1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. Zázračné Azorské ostrovy. Tipy na zaujímavosti, ktoré musíte vidieť

Zázračné Azorské ostrovy. Tipy na zaujímavosti, ktoré musíte vidieť

Čo sa dozviete?

    Azorské ostrovy (portugalsky Ilhas dos Açores pripomínajú raj na Zemi. Zelené kvapky uprostred tyrkysového Atlantického oceána zdobia sopečné homole, jazerá a šachovnice sadov, polí a vinohradov. Príjemne mierne až subtropické počasie plné slnka a dažďových zrážok praje na Azorských ostrovoch bohatej vegetácii, vodným tokom i rozvinutému poľnohospodárstvu.

    Poloha súostrovia na rozhraní euroázijskej a severoamerickej litosferickej dosky má za následok bohaté pozostatky sopečnej činnosti vrátane minerálnych prameňov a vyhasnutých kráterov. Spoločne s vyspelou, avšak do prekrásnej krajiny citlivo zabudovanou infraštruktúrou vytvárajú Azorské ostrovy miesto plné prírodných i kultúrnych lákadiel, ktoré stojí za to preskúmať.
     

    Corvo

    Najmenší (17 km2) a najsevernejší z Azorských ostrovov, stratený kus pevniny v Atlantickom oceáne. Jeho slovenský ekvivalent znie Havraní ostrov.

    • Caldeirao - rozsiahla kaldera uprostred ostrova s hĺbkou 300 m, na ktorej dne sa modrie dvojica jazier. Z obvodu dlhého cez 6 km vystupuje najvyššia ostrovná hora Morro dos Homens (718 m nm).
    H2 - Faial

    Faial

    Ostrov s prezývkou Ilha azul (Modrý ostrov) podľa modro kvitnúcich hortenzií získal svoje skutočné meno na základe stromu faya (voskovník makaronézsky).

    • Cabeço Gordo – najvyšší bod (1 043 m nm) sa vypína na okraji krátera Caldeira, ktorý má priemer 2 km a hĺbku 400 m.
    • Capelinhos – erupcia podmorskej sopky v roku 1957 vytvorila nový polostrov evokujúci mesačnú krajinu. Mys rovnakého mena sa zároveň považuje za najzápadnejší bod Európy (lebo západnejšie Azorské ostrovy ležia na Severoamerickej doske).
    • Horta - mesto s typickou architektúrou žiarivo bielych fasád a očarujúcim prístavom, v ktorom námorníci z celého sveta nechávajú na pamiatku farebné maľby.
    • Porto Pim - záliv v Horte pod kopcom Monte da Guia s krásnym výhľadom na mesto. Okrem pláže s tmavým pieskom stojí za návštevu veľrybárske múzeum v bývalej továrni Fábrica da Baleia. Za pozorovaním veľkých veľrýb vyplávajú na oceán každý deň turistické lode.
    Polostrov Capelinhos na ostrove Faial
    Letecký pohľad na záliv Porto Pim v Horte
    Prístav v meste Horta
    Maják na ostrove Faial

    Flores

    Najzápadnejšie obývané územie Portugalska aj ostrov Azorov s početnými útesmi a ostrovčekmi pokrýva bohatá vegetácia s hojným porastom kvetov (odtiaľ aj jeho názov).

    • Morro Alto – najvyššia hora ostrova (914 m nm).
    • Poço do Bacalhau – najväčší z početných vodopádov na západnej strane
    Vodopády Poço do Bacalhau na ostrove Flores
    Krajina ostrova Flores

    Graciosa

    Druhý najmenší a zároveň najsuchší z Azorských ostrovov. V roku 2007 sa stal súčasťou biosférických rezervácií UNESCO.

    • Caldeira – oválna kaldera dlhá asi 2 km s niekoľkými jaskyňami, do ktorej vnútra možno vojsť
    Tradičný veterný mlyn na ostrove Graciosa
    Útesy Ponta da Barca
    H2 - Pico

    Pico

    Podľa rozlohy (446 km²) druhý najväčší z Azorských ostrovov získal svetové meno rozvinutým vinárstvom (značka Verdelho). Rozsiahle vinohrady, oddelené múrikmi z lávových kameňov, sa dokonca dostali na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

    • Pico – aktívna sopka a najvyššia hora Portugalska (2 351 m nm). Jej svahy zdobia drobné jazierka, hlboké údolia a lúky s pasúcimi sa kravami. Pri dobrom počasí je možné vystúpiť až na vrchol, ktorý svojím pôvabom priťahuje fotoaparáty turistov.
    • Ponta da Queimada – pozorovateľňa veľrýb a vyhliadka na južné pobrežie ostrova.

    Santa Maria

    Najjužnejší z Azorských ostrovov je pre jeho pláže so svetlým pieskom prezývaný Ilha Dourada (Zlatý ostrov).

    • Barreiro da Faneca – neveľká chránená rezervácia pri severnom pobreží s pieskom pripomínajúcim červenú púšť.
    • Poço da Pedreir – kolmá skalná stena nad romantickým jazierkom.
    Minipúšť Barreiro da Faneca na Santa Maria
    Maják na pobreží ostrova Santa Maria
    H2 - Sao Jorge

    Sao Jorge

    Úzky a podlhovastý ostrov charakterizujú strmé útesy na severnom i južnom pobreží zvažujúce sa rovno do Atlantiku, kde sa rozkladajú špecifické lokality zvané „Faja“.

    • Faja de Ouvidor – príležitosť na kúpanie v úžasných prírodných jazierkach.
    • Faja dos Vimes - pravdepodobne jediné miesto v Európe, kde sa pestuje káva.

    Sao Miguel

    Najväčšie z Azorského súostrovia (793 km²) sa tiahne z východu na západ a leží na ňom ostrovná metropola Ponta Delgada (30 tisíc obyvateľov). Okrem citrusov, vína či ananásov sa tu pestuje dokonca aj čaj.

    • Água de Pau – stratovulkán, ktorého kalderu zatopilo jazero Lagoa de Fogo.
    • Furnas - neaktívna sopka s rovnomenným jazerom a množstvom horúcich prameňov v okolí. V kúpeľnom mestečku Furnas sa nachádzajú aj termálne bazény, golfové ihrisko, parky a vyhliadky na kalderu.
    • Sete Cidades – úchvatný komplex v neaktívnom vulkáne, ktorému dominuje dvojica jazier Lagoa Verde (Zelené) a Lagoa Azul (Modré) pomenovaná podľa zafarbenia ich vôd v slnečnom svetle.
    Rozprávková príroda ostrova Sao Miguel
    Sete Cidades, Sao Miguel
    Jazero Fogo vo vulkáne Água de Pau
    Horúce pramene v oblasti Furnas
    H2 - Terceira

    Terceira

    Tretí z veľkých ostrovov Azorov láka okrem nádhernej prírody aj historickými pamiatkami, pretože zohral významnú úlohu v ére zámorských objavov.

    • Angra Do Heroísmo (UNESCO) – najstaršie mesto Azorov s dôležitým prístavom, v ktorom sa zastavovali lode na ďalekých plavbách do Ameriky, Afriky aj Ázie. K jeho najväčším pamätihodnostiam patria pevnosti Fortaleza de Sao Joa Baptista a Forte de Sao Sebastiao pod vyhasnutým vulkánom Monte Brasil, kláštor sv. Františka alebo palác Solar de Nossa Senhora dos Remédios.
    • Biscoitos - malebné dedinka na severe ostrova s možnosťou kúpania v lávových bazénoch.
    • Furnas do Enxofre – oblasť vyvierajúcich siričitých plynov sopečného pôvodu s teplotou až 95 °C. Blízka jaskyňa vedie do útrob vulkánu Algar do Carvao.
    • Laurisilva – zvyšky unikátneho vavrínového pralesa v srdci ostrova, ktorý predtým pokrýval takmer celú plochu Azor (dnes sa zachoval predovšetkým na Madeire).
    josef.krenek
    31. 3. 2022

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!