1. FISCHER Blog
  2. Novinky a zaujímavosti
  3. Najzaujímavejšie vianočné zvyky a tradície vo svete

Najzaujímavejšie vianočné zvyky a tradície vo svete

Čo sa dozviete?

    Vyprážané húsenice namiesto cukroviniek, poleno kakajúce darčeky, štedrovečerné večere v KFC, korčuliarske závody do kostola alebo zaváraná uhorka na stromčeku. Aj takto sa oslavujú Vianoce vo svete. Prečítajte si o 15 unikátnych vianočných zvykoch a tradíciách planéty.

    Španielsko: "kakajúce" poleno

    Španielsko:

    Viete, kto nosí darčeky v španielskom Katalánsku? Drevené poleno s namaľovanou tvárou nazvané Caga tió. Zdá sa vám to podivné? A to ešte neviete, že „Caga tió“ v preklade znamená „kakajúce poleno“. Caga tió nominujeme na tú vôbec najpodivnejšiu vianočnú tradíciu.

    Katalánske deti veria, že poleno pre nich darčeky doslova „vykaká“. Preto mu od 8. decembra nosia jedlo a starajú sa oň, aby bolo dobre živené, rástlo a na Vianoce im nadelilo čo najviac darčekov. Medzitým rodičia vymenia poleno za väčšie. Na Štedrý deň sa u Caga tiá zíde celá rodina, spieva mu koledy a ťuká do neho palicou, aby mu pomohla s „vylučovaním“ darčekov.

    Island

    Island: ľudožrútska mačka

    Počuli ste niekedy o „Yule Cat“? Islandská Yule Cat je obrovská ľudožravá mačka, ktorá cez Vianoce číha vonku v snehu a podľa povery zje každého, kto na sebe nemá nové oblečenie.

    Ako môže vzniknúť taká zvláštna vianočná povera? Jednoducho, vianočnú mačku si v minulosti vymysleli zamestnávatelia, ktorí chceli motivovať svojich pracovníkov k rýchlemu dokončeniu práce ešte pred Vianocami. Ten, kto pracoval dobre, dostal nové oblečenie a ten, kto nie, nedostal nič a mal byť za trest doslova „zožratý“ desivou mačkou.

    Jamajka: Štedrý deň na nákupoch

    Nákupnú horúčku pred Vianocami všetci dobre poznáme. Na Jamajke ale všetky vianočné nákupy hravo zvládnu počas Štedrého dňa. Tzv. „veľký trh“ s množstvom sviatočných dobrôt, cukroviniek, hračiek a oblečenia je v každom meste a nadšene sa ho zúčastňujú dospelí aj deti. Nakupuje a oslavuje sa tu po celý Štedrý deň, ale najživšie je na trhu večer a v noci. Ulica sa rozsvieti vianočnými svetlami, vzduchom sa nesie vôňa kurčiat, varenej kukurice a sladkostí a sviatočne oblečení Jamajčania oslavujú.

    V Nemecku sa hľadá zaváraná uhorka

    V Nemecku sa hľadá zaváraná uhorka

    Aký by to bol vianočný stromček bez sklenených gúľ, trblietavých ozdôb či blikajúcich svetielok? V Nemecku okrem tradičných vianočných ozdôb pridávajú aj jednu nezvyčajnú - zaváranú uhorku. V súčasnosti sklenenú či drevenú, no legendy hovoria, že kedysi išlo o skutočnú zaváranú uhorku na háčiku. Prvé dieťa, ktoré ju na stromčeku nájde, dostane darček navyše. A prvý dospelý, ktorý zelenú uhorku objaví, bude požehnaný celoročným šťastím - kto by to bol povedal, že Vianoce vo svete vedia byť aj o uhorke.

    Japonsko: štedrovečerná večera v KFC

    Dokážete si predstaviť štedrovečernú večeru v KFC? Nie? V Japonsku na ňu ľudia stoja v radoch dlhé hodiny! Môže za to marketingová kampaň rýchleho občerstvenia Kentucky Fried Chicken z roku 1974 s úspešným sloganom „Kurisumasu ni wa kentakkii!“ (Kentucky na Vianoce!). Napriek tomu, že Vianoce ani nie sú v Japonsku štátnym sviatkom, takmer všetci Japonci od roku 1974 vyrážajú na špeciálnu štedrovečernú večeru práve do KFC.

    Taliansko

    Taliansko: čarodejnica namiesto Ježiška

    Zabudnite na Ježiška a Štedrý deň. V Taliansku nosí deťom darčeky 6. januára starená menom Befana. Pokiaľ boli deti dobré, priletí k nim na metle komínom a nadelí im do pančuchy sladkosti a ďalšie darčeky. Deti jej za to nechávajú niečo dobré na cestu, napríklad víno alebo vianočné dobrôtky.

    Nórsko: Vianoce zásadne bez upratovania

    Ak doháňate vianočné upratovanie až na Štedrý deň, v Nórsku by ste nepochodili. Na Vianoce sa tu totiž starostlivo ukrývaju všetky metly. Dôvod je jednoduchý - keby ich našla nejaká čarodejnica, mohla by na nich lietať a podľa povery škodiť ľuďom.

    Grécko

    Grécko: ľadové novoročné kúpanie

    Ste otužilí? Tak to sa vám bude na Vianoce páčiť v Grécku. Namiesto Troch kráľov sa tu 6. januára na pamiatku Kristovho krstu oslavuje sviatok zvaný „Epiphany“. Kňaz hodí do mora kríž, čomu sa prizerajú mladí muži a chlapci. Akonáhle kríž zmizne pod hladinou, odvážlivci sa za ním vrhnú do ľadového mora. Ten, kto ho uloví, má mať v budúcom roku šťastie.

    Venezuela: do kostola na korčuliach

    Venezuela je prevažne kresťanská krajina, takže vás asi neprekvapí, že Venezuelčania sú na Vianoce zvyknutí navštevovať kostol. Čo vás ale prekvapí určite, je spôsob, ako sa tam dopravujú. Na korčuliach! V metropole Caracas každý rok vychádzajú na omšu zástupy ľudí na kolieskových korčuliach, kvôli čomu sú dokonca uzavreté niektoré cesty pre normálnu dopravu.

    Južná Afrika

    Južná Afrika: húsenice namiesto cukroviniek

    Ryba so zemiakovým šalátom alebo vianočný moriak. O týchto vianočných jedlách sa u nás aj vo svete hovorí asi najviac. Počuli ste ale o vianočnej húsenici? Vyprážaná húsenica je obľúbenou juhoafrickou sviatočnou pochúťkou, ktorá tomu, kto ju na Vianoce zje, má priniesť šťastie.

    Na Kube vás čaká sprievod a party Las Parrandas

    Vedeli ste, že Vianoce na Kube boli v rokoch 1969 až 1998 zakázané? Kubánsky Fidel Castro bol proti náboženským oslavám a tak Kubánci oslavovali Vianoce veľmi potichu. V súčasnosti sa “Nochebuena” - Štedrý večer oslavuje hostinou, polnočnou omšou a veľkou hlučnou fiestou na sprievode “Las Parrandas”. Pôvodne mal pouličný randál za úlohu udržať ľudí po výdatnej štedrovečernej hostine pri vedomí, aby neprespali polnočnú omšu. Dnes je sprievod s hlasnou hudbou, farebnými kostýmami, ohňostrojmi a tancom očakávanou party vo všetkých kubánskych mestách, ktorú prespať nikto nechce. Hudba a party sú jedným z najobľúbenejších vianočných zvykov a tradícií vo svete.

    Mexiko: cesta do Betlehema zas a znova

    Viete, kde môžete na Vianoce vidieť Jozefa s Máriou, ako hľadajú prístrešie po ceste do Betlehema rovnako ako pred viac ako 2 tisíc rokmi? V Mexiku! Práve odtiaľto pochádza tradícia Posada. 9 nocí pred Vianocami chodia po uliciach sprievody so sviečkami na čele s Jozefom a Máriou (väčšinou prezlečené deti alebo umelé figúry) a hľadajú dom, ktorý im ponúkne prístrešie. Keď ho nájdu, môže začať hostina a oslavy. Každú noc organizuje Posadu iný dom a tá najväčšia pripadá na Štedrý večer.

    Argentína

    Argentína: ozdoby z vaty

    Existujú rôzne vianočné ozdoby, ale čím sa zdobí vianočný stromček v Argentíne, by vás ani vo sne nenapadlo. Vatou! Prečo? Skúste to doma a uvidíte sami. Vianočný stromček zasypaný vatou vyzerá ako zasnežený.

    Bulharsko: večera pre živých aj mŕtvych

    Vianoce sú sviatky, počas ktorých sa stoly priam prehýbajú pod ťarchou rôznych lahôdok, a to kdekoľvek na svete. V Bulharsku však hodovanie naberá úplne iný rozmer. Stoly sú plné nielen pri štedrovečernej večeri, ale aj po celú noc. To aby si mohli pochutnať aj duchovia, ktorí dostávajú hlad práve za svitu mesiaca.

    Rozkvitnutý Pohutukawa strom na Novom Zélande

    Rozkvitnutý Pohutukawa strom na Novom Zélande

    Vianočná sezóna na Novom Zélande sa spája s perfektným letným počasím - horúcim slnkom a relaxom na pláži. Aj preto sa štedrovečerná večera zvyčajne koná vonku - barbeque s grilovanými plodmi mora, mäsom a zeleninou a zhromaždením rodiny a priateľov. Za vianočný stromček je považovaný Pohutukawa strom (Železnec vznešený), ktorý rozkvitá nádhernými červenými kvetmi. Obyvatelia Nového Zélandu na Vianoce v tieni tohto stromu spievajú vianočné koledy.

    klara.vacek
    16. 12. 2022

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!