilov trón“ či most Ponte del Diavolo.

    josef.krenek
    15. 6. 2022

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!