1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. Najkrajšie národné parky Thajska

Najkrajšie národné parky Thajska
 

Čo sa dozviete?

    Vedeli ste, že sa v Thajsku nachádza až neuveriteľných 157 národných parkov? Thajská príroda je jedinečná, krásna a tak trochu magická. Najväčšie národné parky v Thajsku majú rozlohu väčšiu než niektoré štáty (napr. Maurícius), do tých najznámejších zavítajú ročne milióny turistov a iné sa zase ukrývajú v horách na severe, ďaleko od ruchu rekreačných letovísk. V našom sprievodcovi po národných parkoch Thajska vyberáme najatraktívnejšie z nich, ktoré by ste počas svojej dovolenky v Thajsku určite mali navštíviť. 

    Národné parky okolo Khao Lak

    Jedna z najpokojnejších a najatraktívnejších rekreačných oblastí pri thajských brehoch Andamanského mora sa tiahne severne od Phuketu. Tunajšie národné parky vynikajú bohatou faunou i flórou, množstvom zrážok a rozmanitou prírodou, zároveň to tu nebýva „preturistované“ ako v niektorých rezerváciách na juhu.

    Národný park Khao Sok

    Základ rozprávkovej krajiny národného parku Khao Sok tvorí rozľahlé a nesmierne členité priehradné jazero Chiao Lan (Ratchaprapha). Vystupujú z neho fantastické pieskovcové klátiky a lemuje ho hustá tropická džungľa, nad ktorou sa týčia impozantné, podivuhodne tvarované skaliská. Na hladine jazera je možné ísť na vyhliadkovú plavbu, nechýba možnosť prechádzky pralesom, jazdy na slonovi či zjazd divokej rieky na pneumatike. Z letoviska Khao Lak, ktoré leží juhozápadne na morskom pobreží, je to sem necelé dve hodiny.
     
    Vápencové skaly v národnom parku Khao Sok
    Priehradné jazero Chiao Lan v národnom parku Khao Sok
    Výletná loďka v národnom parku Khao Sok
    Krajina národného parku Khao Sok

    Na národný park Khao Sok nadväzuje ďalšia rezervácia Khlong Phanom. V najlepšie dostupnom národnom parku regiónu Khao Lak-Lam Ru láka turistov päťstupňový vodopád Lam Ru, pobrežie parku Khao Lampi-Hat Thai Mueang využívajú morské korytnačky na kladenie vajec. Na Similanských ostrovoch (asi 60 kilometrov od pobrežia) sa rozkladá morský park Mu Ko Similan.
     

    Náš tip: Ideálnym obdobím na návštevu thajských národných parkov je november až máj.

    Najväčší thajský národný park Kaeng Krachan má rozlohu asi 3 tisíc kilometrov štvorcových. Rozkladá sa blízko Hua Hin na severnom konci Malajského polostrova medzi hranicou s Mjanmarskom a Thajským zálivom. V hustých lesoch okolo pohoria Tenasserim sa ukrýva malá populácia tigrov, darí sa v nich niekoľkým stovkám vtáčích druhov a na rieke Phetchaburi uchvacuje turistov vodopád Tho Thip.

    Najväčší národný park v Thajsku: Kaeng Krachan
    Povrazová lávka v národnom parku Kaeng Krachan

    Národné parky okolo Koh Samui

    Sotva na desatine ostrovov v súostroví Ko Samui pri východnom pobreží Malajského polostrova žijú ľudia. Rovnomenný hlavný ostrov je však druhým najväčším v Thajsku a turistický ruch na ňom iba kvitne. Charakteristickým znakom ostrova sa stali kokosové palmy, početné piesočné pláže a kopcovité vnútrozemie s hustými tropickými lesmi a hučiacimi vodopádmi.

    Národný park Than Sadet

    Valnú časť ostrova Ko Pha Ngan (druhého najväčšieho v súostroví Ko Samui) pokrýva národný park Than Sadet, ľahko a rýchlo dostupný loďou. Striedajú sa tu pekné piesočné pláže, husté lesy plné potokov a perejí, slnečné lúky aj turistické chodníky a chodníky pre lepšiu prístupnosť. Oblasť si obľúbil už siamský kráľ Ráma V., podľa ktorého návštevy na konci 19. storočia (Than Sadet = Kráľovská rieka) získala meno.
     
    Vodopády v národnom parku Than Sadet
    Pobrežie ostrova Ko Pha Ngan v národnom parku Than Sadet
    Na ďalších susedných ostrovčekoch sa nachádza menší národný park Mu Ko Ang Thong. Naopak za návštevou národného parku Tai Romyen s vodopádmi Muang Thuat a Than Thip či kvapľovou jaskyňou Khamin sa treba prepraviť na pevninu.

    Najnavštevovanejší národný park v Thajsku: Khao Laem Ya

    Ťažko sa môžeme čudovať tomu, že Khao Laem Ya-Mu Ko Samet je s viac ako 1,6 miliónmi návštevníkov ročne najvyťaženejším národným parkom v Thajsku. Jeho veľká časť totiž pokrýva ostrov Ko Samet, jednu z najpopulárnejších prázdninových destinácií v krajine, do ktorej sa na dovolenku hrnú zástupy turistov. Navyše odtiaľto nie je ďaleko do rekreačného centra Pattaya, ani do metropoly Bangkoku.

    Do parku patrí značná plocha okolitého mora, preto sa v ňom vyskytujú vzácne vodné živočíchy (sapíni, sépie, tropické ryby) a morské vtáky. V stromoch sa naháňajú makaky a v tieni hustého porastu sa ukrývajú trpasličí kančilovia.
     
    Národné parky južne od Krabi

    Národné parky južne od Krabi

    Kto si chce užiť skutočne nezabudnuteľnú exotickú dovolenku, mieri na ostrovy východne od Phuketu a južne od mesta Krabi. Ich turistickú atraktivitu zvyšujú okrem úžasných pláží v tieni tropických paliem a krištáľovo čistej vody aj početné národné parky v okolí.

    Národný park Hat Noppharat Thara

    Do zástupu thajských národných parkov, ktoré v rôznych rebríčkoch popularity, príťažlivosti či fotogenickosti obsadzujú najvyššie pozície, nepochybne patrí aj Hat Noppharat Thara-Mu Ko Phi Phi. Veľkú zásluhu na tom má ostrovček Ko Phi Phi Leh, exotický raj v podobe jemného, bieleho piesku, priezračného mora a nádherných skál, v ktorom sa natáčala úspešná romantická snímka Pláž s Leonardom Dicapriom v hlavnej úlohe.
     
    Gýčové zábery z národného parku Hat Noppharat Thara-Mu Ko Phi Phi
    Ostrovy Phi Phi
    Oblasti na juhovýchod od Krabi sú možno horšie dostupné, o to menej turistov v miestnej krásnej prírode stretnete. Národný park Mu Ko Lanta s podmorskými jaskyňami vyhľadávajú potápači, národný park Hat Chao Mai sa pýši koralovými útesmi a patrí  medzi mokrade chránené Ramsarským dohovorom. Úchvatné scenérie predvádzajú aj národné parky Mu Ko Phetra a Khao Pu-Khao Ya.

    Desiatka najväčších národných parkov v Thajsku

    Názov Rozloha (km2) Rok vzniku Počet návštevníkov (2019)
    Kaeng Krachan 2 915 1981 103 510
    Thap Lan 2 236 1981 57 075
    Khao Yai 2 169 1962 1 551 449
    Doi Phu Kha 1 704 1999 63 102
    Khuean Srinagarindra 1 532 1981 145 254
    Khao Laem 1 497 1987 66 192
    Tarutaoa 1 490 1976 238 409
    Si Lanna 1 406 1989 81 664
    Thung Salaeng Luang 1 262 1972 52 126
    Huai Nam Dang 1 252 1995 164 063

     
    Kráľ medzi thajskými národnými parkami, Khao Yai v provincii Prachin Buri, sa nachádza asi 150 kilometrov severovýchodne od Bangkoku. Ide o druhý najstarší (vznik v roku 1962), druhý najnavštevovanejší (vyše 1,5 milióna turistov ročne), tretí najväčší (rozloha 2 169 kilometrov štvorcových) a nepochybne jeden z najkrajších národných parkov v Thajsku.

    Na Khao Yai nadväzujú ďalšie chránené oblasti (ako napr. druhý najväčší thajský národný park Thap Lan), spoločne tvoriace územie „Lesný komplex Dong Phayayen–Khao Yai“, ktoré patrí medzi svetové prírodné dedičstvo UNESCO. V tieni hustej tropickej džungle, pokrývajúcej pohorie Sankamphaeng, sa lesknú blankytné jazierka, hučia nádherné vodopády a žije množstvo vzácnych zvieracích druhov. Výnimkou nie je stretnutie s tigrom indočínskym či medveďom malajským a dokonca priamo na cestách sa často vyskytujú slony indické.
     
    Krajina národného parku Khao Yai
    Vodopád Haew Narok v národnom parku Khao Yai
    Vodopád Haew Su Wat v národnom parku Khao Yai
    Slonia rodinka si vykračuje po ulici v národnom parku Khao Yai

    Národné parky okolo Phuketu

    Najväčší a najnavštevovanejší ostrov Thajského kráľovstva a eldorádo potápačov sa nachádza pri západnom pobreží Malajského polostrova. Má rozlohu asi 500 kilometrov štvorcových a napriek rušnému turistickému životu a rozsiahlej infraštruktúre ponúka nádhernú krajinu s vápencovými útesmi, skalnatými polostrovmi a kilometrami piesočných pláží. A s množstvom národných parkov.

    Národný park Ao Phang Nga

    Panorámy ako z obálok katalógov, plávajúce rybárske dedinky, uhrančivá príroda – národný park Ao Phang Nga v sebe ukrýva Thajsko so všetkým, čo k nemu patrí. Pri plavbe loďou môžete obdivovať hlavne nedostupné krasové veže (mogoty) na čele s Khao Phing Kan (Ko Tapu). Prezýva sa aj „Ostrov Jamesa Bonda“, pretože v roku 1974 poslúžila pri natáčaní bondovky Muž so zlatou zbraňou.
     
    Národný park Ao Phang Nga
    Zatiaľ čo národný park Than Bok Khorania je roztrúsený na mnohých navzájom nesúvisiacich lokalitách na súši aj mori, národný park Sirinat zaberá severozápadnú časť Phuketu. Preslávili ho nádherné pláže s bielym pieskom, z ktorých je možné pozorovať lietadlá pristávajúce na blízkom medzinárodnom letisku.
     
    josef.krenek
    30. 4. 2022

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!