1. FISCHER Blog
  2. Novinky a zaujímavosti
  3. Španielsko na tanieri: ochutnajte top španielske špeciality

Španielsko na tanieri: ochutnajte top španielske špeciality
 

Čo sa dozviete?

    Raňajkovať ako kráľ, obedovať ako princ a večerať ako žobrák. Tak toto v Španielsku nehrozí. Španieli si vedia užiť jedlo kedykoľvek a o akomkoľvek čase. Pozrite sa, ako jesť na dovolenke ako pravý Španiel a čo zo španielskych špecialít stojí za to ochutnať. Veď kedy inokedy trochu „zhrešiť“ než práve na dovolenke? 

    Sladké pokušenie menom churros na raňajky

    Predstavte si, ako si k rannej káve dávate vyprážané tyčinky s cukrom namočené v horkej čokoláde. Churros sú „hriešne“ dobrou pochúťkou, ktorú si Španieli doprajú na raňajky (desayuno) hlavne cez víkend. Ide o tyčinky z odpaľovaného cesta vyprážané v oleji, ktoré údajne pochádzajú z chladných oblastí Kastílie. Miestni pastieri (iberské plemeno oviec = churra) vraj hľadali spôsob, ako pripraviť lacný, a napriek tomu výdatný a chutný pokrm. K príprave churros cesta, ktoré sa vypráža v železnej panvici nad ohňom, im stačila voda s múkou. Podľa iných teórii pochádzajú churros z Číny či z Egypta. Nech už je to akokoľvek, práve Španieli môžu za rozšírenie lahodných churros do Južnej Ameriky i ďalších častí sveta.
     
    img 1
    Churros zoženiete v cukrárňach, pouličných stánkoch v mestách, na staniciach a letiskách aj v špecializovaných „churroriách“ po celom Španielsku. Najväčšej obľube sa teší v Madride.
    Náš tip: Sladké raňajky pre vás nie sú to pravé orechové? Na dovolenke v Španielsku nemôžete odštartovať deň ničím lepším ako sušenými bravčovými šunkami (jamón serrano či ibérico), klobáskami (napr. slávne chorizo) a syry (queso). Španieli si nimi plnia pečivo – väčšinou opečené bagety (bocadillo) potrené olivovým olejom, prípadne rozmixovanými paradajkami.
     
    Bocadillo
    Jamón, queso, španielske špeciality

    Obed v štýle typických španielskych špecialít

    Ste zvyknutí na obed na poludnie? Na to v Španielsku zabudnite. Španieli majú na všetko dosť času a rovnako je to aj s hlavným jedlom dňa (comida/almuerzo). Dávajú si ho väčšinou až okolo 15. hodiny. Ak chcete obedovať ako Španieli, počítajte s tromi chodmi. Prvým (primer plato) v podobe šalátu či polievky, druhým (segundo plato) zloženým najčastejšie z mäsa alebo ryby a prílohy a tretím, samozrejme dezertom (postre).

    Gazpacho všade, kam sa pozrieš

    Najslávnejšou španielskou polievkou je nepochybne gazpacho. Pre nás trochu netypická studená polievka má pôvod v Andalúzii, kde je vďaka horúcemu andalúzskemu slnku vítaným osviežením. Túto vitamínovú bombu z rozmixovanej zeleniny (paradajky, cibuľa, paprika, cesnak) a olivového oleja na dovolenke rozhodne musíte vyskúšať.
     
    img 2

    Dáte si legendárnu paellu alebo radšej plody mora?

    Ako hlavný chod môžeme s prehľadom odporučiť slávnu španielsku paellu. Zmes ryže, zeleniny a mäsa alebo morských plodov dochutená šafranom sa pripravuje na špeciálnej panvici „paella“, podľa ktorej pokrm získal svoj názov. Pochádza z Valencie. Až sa na dovolenke v Španielsku všadeprítomnej paelly prejete, ochutnajte tortilla española alebo tortilla de patatas. Táto zemiaková omeleta s cibuľou je ďalší zo svetovo známych španielskych špecialít. Pokiaľ budete mať chuť na typickú stredomorskú kuchyňu, stavte na ryby a morské plody (pescado, mariscos).

    Španielska paella
    Španielska paella
    Náš tip: Po obede si nezabudnite dať siestu. Španieli tradíciu oddychu po hlavnom jedle dňa skutočne dodržiavajú. V čase siesty je dokonca neslušné napr. dohadovanie pracovnej schôdzky.

    S láskou k Španielsku: večera v štýle tapas

    Po dni plnom dovolenkových radovánok prichádza čas na večeru (cena) a posedenie pri poháriku dobrého pitia s tradičnými tapas. Bez tapas by to totiž nebola tá pravá dovolenka v Španielsku. Tapas sú malé porcie jedla podávané k rôznym druhom drinkov. Pôvodne pojem „tapas“ (tapa = veko) znamenal iba plátky chleba, ktoré prikrývali pohár a nápoje v džbánoch ako ochrana proti hmyzu. Postupne však na chlieb pribudol plátok šunky alebo syra a začalo vznikať tapas, tak ako ho poznáme. Dnes môže ísť aj o plnohodnotné jedlo vo forme paelly, obľúbených vyprážaných kalamárov a ďalších teplých pokrmov.
     
    Tapas
    Tapas
    Náš tip: V Španielsku, napr. v Andalúzii, fungujú tzv. tapas bary, kde sú tapas priamo zahrnuté v cene nápojov, takže ide v podstate o jedlo k nápojom zadarmo. Španieli si z tejto formy stravovania urobili vlastný životný štýl – obzvlášť mladí bežne chodia po tapas baroch a počas jedného večera si užívajú špeciality niekoľkých podnikov, kam si zájdu na drink. Ochutnajú tak rôzne „tapas“ zadarmo.

    Víno, káva, horchata alebo aké pitie v Španielsku ochutnať?

    K dobrému jedlu patrí aj dobré pitie. A čo iné piť v Španielsku ako víno? Veď Španielsko je vďaka priaznivému podnebiu jedným z najväčších pestovateľov vína na svete. Odporúčame vám v Španielsku ochutnať víno s ochrannou známkou pôvodu a kvality (DOC) z oblasti La Rioja, ktoré je považované za najlepšie. O niečo lacnejšie, ale stále veľmi chutné miestne víno, má označenie (DO). Nebola by to dovolenka „po španielsky“ bez sangrie (vínny punč s nakrájanými kúskami ovocia) alebo aspoň tinto de verana (zmes červeného vína a citrónového nápoja s ľadom). Pokiaľ dávate prednosť šumivému vínu, hľadajte ho v nápojovom lístku pod názvom cava.
     
    Sangria
    Šumivé víno cava
    Na raňajky a dezerty nesmie chýbať káva, ktorej Španieli dávajú prednosť pred čajom. Obľúbenou španielskou špecialitou je café con leche, teda káva s veľkým množstvom mlieka. Vo Valencii sa stretnete aj s tzv. horchatou – studeným nápojom z mandlí alebo tigriích orechov. Samozrejmosťou sú všadeprítomné ovocné šťavy a ľadové triešte (granizado).
     
    Horchata
    Granizado

    Iný kraj, iná špecialita, ktorú ochutnať

    Španielska kuchyňa má toľko špecialít, že by sa o nich dalo písať dlhé hodiny. Jednotlivé regionálne kuchyne, napr. katalánska, baskická, andalúzska alebo kastílska, sa od seba navyše dosť líšia. Či už ale zavítate na Baleárske ostrovy a budete si na pečivo natierať nátierku z typickej paprikovej klobásy sobrasada alebo sa vydáte na Kanárske ostrovy a pochutnáte si na dusenom králikovi v paradajkovej omáčke (conejo en salmorejo) so slávnymi „vrásčitými“ zemiakmi (papas arrugadas) alebo si pochutnáte na sladkom katalánskom kréme (crema catalana) na pevnine, vedzte, že dovolenku v Španielsku si určite vychutnáte.

     
    Baleárska špecialita sobrasada
    Conejo en salmorejo
    img 3
     
    klara.vacek
    10. 9. 2021

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!