1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. Najkrajšie európske pláže bez davov turistov

Najkrajšie európske pláže bez davov turistov

Čo sa dozviete?

    Na dovolenke túžite po oddychu. Pokoj a ticho sú hlavnými činiteľmi a ak neznášate pláže, kde je osuška na osuške, ležadlo vedľa ležadlo a každú chvíľu vás obťažuje plážový predajca, inšpirujte sa našimi tipmi na 5 opustených pláží či oblastí v Európe, kde vám hlava na hlave rozhodne nehrozí. Už žiadne davy ľudí, stánky ani slnečníky. Iba vy a šum mora.

    Formentera, Španielsko

    Ostrov Formentera je vďaka svojej ťažkej dostupnosti doslova kráľom opustených pláží. Najmenší z Baleárskych ostrovov je dosiahnuteľný iba loďou z Ibizy, takže ho navštevuje minimum turistov. Tunajšie pláže sú pritom dokonale krásne. Piesok na nich je výnimočne biely a more blankytne modré. Na severovýchode Formentery sa nachádza skutočný skvost - prírodná zátoka Cala en Baster obklopená vysokými skalami. V skalách sú jaskyne, ktoré ukrývajú rybárske člny a rybári sú často jedinými ľuďmi, ktorých na pláži stretnete. Miesto je ideálne na šnorchlovanie.

    Kde sa ubytovať: iba 3 km od opustenej zátoky Cala en Baster leží hotel 4* Insotel Formentera Playa. Samozrejme, že priamo pri ňom je prekrásna piesočná pláž (Migjorn), tá je však na rozdiel od zátoky Cala en Baste vyhľadávaná turistami.
     
    Formentera, Španielsko

    Vis, Chorvátsko

    Ak hľadáte dovolenku na chorvátskych plážach bez ľudí, tak zamierte na Vis. Dalmátsky Vis je rajom opustených pláží a zátok. Najopustenejšie pláže hľadajte na severe ostrova. Odporúčame pláž Rogačić blízko bývalej ponorkovej základne. Namiesto ľudí vás tu čakajú len okruhliaky, modré more a jachty v zálive. K pláži sa dostanete po kamenistej ceste, kúsok je potrebné prejsť pešo.
     
    Vis, Chorvátsko
    Náš tip:

    Najkrajšou plážou na Vise je slávna kamienková pláž Stiniva, ktorá sa ukrýva v zátoke v objatí vysokých skál na konci nádhernej tiesňavy na juhu ostrova. Množstvo podmorských útesov a pestrofarebných rýb priam nabáda k šnorchlovaniu. Vďaka svojej kráse však Stiniva rozhodne nie je opustená (roku 2016 bola totiž v rámci European Best Destinations ocenená ako jedna z najkrajších európskych pláží), preto sa na ňu vydajte radšej mimo hlavnej sezóny.

    Olympos, Turecko

    Aj v populárnom Turecku je možné nájsť opustené pláže, ktoré sú takmer bez ľudí. Stačí sa vydať na výlet do národného parku Olympos k mestečku Cirali. Rovnomenná pláž Cirali je jednoducho skvostná. Prírodná pláž je obmývaná krištáľovo čistým morom. Vďaka svojej nedotknutosti je táto oblasť jedna z mála, kde hniezdia morské korytnačky. Rušné turistické rezorty ani zástupy ľudí tu teda rozhodne nehrozia - morské korytnačky by bezpochyby vyhnali.
     
    Kde sa ubytovať: letoviská Kiris a Kemer s mnohými rezortmi sú vzdialené cca 35 km severne. Antalya s ešte bohatšími možnosťami ubytovania leží cca 80 km severne.
     
    Olympos, Turecko
    Náš tip: Spojte kúpanie na pláži Cirali s návštevou blízkych ruín antického mesta Olympos, ktoré je popretkávané mýtmi a údajne bývalo domovom bájnej chiméry.

    Karphatos, Grécko

    Grécke súostrovie Dodekanés je vďaka svojim krásnym plážam, antickým pamiatkam a slnečnému počasiu veľmi obľúbené. Na populárnom Kose a Rhodose však pláže často praskajú vo švíkoch. Ďalší z dodekanézskych ostrovov, Karpathos, je úplne iný. Pretože ešte nie je medzi turistami tak preslávený, budete si na ňom pripadať, akoby ste sa vrátili späť v čase. Nielen kvôli ľudoprázdnym karpathským plážam, ale aj vďaka tomu, že v miestnych dedinkách usadených v tunajších kopcoch žijú Gréci, ktorí stále dodržiavajú tradičné zvyky. Najpokojnejšie pláže bez ľudí nájdete na juhu ostrova.
     
    Kde sa ubytovať: ako východiskové miesto vašej dovolenky odporúčame menšie letovisko Amoopi ležiace asi 6 km južne od rušnejšej Pigadie. Okrem niekoľkých hlavných pláží tu nájdete aj dostatok menších opustených pláží. Alebo zvoľte zabudnuté letovisko Afiartis, z ktorého to budete mať, čo by kameňom dohodil na pokojné pláže ideálne na surfovanie a ďalšie vodné športy.
     
    Karphatos, Grécko
    Náš tip:

    Urobte si výlet aj na pláž Apella, ktorá je najkrajšou plážou ostrova. Síce na nej rozhodne nebudete sami, ale zlatistý piesok a sýto modré more vás prenesú ďaleko do exotiky. Karpathská Apella Beach zvíťazila ako najkrajšie miesto na kúpanie v čitateľskej ankete cestovateľského časopisu Reise & Preise.

    Byala, Bulharsko

    Aj Bulharsko ukrýva opustené pláže. Tú najkrajšiu z nich nájdete zhruba 40 km severne od Slnečného pobrežia. Hovoríme o Karadere Beach. Že ste o tejto pláži nikdy nepočuli? Je to skoro neuveriteľné, ale ide o jednu z posledných turisticky nedotknutých pláží na bulharskom pobreží. Za svoju ľudoprázdnosť vďačí horšiemu prístupu. Čaká vás svetlý piesok, priezračné more a divoká príroda. Bary ani reštaurácie tu nenájdete. V prípade smädu vám poslúži pitný prameň vyvierajúci priamo zo skaly.
     
    Kde sa ubytovať: letovisko Byala leží len pár km od Karadere Beach. Na pláž sa dostanete cca polhodinovou prechádzkou cez byalské vinice.
     
    Byala, Bulharsko
    klara.vacek
    25. 1. 2021

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!