1. FISCHER Blog
  2. Rady na cestu
  3. Všetko o cestovaní so psom

Ako cestovať so psom?

Čo sa dozviete?

    Plánujete dovolenku a chcete ju dopriať aj svojmu štvornohému priateľovi? Poradíme vám, čo je potrebné urobiť pred dovolenkou, čo zbaliť pre psa a poskytneme vám užitočné tipy na cesty autom a informácie o lietaní so psom.

    Na čo nezabudnúť pred dovolenkou so psom?

    Cestovný pas

    Každé domáce zviera musí mať na cestu do zahraničia vlastný pas, ktorý je oprávnený vystaviť len registrovaný veterinárny lekár.

    Elektronický čip alebo tetovanie

    Nevyhnutný je aj mikročip alebo tetovanie psa (uznávajú sa len jasne čitateľné tetovania vykonané pred 3. júlom 2011).

    Vakcinácia

    Pes musí mať platné očkovanie proti besnote, ktoré je zaznamenané v jeho pase. Niektoré krajiny môžu vyžadovať ďalšie očkovania alebo ošetrenia psov, napríklad odčervenie. Odporúčame vám, aby ste si tieto požiadavky pred cestou overili na veľvyslanectve príslušnej krajiny alebo na Štátnej veterinárnej správe Českej republiky.

    Cestovné poistenie pre vášho psa

    Hoci váš štvornohý miláčik nemusí byť poistený pre cesty do zahraničia, aj počas dovolenky môže mať rôzne zdravotné problémy. A veterinárne poplatky nie sú v zahraničných krajinách práve nízke. Preto môže byť cestovné poistenie pre vášho psa veľmi užitočné. Kvalitné cestovné poistenie domáceho zvieraťa kryje nielen ošetrenie u veterinára a pobyt psa v útulku v prípade choroby alebo úrazu majiteľa, ale aj zodpovednosť za škodu spôsobenú zvieraťom.

    Kontrolný zoznam na dovolenku so psom

    Čo by ste nemali zabudnúť zbaliť pre svojho psa na cestu?
    1. Cestovný pas
    2. Vodu a krmivo vrátane misiek
    3. Obojok, vodítko a náhubok
    4. Obľúbenú hračku
    5. Deku na ležanie
    6. Uterák alebo handričku na utieranie labiek

    Lietanie so psom

    Lietanie so psom

    Let so psom na dovolenku je v dnešnej dobe úplne bežný. Menšie psy s hmotnosťou do 8 kg môžu cestovať s vami na palube lietadla v prepravke, ktorá sa zmestí pod sedadlo pred vami. Väčšie psy cestujú počas letu v nákladovom priestore v schránke pripevnenej k podlahe lietadla. Pred odchodom na dovolenku so psom sa musíte informovať u cestovnej kancelárie alebo leteckej spoločnosti, či vášho štvornohého priateľa prepraví a za akých podmienok. V prípade zájazdu FISCHER nahláste svojho domáceho miláčika pri rezervácii dovolenky. Na vybraných letoch vám umožníme prepravu vášho domáceho miláčika od 50 EUR za let.

    Cestovanie so psom autom

    Ak máte obavy z lietania so psom, vyberte si na dovolenku so svojím chlpatým priateľom auto. Psa môžete prepravovať v pevnej prepravke s protišmykovým dnom, na zadnom sedadle oddelenom prepážkou (napr. mriežkou) alebo na zadnom sedadle so špeciálnym bezpečnostným pásom pre psa.
    Tipy na pohodovú cestu autom

    Tipy na pohodovú cestu autom

    1. Zvyknite svojho psa na cestovanie autom už pred dovolenkou
    2. Ak je to potrebné, požiadajte veterinára o psie kalcifikačné tablety
    3. Pred cestou psa príliš nekŕmte
    4. Nezabudnite vziať psovi vodu na pitie a misku
    5. Často robte zastávky (približne raz za 2 hodiny)
    6. V teplých dňoch nikdy nenechávajte psa samého v aute

    Psie hotely

    Niektoré psy neznášajú cestovanie dobre. Čo robiť v takomto prípade? Aby ste svojho štvornohého priateľa zbytočne nestresovali, zabezpečte mu počas dovolenky pobyt v psom hoteli v blízkosti vášho domova. Takto si váš pes môže užiť dovolenku bez toho, aby musel cestovať lietadlom alebo autom. V psom hoteli sa o vášho chlpatého priateľa postarajú, poskytnú mu jedlo, venčenie a zábavu. Služby psích hotelov sú dnes na veľmi vysokej úrovni. Samozrejmosťou je individuálna starostlivosť podľa potrieb psa, možnosť kontaktu s majiteľom, napríklad cez Skype, ubytovanie podľa výberu (v samostatnej izbe, v spoločných priestoroch s ostatnými psami alebo vo vonkajších búdach) a možnosť extra starostlivosti v podobe kúpania, strihania, starostlivosti o labky atď.

    Psí hotely
     
    klara.vacek
    21. 6. 2023

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!