1. FISCHER Blog
  2. Novinky a zaujímavosti
  3. Nečakané zaujímavosti o Zanzibare

16 zaujímavostí, ktoré ste nevedeli o Zanzibare

Čo sa dozviete?

    Malý ostrovček menom Zanzibar už desaťročia láka turistov na exotickú dovolenku v Indickom oceáne plnú oddychu na plážach, kúpanie, dobrého jedla a nezameniteľnej africkej atmosféry. Pri bližšom pohľade naň objavíte aj množstvo prekvapivých faktov, zaujímavostí a netušených súvislostí. Preskúmajme ho trochu podrobnejšie.
    Jeden ostrov? Zdanie klame

    Jeden ostrov? Zdanie klame

    Hoci o ňom hovoríme ako o jednom ostrove, v skutočnosti je Zanzibar súostrovie skladajúce sa z mnohých ostrovčekov na dohľad africkému pobrežiu. Najväčšie z nich sú Unguja (to je práve náš Zanzibar) s rozlohou 1 658 kilometrov štvorcových a severne ležiaca Pemba. Južne sa rozkladajúci ostrov s podivuhodným názvom Mafia medzi ne nepatrí.

    Najrozšírenejší jazyk? Svahilčina

    Najrozšírenejší jazyk? Svahilčina

    Napriek tomu, že väčšina obyvateľov Zanzibaru vyznáva islam, veľmi sa tu arabsky nehovorí, najrozšírenejším jazykom je svahilčina. Hojne sa využíva aj v pevninskej Tanzánii a v Keni či Ugande. Druhou oficiálnou rečou ostrova je angličtina, predovšetkým v turistických centrách sa dorozumiete aj ďalšími európskymi jazykmi ako taliančinou a francúzštinou.

    Prvá gueréza? Piliocolobus kirkii

    V jedinom národnom parku na ostrove – Jozani Forest – žije opica gueréza zanzibarská (Piliocolobus kirkii). Pôvodne ju vedci považovali za poddruh široko rozšírenej guerézy červenej, avšak ďalší výskum v nej rozlúštil starodávnu formu stojacu na začiatku vývoja celého rodu. Počty guerézy zanzibarskej sa odhadujú maximálne na 3 tisíc kusov.

    Prison Island? Žiadne väzenie

    Čím si Changuu vyslúžil svoj nelichotivý názov „Väzenský ostrov“? Arabi ho pôvodne využívali na zabezpečenie vzbúrených otrokov, väzenie vybudované neskôr Britmi slúžilo skôr na separáciu nakazených žltou horúčkou. Ani tento účel mu nevydržal dlho a čoskoro sem začali jazdiť návštevníci obdivovať romantiku miesta a populáciu korytnačky obrovskej (importovanej zo Seychel).
     
    Najstaršie islamské stavby východnej Afriky? V Kizimkazi

    Najstaršie islamské stavby východnej Afriky? V Kizimkazi

    Kto chce spoznať skutočnú históriu Zanzibaru, musí sa vydať do bývalého hlavného mesta Kizimkazi. Miestna zrúcanina mešity Shirazi Dimbani údajne pochádza z roku 1107, kedy ju postavili osadníci z Perzie. Ide o jednu z najstarších islamských stavieb vo východnej Afrike. Podobný význam má pre kresťanskú menšinu katedrála v Stone Town.

    Vláda svetla a tmy? Pol na pol po celý rok

    K rovníku to je zo Zanzibaru iba 750 kilometrov vzdušnou čiarou, preto sa tu deň a noc striedajú s takmer železnou pravidelnosťou vždy po 12 hodinách. Slnko na Zanzibare skrátka vychádza a zapadá stále v rovnaký čas – na nejakú minútku sem tam nehľaďte. V lete či v zime, svoj program si môžete dopredu pekne naplánovať.

    Symbol Zanzibaru? Klinček

    Zanzibar sa občas, vďaka pestovaniu muškátového orieška, škorice a čierneho korenia, označuje ako „ostrov korenia“. Prím však hrá klinček, veď Zanzibar bol až do polovice 70. rokov minulého storočia jeho najväčším svetovým vývozcom. Získava sa z nerozvitých kvetných pukov tropického stromu klinčekovec korenistý (Syzygium aromaticum). Turisti dokonca môžu absolvovať „spice tour“ spojenú s prehliadkou farmy, kde sa korenie produkuje.

     
    Bude pršať? Len dvakrát

    Bude pršať? Len dvakrát

    Tak, ako sa môžete spoľahnúť na rovnakú dĺžku dňa a noci, nesklame vás na Zanzibare ani počasie. Takmer po celý rok svieti horúce slnko s oblohou prakticky bez mráčika. Výnimku tvorí dvojica období dažďov. Prvé (dlhé) prebieha medzi marcom a májom, druhé (krátke) vládne zanzibarskej klíme v novembri a decembri.

    Tanzánia? Ukrýva slovo Zanzibar

    Možno si to ani neuvedomujeme, ale Zanzibar sa skrýva v názve štátu Tanzánie. Ako k tomu došlo? Roku 1499 sa na ostrove vylodil Vasco da Gama a Portugalsko tu vybudovalo obchodnú stanicu. Od 17. storočia vládol Zanzibaru ománsky sultán, od konca 19. storočia do vyhlásenia samostatnosti roku 1963 tvoril súčasť Britskej ríše. Meno získal nový štát spojením prvých slabík z názvov Tanganika a Zanzibar: TanZANia.

    Farrokh Bulsara? Najslávnejší rodák

    Dňa 5. septembra 1946 sa v zanzibarskom Stone Towne narodil Farrokh Bulsara. Nič vám to meno nehovorí? Možno ho budete poznať skôr ako Freddieho Mercuryho, lídra kapely Queen a jedného z najslávnejších hudobníkov histórie. Na rôznych miestach v okolí Stone Townu, najmä v oblasti Shangani, kde vyrastal, nájdete na presláveného ostrovného rodáka množstvo upomienok.

    Najkratšia vojna histórie? Anglo-zanzibarská

    Iba 38 minút trvala vojna medzi Veľkou Britániou a sultánom Khalidom o Zanzibar v auguste 1896. Boje vypukli o 9. hodine ráno po tom, čo Khalid odmietol vypratať kráľovský palác, a rýchlo skončili jeho zničením britskou artilériou. Aj tak krátka vojna za sebou zanechala 500 obetí, predovšetkým na strane sultána.
     
    Nový zvierací druh? Ženetka zanzibarská

    Nový zvierací druh? Ženetka zanzibarská

    Až v roku 2003 sa prvýkrát podarilo vyfotografovať ženetku zanzibarskú (Genetta servalina archeri). Táto vzácna cibetkovitá šelma žijúca iba na Zanzibare sa vyznačuje čiernymi a svetlými pruhmi na dlhom chvoste a čiernymi škvrnami na žltohnedej srsti. Ďalší fešák, leopard zanzibarský, sa bohužiaľ už považuje za takmer vyhynutý druh.

    Vlajka Zanzibaru? Ešte žiari novotou

    Od roku 1856 vystriedal Zanzibar 6 rôznych variantov národnej vlajky. Na súčasnej verzii, starej iba 15 rokov, dopĺňa modrý, čierny a zelený vodorovný pruh vlajka Tanzánie v ľavom hornom rohu. Do roku 2005 zdieľal Zanzibar tanzánsku vlajku, pred rokom 1964 bola jeho vlajka rovnaká ako dnešná verzia, ale bez tanzánskej vlajky v rohu.

    Dom zázrakov? The House of Wonders

    Najvyššia a najväčšia budova Stone Townu sa nazýva The House of Wonders (Dom zázrakov) a predstavuje jednu z jeho dominánt. Napriek tomu, že nedosahuje ani výšku 100 metrov, patrí k najvyšším stavbám celého Zanzibaru. Nachádza sa v malom, avšak populárnom parku Forodhani pri brehoch oceánu medzi areálom starej pevnosti a Sultánovým palácom. V súčasnosti v ňom sídli Múzeum histórie a kultúry Zanzibaru a svahilského pobrežia.

     

    Najviac vyrezávaných dverí? Na Zanzibare

    Zanzibar – a predovšetkým Stone Town – doslova prekypuje drevenými rezbami na domových dverách. Navzájom sa od seba decentne líšia svojím dizajnom a navyše odrážajú sociálny status, etnický pôvod i náboženské vyznanie ich majiteľov. Aj tieto dvere, považované za najvýraznejšie v celej východnej Afrike, prispeli k zaradeniu mesta na zoznam UNESCO.

    Hlavné mesto? Stone Town to nie je

    K hlavným ťahákom ostrova patrí prechádzka úzkymi uličkami Stone Townu. Najznámejšia lokalita Zanzibaru láka turistov trhmi s korením, starými kamennými budovami, originálnou architektúrou a bohatým kultúrnym životom. Aj z predchádzajúcich odsekov by sa mohlo zdať, že ide aj o hlavné mesto, avšak tento štatút patrí Zanzibar City, ktorého najzápadnejšia štvrť „Kamenné mesto“ vytvára.

    Náš tip: Láka vás Zanzibar a už dlho ho máte vo vašom cestovateľskom hľadáčiku? Vyberte si jeden z našich skvelých zájazdov.
    josef.krenek
    13. 11. 2020

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!