1. FISCHER Blog
  2. Rady na cestu
  3. Sprievodca pasom: kedy a ako požiadať o pas

Ako vybaviť pas od A po Z

Čo sa dozviete?

    Včas si vybavte cestovný pas na dovolenku. Povieme vám všetko, čo potrebujete vedieť o vybavovaní pasu, nákladoch a platnosti.
     
    Ako získam detský pas? Fotografia

    Do ktorých krajín potrebujem pas?

    Slovenskí občania môžu s občianskym preukazom vydaným formou ID karty cestovať na územie členských štátov Európskej únie, ďalej na Island, do Lichtenštajnska, Nórska, Švajčiarska, Čiernej Hory, Bosny a Hercegoviny, Severného Macedónska, Srbska, Albánska, Gruzínska, Moldavska a Gibraltár. Pri cestách na územie iných štátov sa vo všeobecnosti vyžaduje predloženie platného cestovného pasu. Viac informácií o podmienkach vstupu do ostatných krajín nájdete na stránke Ministerstva zahraničných vecí SR.



    Upozornenie! Niektoré krajiny akceptujú na vstup na svoje územie len nový typ občianskeho preukazu s čipom, ktorý obsahuje biometrické údaje o držiteľovi.

     
    Nový pas s biometrickými údajmi

    Ako získať cestovný pas?

    Žiadosť o vydanie cestovného pasu podajte na ktoromkoľvek okresnom riaditeľstve Policajného zboru SR. Ak potrebujete cestovný pas do 2 pracovných dní, môžete požiadať o urýchlený proces, avšak cena je vyššia.

    Nový cestovný pas s biometrickými údajmi

    Od 15. januára 2008 sa vydávajú len pasy so strojovo čitateľnými údajmi a s nosičom údajov s biometrickými údajmi. Staré pasy sú stále platné, ale niektoré krajiny (napr. USA) ich neakceptujú. To, či máte nový pas s biometrickými údajmi, zistíte podľa obdĺžnika s krúžkom pod „Passport“ na prednej strane pasu. Ak nemáte nový pas s biometrickými údajmi, pred cestou si overte, či ho vaša destinácia akceptuje.

    Ako dlho trvá vybavenie cestovného pasu?

    Štandardne bude váš cestovný pas vydaný do 30 dní. Ak ho potrebujete rýchlejšie, požiadajte o vydanie pasu do 2 pracovných dní.

    Čo je potrebné na získanie cestovného pasu?

    • Identifikácia – občiansky preukaz alebo iný doklad (napr. rodný alebo sobášny list v prípade, že nemáte občiansky preukaz alebo platný cestovný pas vydaný SR)
    • Starý cestovný pas, ak ho máte (ak už máte platný cestovný pas a potrebujete druhý, musíte žiadosť o ďalší cestovný pas odôvodniť)
    • správny poplatok

    Čo nie je potrebné na vybavenie cestovného pasu

    • Vyplnená žiadosť (stačí predložiť potrebné dokumenty)
    • Fotografia (vyhotoví ju príslušný orgán pri podaní žiadosti)

    Cena cestovného pasu

    Ceny cestovných pasov sa líšia v závislosti od toho, ako dlho trvá získanie pasu. Najdrahší je samozrejme „pas na počkanie“, ktorý bude vydaný do 2 pracových dní.

    DOBA VYDANIA PASU/
    ŽIADATEĽ
    30 dní 10 dní 2 dni
    Dieťa mladšie ako 6 rokov 8 eur 16 eur 24 eur
    Dieťa od 6 do 16 rokov 13 eur 26 eur 39 eur
    Občan od 16 rokov             33 eur 66 eur 99 eur
    Náš tip: Chystáte sa na exotickú dovolenku a nie ste si istí, či budete musieť vybavovať a platiť víza alebo iné poplatky? Pozrite si náš prehľad vstupných a pobytových poplatkov do najobľúbenejších dovolenkových destinácií.

    Platnosť pasu

    Pas je platný:

    • 2 roky (do 6 rokov života),
    • 5 rokov (do 16 rokov života)
    • 10 rokov (od 16 rokov života).

    Platnosť cestovného pasu nie je možné predĺžiť, musíte vždy požiadať o vydanie nového cestovného pasu.

    Náš tip:

    Niektoré krajiny vyžadujú, aby bol cestovný pas platný určitý čas po vstupe do krajiny alebo po jej opustení (zvyčajne 6 mesiacov). Je to napríklad prípad Egypta, Thajska a ďalších krajín. Tieto informácie by ste si mali vopred overiť na vlastnej webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky.

    Ako získať detský pas?

    Deti musia mať pri cestách do zahraničia aj platný cestovný doklad – deti už nie je možné zapísať do cestovných dokladov ich rodičov. Žiadosť o vydanie cestovného pasu pre dieťa musí podať zákonný zástupca dieťaťa. Na to potrebuje doklady preukazujúce údaje zapísané v cestovnom pase (napr. rodný list dieťaťa) alebo starý cestovný pas maloletého. Dieťa musí byť tiež osobne prítomné. Do 18 rokov môžu maloletí požiadať o vydanie cestovného pasu sami, ale len s písomným súhlasom a overeným podpisom zákonného zástupcu. Od 18 rokov (nadobudnutia plnoletosti) si môžu vybaviť pas sami bez povinnosti písomného súhlasu.

    klara.vacek
    21. 9. 2023

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!