1. FISCHER Blog
  2. Rady na cestu
  3. 10 tipov, ako sa chrániť pred koronavírusom pri cestovaní lietadlom

10 tipov, ako sa chrániť pred koronavírusom pri cestovaní lietadlom
 

Čo sa dozviete?

    Cesta lietadlom je najpohodlnejším a najobľúbenejším spôsobom dopravy na dovolenku a pre covid nie je nutné na ňu zanevrieť. Experti sa zhodujú, že samotný let je oveľa menej rizikový než cesta na letisko hromadnou dopravou. 
    Napriek tomu, že sa s určitosťou objavili prípady prenosu nákazy medzi infikovanými cestujúcimi a posádkou lietadla či ďalšími pasažiermi, dochádza k tomu minimálne.
    Server americkej televízie CNN

    Väčšina lietadiel je totiž vybavená vzduchovými filtrami, ktoré pohltia až 99,99 % škodlivých častíc a vzduch v kabíne lietadla je každých pár minút kompletne vymenený. Počas letu je navyše obvykle nutné mať nasadený respirátor bez výdychového ventilu s filtračnou účinnosťou aspoň 95 % (napr. FFP2/KN 95) a pohyb po kabíne obmedzený, takže riziko prenosu nákazy je minimálne. Niektoré letecké spoločnosti navyše umožňujú nástup na palubu iba s potvrdením o negatívnom výsledku testu na covid-19.

    Máme pre vás tipy, vďaka ktorým zostanete v bezpečí nielen behom letu, ale hlavne po ceste na letisko a v jeho priestoroch. 

    Vyberte si vhodný čas letu

    Odporúčame lety skoro ráno a neskoro večer alebo v noci, kedy na letisku nie je toľko ľudí. Vďaka tomu sa vyhnete dlhým radom pri bezpečnostných a pasových kontrolách a na ďalších miestach, kde nie je jednoduché udržiavať sociálne odstupy. 

    Nechajte sa pred odletom otestovať

    Test pred odletom je dôležitý nielen z dôvodu, že v prípade mnohých destinácii je potvrdenie o negatívnom výsledku testu na covid-19 nutnou podmienkou vstupu (alebo nástupu na palubu lietadla u niektorých leteckých spoločnostiach), ale tiež s ohľadom na zdravie ostatných cestujúcich. V prípade, že každý, kto vstupuje do priestoru letiska, bude mať negatívny výsledok testu na covid, stane sa letisko i lietadlo úplne bezpečnou zónou. 

    Správne si zbaľte príručnú batožinu

    V čase pandémie koronavírusu by ste si určite mali na cestu zbaliť:
    • dezinfekčný prípravok na ruky s obsahom aspoň 60 % alkoholu do objemu 100 ml (letiská síce sú vybavené dezinfekčnými prípravkami, ale nie je na škodu mať k dispozícii vlastný, ktorý si môžete vziať i na palubu lietadla).
    • vhodný respirátor (jeden náhradný uložený v čistom obale), prípadne rúška. 
    • dezinfekčné obrúsky – na utrenie plôch, ktorých sa pred vami mohli dotýkať cudzí ľudia (napr. bezpečnostný pás v lietadle, kľučka dverí na toaletu, atď.) alebo jednorazové rukavice, 
    • vlastná ľahká deka a vankúš v prípade nočného letu. 

    Choďte na letisko autom

    Preplnená hromadná doprava predstavuje zbytočné riziko. Pre cestu na letisko odporúčame využiť vlastné auto alebo taxík. 
    Náš tip: Náš tip: Našim klientom ponúkame zvýhodnené ceny parkovania na letisku. 

    Vždy používajte ochranu úst a nosa

    Povinnosť nosiť respirátor bez výdychového ventilu s filtračnou účinnosťou aspoň 95 % podľa príslušných noriem (napr. FFP2 / KN 95) platí pre všetky osoby staršie ako 15 rokov (deťom od 2 do 15 rokov stačia rúška, deti do 2 rokov žiadnu ochranu úst a nosa mať nemusia), ktoré sa pohybujú v priestoroch letiska a v lietadle (okrem konzumácie jedla a pitia). Pokiaľ chcete byť ešte viac v bezpečí, použite ochranný štít, ktorý zakrýva nielen vaše ústa a nos, ale aj oči. 

    Riaďte sa bezpečnostnými pokynmi

    Okrem dodržiavania bezpečnostných odstupov sú na letiskách prijaté ďalšie opatrenia, ktorých cieľom je minimalizovať kontakt s ďalšími ľuďmi. Napr. osobné veci (kľúče, peňaženky, mobily a pod.) môžu behom bezpečnostnej kontroly na niektorých letiskách zostať v príručnej batožine. 

    Vyvarujte sa kontaktu s plochami častého dotyku

    Miest, ktoré sú vystavované častému dotyku cestujúcich a personálu ako napr. zábradlie, prepážky, kľučky a umývadlá na toaletách, by ste sa mali snažiť dotýkať iba v nutných prípadoch. Pred použitím ich môžete utrieť dezinfekčnými vreckovkami alebo si nasadiť jednorazové rukavice. Samozrejmosťou je potom tiež dôkladná dezinfekcia rúk. Tiež sa snažte behom cesty rukami nedotýkať vašich očí, úst a nosa. 

    Umývajte a dezinfikujte si ruky

    Táto zásada platí pre bezpečnostné a pasové kontroly i v ďalších prípadoch, kedy prídete do kontaktu s rovnakými predmetmi ako cudzí ľudia alebo sa dotýkate verejných plôch (napr. po ukladaní príručnej batožiny do priestoru nad sedadlom atď.). Odporúčame používať bezoplachové dezinfekčné gély alebo si umývať ruky mydlom a teplou vodou po dobu aspoň 60 sekúnd. 
     

    Vyhnite sa hromadnej doprave v destinácii

    Nezabúdajte na riziko hromadnej dopravy ani po prílete do miesta vášho pobytu, a pokiaľ necestujete s cestovou kanceláriou, prenajmite si auto alebo využite taxi.

    Necestujte, pokiaľ sa necítite dobre

    Nielenže zodpovedným prístupom chrániť zdravie ostatných, ale hlavne to svoje. V prípade ochorenia (a nemusí ísť práve o covid) je vaša imunita oslabená a ste teda náchylnejší na prípadnú nákazu.
     
    img 1
    Buďte zodpovední a opatrní, chráňte svoje zdravie, no neobávajte sa však príliš. Pri dodržaní všetkých letiskových opatrení a hygienických zásad sa môžete opäť bezpečne vznášať v oblakoch.
     
    klara.vacek
    6. 1. 2021

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!