1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. 10 najzaujímavejších miest Sardínie

Nuragy, kaňony, jaskyne. Top 10 zaujímavých miest Sardínie

Čo sa dozviete?

    Rozprávkový ostrov Sardínia sa pomaly, ale isto posúva do kategórie najžiadanejších destinácii pre dovolenku v Európe. Je to najmä pre jeho krásne pláže, vynikajúcu infraštruktúru a pohodovú atmosféru. Neváhajte a vydajte sa na druhý najväčší taliansky ostrov čo najskôr a nasledujúce atrakcie si vychutnajte v pokoji a bez davov turistov.

    10. Hrobka gigantov Coddu Vecchiu a nuragov Prisgiona

    Prístupový chodník k nuragu Prisgiona
    Hrobky obrov Coddu Vecchiu
    Neďaleko mestečka Arzachena na severovýchode ostrova sa iba malý kúsok od seba nachádzajú nurag Prisgiona a tzv. hrobky obrov Coddu Vecchiu. Ide o dvojicu zaujímavých starodávnych pamiatok z obdobia nuragskej civilizácie. Jej kultúra, rozvíjajúca sa iba na Sardínii, existovala v období od 18. storočia pred n. l. do 2. storočia n. l. a svoj názov získala práve podľa kamenných nuragov. Týchto veží v tvare odseknutých kužeľov na Sardínii nájdete približne 7 tisíc.
    • Čo vidieť v okolí: nurag Albucciu vstavaný do žuly, svätyňa Tempietto di Malchittu s dochovaným rituálnym ohniskom, vlastivedné múzeum Labenur
    • Blízke letovisko: Cannigione
    9. Pyramída Monte d´Accoddi

    9. Pyramída Monte d´Accoddi


    Pyramídu Monte d'Accoddi postavili pravdepodobne ľudia z neolitickej kultúry Ozieri v dobe 4 000 až 3 650 pred n. l. Turistov táto pamiatka, v európskom kontexte úplne jedinečná, láka na prehliadku v blízkosti mesta Sassari v severnej časti Sardínie. Archeológovia tu objavili aj menhir, zvyšky oltára, dolmen a viacero opracovaných kameňov nejasného účelu. Kraľuje im veľký balvan evokujúci prasknuté vajce.

    8. Neptúnova jaskyňa pri Alghere

    Prístup k Neptúnovej jaskyni
    Hlavná sála Neptúnovej jaskyne so stalaktitmi

    Útesy vápencového mysu Capo Caccia pri starodávnom Alghere na severozápade Sardínie majú dramatickú, ale romantickú atmosféru. Keď tu miestny rybár okolo roku 1750 náhodou natrafil na podivuhodný podzemný priestor, netušil, že pod názvom Neptúnova jaskyňa (Grotta di Nettuno) sa o dve storočia neskôr stane vyhľadávanou turistickou atrakciou. Chodby jaskyne dosahujú dĺžku okolo 4 kilometrov, zdobí ich množstvo nádherných kvapľov a dostanete sa k nim po 656 schodoch kamenného schodiska Escala del Cabirol.

    • Čo vidieť v okolí: chrám Santa Maria, kláštor San Francesco, stredoveké hradby a rušný prístav Alghera, podmorská Néreova jaskyňa, hrobka obrov Laccaneddu, dom motýľov pri Olmede
    • Blízke letovisko: Stintino

    7. Malebné a nedobytné Castelsardo

    Pohľad Castelsardo zo severovýchodu
    Katedrála Sant´Antonio Abate v Castelsarde
    Hrad Castello di Doria a jachtový prístav v Castelsarde
    Zo Stredozemného mora pri pohľade z Castelsarda je viditeľná Korzika
    Skala Roccia dell´Elefante (ukrývajúca vo svojom názve slona, ktorého pri troche predstavivosti pripomína), katedrála Sant´Antonio Abate (honosiaca sa farebnou, elegantnou zvonicou) či múzeum košikárstva a iných remesiel… Neveľké Castelsardo nad severnými brehmi Sardínia sa môže pochváliť mnohými ťahákmi, ktorým na skalnatom ostrohu dominuje hrad Castello di Doria so zvyškami opevnenia a vežou Torre di Frigiano.
    • Čo vidieť v okolí: nurag Paddagiu, zrúcaniny opevnenia na Monte Ossoni, nekropola Li Algasa-S'enaculadora, liman rieky Coghinas
    • Blízke letovisko: Badesi Mare

    6. Staroveký areál Nora

    Archeologický komplex Nora, v pozadí veža Torre del Coltellazzo
    Ruiny rímskych kúpeľov v Nore
    Najstaršie mesto Sardínie a jej starodávna metropola Nora leží na úzkom polostrove v dosahu mestečka Pula. Objatie vodných živlov, ktoré napokon podstatnú časť pôvodnej lokality zatopili, ešte posilňuje lagúna Peschiera di Nora. Toto rozsiahle archeologické náleziská z čias fenickej kolonizácie, kartáginskej nadvlády, rímskeho rozkvetu a vandalského úpadku zahŕňa obrovské množstvo pamiatok ako dláždené cesty, patricijské domy, kúpele a divadlo.

    5. Nuragy v Barumini

    5. Nuragy v Barumini
    Jediná pamiatka na Sardínii, ktorá sa dostala na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO – tú už naozaj musíte vidieť. Opäť ide o nuragy – Barumini (Su Nuraxi di Barumini) je najrozľahlejšia zachovaná nuragská lokalita na ostrove. Musíte však za ňou cestovať takmer do stredu Sardínie, až pod svahy mohutného pohoria Monti del Gennargentu. K archeologickému komplexu Barumini patrí informačné stredisko, múzeum a tiež tzv. nuragská dedina s nuragským opevnením.

    4. Hlavné mesto Cagliari

    Panoráma Cagliari
    Cagliari z hradieb štvrte Castello
    Čo spája Cagliari so starodávnou Pisou? Kvarteto mramorových levov na stredovekom svätostánku Santa Maria venovalo sardínskej metropole práve mesto preslávené šikmou vežou. Cagliari sa rozprestiera pri mori (v zálive Angeli na juhu ostrova), jeho historické centrum je podstatne malebnejšie a z oblého vrcholu naňho pozerá hradná štvrť Castello. K ďalším pamätihodnostiam sa zaradzuje krásna radnica, Národné archeologické múzeum, renesančný kostol San Agostino či brána Torre dell´Elefante.
    • Čo vidieť v okolí: bazilika Bonaria, výhľad z hory Monte Urpinu, bastion Saint Remy, park Monte Claro
    • Blízke letovisko: Geremeas

    3. Súostrovie La Maddalena

    Úchvatný pohľad na pobrežie súostrovia La Maddalena
    Lode v prístave La Maddalena
    Výhľad na ostrov Sardínia z La Maddaleny
    Skalný útvar „Medvedia hlava“ na La Maddalene
    Súostrovie a národný park La Maddalena sa skladá z niekoľkých desiatok ostrovov, ale ľudia trvalo žijú len na jednom z nich. Zaberá ho rovnomenné mestečko so stredovekou pevnosťou Fortezza dei colmi, renesančnou architektúrou, archeologickým náleziskom a múzeami. Súostrovie leží kúsok od pobrežia Sardínie a Bonifáckeho prielivu. Krištáľovo čistá voda a belostné piesočnaté zálivy (vraj jedny z najkrajších v Stredomorí) tu doslova lákajú na kúpanie. Zátoka Cala Coticcio di Caprera nie náhodou získala prezývku „Tahiti“.
    2. Ostrov Tavolara

    2. Ostrov Tavolara

    1. Kaňon Gola di Gorropu

    Monumentálny kaňon Gola di Gorropu
    V srdci tiesňavy Gola di Gorropu
    Gola di Gorropu niekedy evokuje divoký západ
    Na ceste kaňonom Gola di Gorropu
    Kaňon Gola di Gorropu, vďaka priepastným 500 metrom jeden z najhlbších v celej Európe, patrí k prírodným divom Sardínie. Vinie sa ako obrovský had národným parkom Gennargentu na východe ostrova nie príliš ďaleko od zálivu Orosei. Rokliny v skalách pohoria Supramonte vznikli vďaka intenzívnemu erozívnemu pôsobeniu riečky Rio Flumineddu, v najužších miestach preto dosahuje šírku iba štyroch metrov. Prítomnosť mnohých nuragov dokazuje ľudskú prítomnosť už v dobe bronzovej.
    josef.krenek
    29. 7. 2020

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!