1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. Portugalská abeceda: tipy na zaujímavosti

Portugalská abeceda: tipy na zaujímavosti

Čo sa dozviete?

    V počte všeobecne známych pamiatok a turistických zaujímavostí zostáva Portugalsko stále v tieni svojich románskych príbuzných Španielska, Francúzska a Talianska. Naše poznávacie zájazdy do Portugalska vám však ukážu, že i tento kút na západnom konci Európy sa môže pochváliť celým zástupom nádherných, pútavých a hodnotných miest. Ochutnajte v nasledujúcej portugalskej abecede aspoň to najpodstatnejšie a najlepšie z toho, čo krajina pri brehu Atlantického oceána zvedavým návštevníkom ponúka.

    Aveiro

    Aveiro

    Rovnako ako viacero iných prímorských štátov i Portugalsko má svoje “Benátky”. benátkami je prezývané mesto Aveiro na okraji lagúny rieky Vouga. Pretína ho niekoĺko vodných kanálov, po ktorých sa plavia maľované loďky Moliceiro. Pri návšteve nezabudnite ochutnať miestnu tradičnú cukrovinku Ovos Moles de Aveiro. Mestečko Costa Nova 10 kilometrov vzdialená od atlantického pobrežia je známa farebnými domčekmi, ktoré kedysi slúžili ako rybárske skladisko. 


     
    Costa Nova
    Aveiro
    Batalha

    Batalha

    Kláštor Mosteiro da Batalha nájdete v mestečku rovnakého mena v regióne Pinhal Litoral. Pôvodne dominikánsky komplex patrí k najhonosnejším stavbám v celej krajine. Založil ho kráľ Ján I. v roku 1386 ako upomienku na víťazstvo v bitke pri Aljubarroty, ktoré ukončilo kastílske ambície na ovládnutie Portugalska.

    Braga

    Nad mestom Braga sa na kopci Espinho vypína slávne pútnické miesto Bom Jesus do Monte. Jeho srdce tvorí bazilika z roku 1811, ku ktorej sa dostanete po monumentálnom barokovom schodisku s krížovou cestou, alebo historickou lanovkou na vodný pohon z 19. storočia. Na dohľad od Bragy leží jediný portugalský národný park Peneda Gerês so žulovými štítmi, horskými lúkami, divokými riekami a bohatou vegetáciou v údoliach.

    Bom Jesus do Monte
    Národný park Peneda Gerês

    Cabo da Roca

    Portugalsku sa tiež hovorí „koniec sveta“ či “výbežok Európy”. Dôkazom je nielen mys Capelinhos na Azorských ostrovoch (geologický najzápadnejší bod starého kontinentu), ale aj mys Cabo da Roca, najzápadnejšie miesto kontinentálnej Európy. Rozmarom oceánskeho počasia odoláva neďaleko od Lisabonu a okrem pohľadov na nekonečnú vodnú plochu vás tu čaká aj pamätník, maják, reštaurácia a ďalšie vybavenie. A kto by nemal rekordov stále ešte dosť, môže vyraziť na Cabo de Sao Vicente, ktorého vysoké útesy sa považujú za najjuhozápadnejší cíp kontinentálnej Európy.

    Kúsok od mysu Svätého Vincenta leží Lagos, jedno z obľúbených letovísk populárneho prázdninového raja Algarve. K jeho chválam patria úchvatné pláže na čele s Meia Praia, zoologická záhrada, barokový kostol Santo António a pevnosť Forte da Ponte de Bandeira pamätajúcej námorne výpravy do neznáma za vlády Henricha Moreplavca.

    Cabo da Roca
    Lagos, pláže
    Lagos, centrum
    Cabo de Sao Vicente

    Évora

    V máloktorom meste v Portugalsku sa na takom malom priestore tiesni toľko hodnotných pamiatok ako v Évore. V jej centre stojí za to vidieť hlavné námestie Giraldo, aquadukt, katedrála Sé, kaplnka sv. Bráse, Manuelský palác v romantickom centrálnom parku alebo rímsky chrám s korintskými stĺpmi. Počas prehliadky vás doslova „vcucne“ legendárna „korková“ ulička 1. Mája s radom obchodíkov ponúkajúcich typické portugalské suveníry.

    Évora
    Évora
    Faro

    Faro

    Vo východnej časti rekreačného regiónu Algarve láka architektúry a kultúry lačných turistov trojica zaujímavých mestečiek. Do starodávneho centra administratívneho strediska Faro, obohnaného sčasti antickými hradbami, sa vstupuje oblúkom Arco da Vila. Pýchu Fara predstavuje svätostánok na mieste pôvodnej mešity s výhľadom na prírodný park Ria Formosa.

    Prielivy, lagúny a piesočné duny tejto chránenej rezervácie si najlepšie prezriete v loďkách, vyplávajúcich zo starého rybárskeho prístavu Olhao. Ešte bližšie k španielskym hraniciam je učupená Tavira s renesančným kostolom Misericordia, mostom Ponte Romana, chrámom Igreja de Santa Mária do Castelo a zrúcaninou maurského hradu.


     
    Olhao
    Faro

    Guimaraes

    Pamätný hrad (Castelo) – miesto narodenia prvého portugalského kráľa Alfonsa I. robí z Guimaraes jedno z najvýznamnejších miest v celom Portugalsku. Milé uličky a malé námestia v centre žijú rušnou, takmer „stredovekou“ atmosférou a množstvo kultúrnych skvostov sa postaralo o zaradenie Guimaraes na zoznam svetového dedičstva. Vynechať určite nesmiete románsky kostolík, palác vojvodov z Bragancy, zvyšky hradieb a pri dostatku času ani výlet lanovkou na posvätný pahorok Penha.

    Guimaraes
    Guimaraes, hrad

    Lisabon

    Hlavné portugalské mesto Lisabon má vyše pol milióna obyvateľov, dejiny siahajúce až do staroveku a leží pri širokom ústí Tejo do Atlantického oceánu. Cez rieku vedie dvojica hojne fotografovaných mostov – starší, „červený“ Ponte 25 de Abril a moderný Ponte Vasco da Gama s úctyhodnou dĺžkou vyše 17 kilometrov.

    Lisabon tvorí pestrú mozaiku pamätihodností a symbolov vzťahujúcich sa k zámorským objavom, ktorou sa prepletajú a do tunajších vrškov sa ťahajú vozidlá historických električiek. K najväčším ťahákom metropoly počas poznávacieho zájazdu do Portugalska patria:

    • bazilika Estrela,
    • námestie Rossio,
    • katedrála Sé z 12. storočia,
    • park Florestal de Monsanto,
    • spletité ulice štvrte Alfama,
    • renesančný kláštor São Vicente de Fora,
    • hrad svätého Juraja (Castelo de São Jorge),
    • šľachtický Diamantový dom (Casa dos Bicos),
    • Oceanárium v ​​Parque das Nações (areál EXPO ´98),
    • neogotický výťah Elevador do Carmo (Santa Justa) z roku 1902.

    Samostatnú kapitolu tvorí štvrť Belém s hrobom moreplavca Vasca da Gamy v kláštore rádu sv. Jeronýma, slávnou Belémskou vežou a pamätníkom Objaviteľov. V miestnej známej cukrárni musíte ochutnať ospevovanú tortu Pastel de Belém.

    Lisabon, námestie Rossio
    Lisabon, električky
    Lisabon, Belémska veža
    Lisabon, hrad svätého Juraja
    Monchique

    Monchique

    Nad plážami západného Algarve sa dvíha neveľké, avšak pôvabné pohorie Monchique. Charakterizujú ho nie príliš výrazné kopce s bohatou vegetáciou tvorenou predovšetkým korkovými dubmi, pomarančovníkmi, borovicami a eukalyptami. Výjazd na najvyššiu horu Fóia (902 m nm) sa vám zapíše do pamäte obedom v niektorej z mnohých panoramatických reštaurácií, ponúkajúcich pôsobivé výhľady a lokálnu lahôdku kurča piri-piri.

    Nazaré

    Nazaré

    Pôvodná rybárska dedinka Nazaré severne od Lisabonu priťahuje návštevníkov predovšetkým zásluhou samostatnej historickej časti Sítio. Nad zvyškom obce sa takmer „vznáša“, pretože sa nachádza na približne 100 metrov vysokom ostrohu pri Atlantiku. Za atrakciami ako pútnický kostol Igreja de Nossa Senhora a pevnosť São Miguel Arcanjo sa dostanete autobusom po ceste alebo aj pozemnou lanovkou.

    Óbidos

    Opevnené venné mesto kráľovien Óbidos sa preslávilo višňovým likérom Ginja, ktorý maškrtní hostia pijú z čokoládových pohárikov. Učaruje vám aj hradom, kaplnkami a kostolíkmi, stredovekým trhoviskom, belostnými domčekmi porastenými pestrofarebnými kvetmi a čarokrásnymi výhľadmi do kraja.

    Óbidos
    Óbidos

    Pamiatky UNESCO v Portugalsku

    Názov Typ pamiatky Región Rok zápisu na zoznam
    Alcobaça Kláštor Stredné Portugalsko  1989
    Alto Douro Vinárska oblasť Severné Portugalsko 2001
    Angra do Heroísmo Pevnosť Azorské ostrovy 1983
    Batalha Kláštor Stredné Portugalsko 1983
    Belémska veža v Lisabone Pevnosť Stredné Portugalsko 1983
    Bom Jesus do Monte v Brage Pútnické miesto Severné Portugalsko 2019
    Coimbra Univerzita Stredné Portugalsko 2013
    Convento de Cristo v Tomare  Kláštor Stredné Portugalsko 1983
    Elvas Opevnenie Stredné Portugalsko 2012
    Évora Historické centrum Stredné Portugalsko 1986
    Guimarães Historické centrum Severné Portugalsko 2001
    Laurisilva Vavrínový les Madeira 1999
    Mafra Kráľovský palácový komplex Stredné Portugalsko 2019
    Pico Vinárska kltúrna krajina Azorské ostrovy 2004
    Porto Historické centrum Severné Portugalsko 1996
    Sintra Kultúrna krajina Stredné Portugalsko 1995
    Údolie Côa a Siega Verde Skalné maľby Severné Portugalsko 1998
    Porto

    Porto

    Kde začať s prehliadkou druhého najväčšieho portugalského mesta Porta, ktoré dalo meno slávnemu vínu? Farbami hrajúca metropola na rieke Douro skrýva nespočetne veľa lákadiel. Hlboké riečne údolie a jeho mosty (na čele s mostom Ľudovíta I.) môžete vidieť pri plavbe loďkou Rabelo či na prechádzke po romantikou voňajúcej nábrežnej promenáde v štvrti Ribeira.

    K ďalším portským zaujímavostiam patrí katedrála Sé na kopci Penaventoza, klasicistický Burzový palác (Palácio da Bolsa) a kláštor s kostolom sv. Františka s fascinujúcou barokovou výzdobou. Panorama Porta dotvára aj Biskupský palác, honosná radnica a budova stanice Sao Bento s dejinami mesta na obložení azulejos vo vstupnej hale.

    Kopec ďalších zaujímavých miest objavíte aj v okolí Porta. Pri obci Avintes sa rozkladá zoologická záhrada, z prístavu je možné pozorovať nekonečný Atlantik a do Gondomaru sa jazdí do známej ručnej dielne na výrobu filigránových umeleckých šperkov.


     
    Porto, most Ľudovíta I.
    Porto, stanica Sao Bento
    Quinta dos Vales

    Quinta dos Vales

    Portugalské víno je preslávené – a nejde iba o sladučké portské. Výborné biele, ružové a červené víno sa vyrába napríklad aj vo viniciach Quinta dos Vales na juhu. Výhodou vinohradu je jeho blízkosť prímorským rekreačným strediskám v Algarve ako Portimao, Carvoeiro alebo Albufeira. Večer s pohárom lahodného vína po dni strávenom pri pláži nemá chybu!

    Len kúsok od Quinta dos Vales leží stredoveké Silves, známe maurským hradom Castelo de Silves s „červenými hradbami“. Bývalé hlavné mesto Algarve sa nachádza na riečke Rio Arade. Pod názvom Cilpes sa zrodilo už v dobách Rímskej ríše a začiatkom 13. storočia, počas arabskej nadvlády, sa o ňom hovorilo ako o „Bagdade západu“.

    Sintra

    Kto chce v Portugalsku navštíviť niečo naozaj výnimočne a čarovné, zavíta do rozprávkovej Sintry. Rozlohou neveľké mestečko, v ktorom pečú typický koláčik z kozieho syra, sa vďaka výhodnej polohe blízko Lisabonu, príjemnému ovzdušiu a krásnej prírode stalo letným sídlom kráľovskej rodiny. A v súčasnosti je jednou z najväčších zaujímavostí na poznávacom zájazde do Portugalska.

    Počas niekoľkých storočí v Sintre vyrástol rad palácov, záhrad, letohrádkov a parkov, ktoré obklopujú pôvodný maurský hrad. Najväčšiu pozornosť priťahujú honosné paláce Monserrate, Nacional da Pena, Quinta da Regaleira alebo Nacional de Sintra, kapucínsky kláštor (Convento dos Capuchos), záhrada Rainha, vyhliadka Santa Eufémia da Serra alebo Beckfordov vodopád.

    Sintra
    Sintra
    Sintra
    Sintra

    Tomar

    Mesto Tomar sa pýši prezývkou „templárske mesto“, pretože v 12. storočí sa stalo sídlom Rádu templárskych rytierov v Portugalsku. Túto legendárnu epochu dodnes pripomína mystický a jedinečný kláštor Rádu Kristovho (Convento de Cristo). Približne 20 kilometrov západne sa ukrýva Fátima. V dôsledku zjavenia Panny Márie trom malým deťom v roku 1917 sa zaradila k najznámejším katolíckym pútnickým miestam na svete. Cieľom dnešných pútnikov je predovšetkým priestranstvo Cova da Iria (kde k zjaveniu došlo) s obrovskou bazilikou Panny Márie Ružencovej (basílica de Nossa Senhora do Rosário) v neoklasicistickom štýle.

    Tomar
    Fátima

    Zoomarine

    Za výrazný ťahák Algarve možno považovať aj tematický zábavný park pre celú rodinu Zoomarine. Vznikol v roku 1991 blízko stredísk Albufeira a Armacao de Pera a dnes zahŕňa aquapark, lunapark, zoopark aj delfinárium. Okrem predstavenia delfínov, tuleňov a papagájov láka hlavne na umelú rieku „Rapid River“, horskú dráhu, 4D kino, pirátsku zátoku či aquárium.

    josef.krenek
    18. 7. 2022

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!