1. FISCHER Blog
  2. Novinky a zaujímavosti
  3. Rekordy Kanárskych ostrovov

Najvyššie útesy, najstarší kláštor a iné rekordy Kanárskych ostrovov

Čo sa dozviete?

    Na vašej dovolenke na Kanárskych ostrovoch si doprajte pohľad iba na tie „naj“ miesta, ktoré svojím vekom či významom predbiehajú tie ostatné. Navštívte s nami údolie s najväčším počtom paliem, najvyššiu horu celého Španielska, najrozsiahlejšie jaskyne a ďalšie nevšedné atrakcie „Kanárov“.

    Geografické rekordy

    Geografické rekordy

    Celková rozloha Kanárskych ostrovov je 7 493 kilometrov štvorcových. Najväčšiu plochu z nich má turistický raj Tenerife (2 034 kilometrov štvorcových), turisti si obľúbili aj Fuerteventuru či Gran Canariu. Najmenším obývaným ostrovom súostrovia je však malebná La Graciosa (29 kilometrov štvorcových). K jej kráse prispieva minimum turistov, absencia automobilovej dopravy a ochrana krajiny formou prírodného parku.

    Rekordy hôr na Kanárskych ostrovoch

    Zasnežený vrchol Pico del Teide
    Veľkolepé útesy Los Gigantes na západe Tenerife
    Plných 3 718 metrov robí z Pico del Teide najvyššiu horu Tenerife, Kanárskych ostrovov aj Španielska. Týči sa v národnom parku rovnakého mena a kúsok pod jej vrchol vás vyvezie kabínová lanovka. Výhľady zo slnečnej terasy pri hornej stanici sú skutočne impozantné. Rovnako úchvatný pohľad ponúkajú Los Gigantes, najväčšie útesy súostrovia. Atlantický oceán do nich vráža aj na Tenerife. Vypínajú sa do výšky 800 metrov a pozrieť si ich môžete z výletnej lode alebo z horskej cestičky.
     
    Rekordy plné ohňa a lávy

    Rekordy plné ohňa a lávy

     
    Oblasť Timanfaya pôsobí ako z iného sveta
    Fascinujúce útvary v rezervácii Caldera de Taburiente
    O tom, že Kanárske ostrovy sú sopečného pôvodu, nás presvedčí hneď niekoľko dôkazov. Posledná erupcia na ostrovoch prebehla v roku 1971 na La Palme pri obci Fuencaliente, čo napokon v preklade znamená „horúci prameň“. Odborníci však majú celú oblasť pod kontrolou a turisti sa nemusia ničoho obávať. Práve naopak – sopečná krajina národného parku Timanfaya na Lanzarote patrí k najväčším turistickým lákadlám ostrova. Zatiaľ čo vulkány v parku neuchvátia rozmermi ale skôr svojím množstvom, najväčší kráter Kanárskych ostrovov, giganta menom Caldera de Taburiente na La Palme, najlepšie uvidíte z lietadla.
     

    Za rekordmi do podzemia

    Optické ilúzie v jaskyni Cueva de los Verdes
    Jaskyňa Jameos del Agua je plná umenia
    Sopečná činnosť stála aj za vznikom najrozsiahlejšieho jaskynného systému Kanárskych ostrovov. Jaskyňu Cueva de los Verdes, v podzemí Lanzarote v dĺžke 7 kilometrov, stvorili erupcie vulkánu Corona pred 3 tisíckami rokov. V minulých storočiach sa v nej pred útokmi bukanierov ukrývali domorodci, dnes si ju za zvukov sakrálnej hudby môže v pokoji pozrieť ktokoľvek. Osobitnej pozornosti sa tešia predovšetkým podzemné priestory Jameos del Agua, ktorú slávny rodák César Manrique upravil do podoby jedinečnej koncertnej sály s umelým bazénom, jazierkom a reštauráciami.
     
    Rekordy kanárskej prírody

    Rekordy kanárskej prírody

     
    Kdeže, to nie sú zárodky Votrelcov, ale Kaktusová záhrada na Lanzarote
    Pokojná krajina okolo Breña Alta
    Vzhľadom k vulkanickej histórii Kanárskych ostrovov na nich neprekvapuje chudobnejšia flóra, čo však neznamená, že vegetácia úplne chýba. Z omylu vás vyvedie napríklad okolie dediny Haría na Lanzarote, kde sa vo Valle de las Mil Palmeras (Údolie tisícky paliem) koncentruje najviac paliem na ostrovoch. Najväčší počet kaktusov vás čaká v kaktusovej záhrade Jardin de Cactus de Lanzarote. Tvoria súčasť kaktusových plantáží medzi lanzarotskými obcami Guatiza a Mala, v ktorých sa pestujú tisíce opuncií. A najlepšie cigary, vyhlásené kanárske puros palmeros, vyrábajú z miestneho kvalitného tabaku v mestečku Breña Alta na La Palme.
     
    Znamenitá krajina „Kanárov“

    Znamenitá krajina „Kanárov“

     
    Národný park Garajonay
    Skalný útvar Ventana del nublo v Risco Caído
    Najvýznamnejšie miesta Kanárskych ostrovov samozrejme na svoj zoznam svetového dedičstva zaradila aj organizácia UNESCO. Ide o národný park Garajonay na ostrove La Gomera, posvätné hory v kultúrnej krajine Risco Caído na Gran Canarii a historické mesto San Cristóbal de La Laguna s okolím. Ale to už sa dostávame k ďalšej kapitole nášho putovania, k stavebným pamiatkam.
     
    Obdivuhodná kanárska architektúra

    Obdivuhodná kanárska architektúra

     
    Pozostatky kláštora Convento de San Buenaventura
    Villa Winter pri dedine Cofete
    Guančovia, najstarší obyvatelia Kanárskych ostrovov, mali berberský pôvod a na Gran Canarii po sebe zanechali úžasný komplex Cenobio de Valerón. Skutočnú funkciu systému 298 jaskynných, hoci aktuálne výskumy hovoria o skladovaní obilia, zahaľuje opar tajomstva - údiv nad stavebným umením starých Kanáranov však vzbudzuje dodnes. Najstarší kresťanský kláštor Kanárskych ostrovov Convento de San Buenaventura v Betancurii s ním síce vo veľkoleposti súťažiť nemôže, napriek tomu patrí k najdôležitejším pamätihodnostiam na Fuerteventure. Na rovnakom ostrove sa ukrýva aj najzáhadnejšia stavba Kanárskych ostrovov, pôsobivá a členitá Villa Winter. Za svoju reputáciu vďačí predovšetkým konšpiračným teóriám o nacistickej minulosti jej staviteľa, inžiniera Gustava Wintera.

     
    Celkový pohľad na Salinas del Janubio
    Jachetná marína v Arrecife
    Charakter Kanárskych ostrovov sa v posledných desaťročiach veľmi zmenil a prispôsobil hlavne cestovnému ruchu. Miznú napríklad miesta tradičného získavania soli a posledné soľné polia na Lanzarote, Salinas del Janubio s rozlohou 1 kilometer štvorcový, tak zostávajú na západe ostrova neďaleko Playa Blanca. Rybolov naopak stále predstavuje dôležitú súčasť života miestnych obyvateľov. Najväčšou rybárskou flotilou z celých Kanárskych ostrovov sa pýši Arrecife, hlavné mesto ostrova Lanzarote.
     
    Zábavné rekordy

    Zábavné rekordy

     
    Delfínia show
    Candelaria, pútnické srdce Kanárskych ostrovov
    Na Kanárske ostrovy sa jazdí za slniečkom, kúpaním a zábavou. Niet žiadneho divu, že najkrajšia pláž patriaca európskemu štátu (aspoň podľa viacerých ankiet a porovnaní) majú na Fuerteventure. Playa Sotavento je navyše najdlhšou kanárskou plážou so zlatožltým pieskom a eldorádom všetkých romantikov, surferov a milovníkov podmorského života. Najväčšie zábavné parky sú na Tenerife. Zoologická záhrada Loro Parque pri Puerto de la Cruz ponúka morské akvárium, expozíciu orchideí, denné vystúpenie kosatiek, delfínov a uškatcov, múzeum papagájov a veľa iných atrakcií. Vodný svet Siam Parque sa zase chváli najvyššími umelými vlnami na svete (3,3 m), na ktorých je možné dokonca aj surfovať. Najpompéznejšia slávnosť Kanárskych ostrovov, druhý najväčší karneval planéty, prebieha vždy vo februári v Santa Cruz de Tenerife. Najväčšia cirkevná slávnosť, sviatok Nanebovstúpenia Panny Márie, sa koná každý rok 15. augusta v Candelarii. Práve v tunajšej bazilike totiž vystavujú sošku Panny Márie Candelárskej, patrónky celého Kanárskeho súostrovia.

    To najlepšie z celého sveta na Kanároch

    Cesta naprieč areálom dún v Corraleju
    Letecký pohľad na duny Maspalomas
    Vodný kanál v Puerto Mogán na Gran Canarii
    Fasáda kostola Iglesia de Nuestra Seňora de la Regla v Pajare
    Rôznorodé prostredie umožňuje na Kanárskych ostrovoch nájsť množstvo miest akoby mávnutím čarovného prútika importovaných z rôznych kútov sveta. Atmosféru africkej púšte zažijete pri dunách v Corraleju na Fuerteventure alebo v dunách Maspalomas na Gran Canarii, ktorý sa dokonca prezýva „malá Sahara“. Prístav a letovisko Puerto Mogán sa často označuje za „malé Benátky“ a portál kostolíka Iglesia de Nostra Senora de la Regla v Pajáre sa veľmi podobá aztéckym pamiatkam v Mexiku.
     

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!