1. FISCHER Blog
  2. Fotočlánky
  3. Objavte 7 novodobých divov sveta

7 novodobých divov sveta. Tieto miesta musíte navštíviť!

Na vysnívanú cestu a za spoznávaním svetových unikátov sa môžete vydať práve v tejto chvíli. Stačí na chvíľu zabudnúť na realitu a začať s virtuálnou prehliadkou najveľkolepejších miest sveta. Sedem novodobých divov bolo zvolených na základe hlasovania ľudí z celého sveta v roku 2007. Vyberte si z nich váš nový cestovateľský sen!

Tádž Mahal
Tádž Mahal Foto 1 / 7 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Tádž Mahal: vznášajúci sa palác lásky

Biely palác Tádž Mahal vyzerá ako z rozprávky. A rozprávkový je aj príbeh lásky, ktorý za ním stojí. Toto obrovské mauzóleum nechal na pamiatku svojej milovanej zosnulej ženy postaviť v 17. storočí cisár Mughalskej ríše Šáhdžahán. Tádž Mahal sa nachádza v indickom meste Ágra a je najobľúbenejšou turistickou atrakciou celej Indie. Mauzóleum sa v priebehu dňa, v závislosti na slnečnom svite, sfarbuje do rôznych odtieňov – ráno je ružovkasté, podvečer snehobiele a za svitu mesiacu zlatisté. Vplyvom symetrického členenia, proporcií a zasadením stavby do záhrad s vodným prvkom sa môže zdať, že sa palác vznáša.

Veľký čínsky múr
Veľký čínsky múr Foto 2 / 7 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Veľký čínsky múr: najväčšia stavba v histórii ľudstva

Slávny Veľký čínsky múr je opevnenie tiahnuce sa naprieč severnou Čínou, ktoré po dlhé stáročia vznikalo ako obrana krajiny pred kočovnými nájazdníkmi zo severu. Ide o najväčšiu stavbu v histórii ľudstva. Sami Číňania ju nazývajú „Wan-li čchang-čcheng“ – „desať tisíc míľ dlhý múr“ či „nekonečný múr“. Veľký čínsky múr sa podľa najnovších prieskumov so všetkými svojimi odbočkami vetví do neskutočnej dĺžky viac ako 20 tisíc km! Niet divu, že toto veľdielo je dokonca vidieť z obežnej dráhy Zeme.

Machu Picchu
Machu Picchu Foto 3 / 7 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Machu Picchu: fascinujúce mesto Inkov

Ďalším zo siedmich novodobých divov sveta je Machu Picchu – bájne mesto Inkov, ktoré sa nachádza v peruánskych Andách. Prečo je Machu Picchu tak fascinujúce? Ruiny tohto skalného mesta ležia vo výške 2 430 m .n. m. medzi horami Machu Picchu a Huayna Picchu a z troch strán ich obklopujú strmé zrázy. Nikto netuší, prečo si práve toto miesto Inkovia vybrali pre svoje mesto, ktoré neskôr celé opustili. Jeho pozostatky v podobe monumentálnych stien a terás pôsobia, akoby vystupovali zo skál.

Koloseum
Koloseum Foto 4 / 7 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Koloseum: jediný európsky div

Koloseum je jediný európsky zástupca medzi siedmimi novodobými divmi sveta. Ide o impozantný amfiteáter, ktorý bol postavený medzi rokmi 70-89 n. l. Bol dejiskom gladiátorských zápasov, popráv a rôznych verejných vystúpení. Jedno z najväčších diel rímskej architektúry nájdete na Piazza del Colosseo v Ríme. Zub času, zemetrasenie i zlodeji sa na tomto monumente značne podpísali, no Koloseum dodnes pôsobí veľkolepým dojmom a je jednou z najobľúbenejších turistických atrakcií Talianska i celej Európy.

Socha Krista Spasiteľa
Socha Krista Spasiteľa Foto 5 / 7 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Socha Krista Spasiteľa: kolos nad Riom

Monumentálna Socha Krista Spasiteľa v národnom parku Tijuca sa týči na vrchole Corcovado nad brazílskym Rio de Janeirom. Dohliada na všetky krásy a udalosti v tomto jedinečnom meste – populárnu pláž Copacabanu, svetoznámy karneval v Riu i najväčšie futbalové zápasy na slávnom štadióne Maracanã. Socha Krista Spasiteľa bola slávnostne odhalená v roku 1931 ako symbol nezávislosti Brazílie od Portugalska a jej stavbu z veľkej časti financovali veriaci. Kristova otvorená náruč naznačuje symbolické objatie a ochranu celej krajiny.

Petra
Petra Foto 6 / 7 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Petra: mesto vytesané do pieskovca

Unikátne skalné mesto Petra sa nachádza v Jordánsku. Iba dva zo siedmich novodobých divov sveta boli postavené pred naším letopočtom a práve Petra je jedným z nich. Medzi najväčšie poklady tohto mesta vytesaného do pieskovca patrí úzka tiesňava Sík, pokladnica a divadlo. Petra priam dýcha atmosférou dávnych čias, ktorú neprehliadli ani filmári. Natáčal sa tu napr. film Indiana Jones a Posledná krížová výprava.

Chichén Itzá
Chichén Itzá Foto 7 / 7 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Chichén Itzá: pozoruhodné diela mayskej kultúry

Posledný z novodobých siedmich divov sveta, pozostatky mayského mesta Chichén Itzá, nájdete na polostrove Yucatán v Mexiku. Ide o pozoruhodný príklad mayskej civilizácie s vplyvmi toltéckej kultúry, ktorých splynutie nastalo v priebehu tisícročnej histórie mesta Chichén Itza. Dnes tu môžete obdivovať slávnu Kukulkánovu pyramídu zasvätenú mayskému bohu slnka a nebies, na ktorej vrchol vedú schody lemované kamennými hadmi a ďalšie zaujímavé stavby ako je Chrám bojovníkov či tzv. Observatórium.

klara.vacek
21. 5. 2020

Páči sa vám náš článok?
Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte tiež inšpiráciou pre ostatných

Mohlo by vás zajímat