1. FISCHER Blog
  2. Rady na cestu
  3. Ako sa pripraviť na cestu v čase koronavírusu

Ako sa pripraviť na cestu v čase koronavírusu

Čo sa dozviete?

    Cestovanie v súčasnej dobe prináša nové výzvy. Keď sa však na ne dobre pripravíte, nie je dôvod sa ničoho obávať. Máme pre vás tipy, čo urobiť pred cestou na dovolenku v čase pandémie a ako zostať na dovolenke v bezpečí.

    Na čo myslieť pred dovolenkou?

    1. Informujte sa o možnosti vstupu do vašej destinácie a prijatých miestnych opatreniach. Informácie o otvorených krajinách a podmienkach vycestovania do zahraničia i návratu na SR pre vás pravidelne aktualizujeme v aplikácii Covid info. Nezabudnite si podmienky vstupu i návratu domov overiť na Ministerstve zahraničia SR a pravidelne sledujte ich odporúčania, či do konkrétnej krajiny odcestovať s ohľadom na aktuálny vývoj situácie.

    2. Overte si, či musíte pred cestou do vašej destinácie splniť nejaké podmienky (napr. vyplniť zdravotný formulár) a zistite, aké opatrenia vás čakajú na ceste. Pokiaľ cestujete s CK FISCHER, včas vás o prípadných povinnostiach pred cestou informujeme e-mailom alebo SMS.

    3. Buďte flexibilní – nezabudnite si poistiť zrušenie zájazdu alebo vášho letu pre prípad, že nebudete môcť odcestovať. Starostlivo si preštudujte podmienky zmeny vášho zájazdu alebo letu (do kedy môžete zdarma zmeniť cestu, aký je poplatok za zmenu po tomto termíne a pod.).

    4. Myslite na svoje zdravie – investujte do kvalitného cestovného poistenia, ktoré okrem klasických liečebných nákladov tiež kryje aj liečbu ochorenia covid-19.
    Náš tip: Nezabudnite si k cestovnému poisteniu našich zájazdov priplatiť tiež pripoistenie C19+, ktoré kryje i prípadné zrušenie dovolenky a náklady na náhradné ubytovanie či cestu súvisiacu s ochorením covid-19. 
    5. Pribaľte si niečo navyše:
    • okrem nano rúšok / respirátorov bez výdychového ventilu s filtračnou účinnosťou aspoň 95 % (napr. FFP2 / KN 95) tiež niekoľkých rúšok pre nosenie na miestach s vysokou koncentráciou ľudí v destinácii (pokiaľ máte jedno obľúbené rúško, nezabudnite si tiež zbaliť prací prostriedok),
    • jednorazové rukavice, pokiaľ chcete okrem vašich úst a nosa chrániť aj ruky,
    • bezoplachový hygienický gél
    • dezinfekčný prostriedok pre čistenie predmetov, ktoré často používate, napr. mobilný telefón (na hoteloch sú dezinfekčné prostriedky k dispozícii v spoločných priestoroch),
    • teplomer – pre kontrolu vašej telesnej teploty. 
    6. Sledujte váš zdravotný stav – pokiaľ sa necítite dobre, radšej necestujte, ochránite seba i ostatných
     
    img 1 + paragraf 3

    Ako sa brániť koronavírusu na dovolenke?

    1. Dodržujte hygienické pravidlá. Umývajte si ruky pred každým jedlom a po každom pobyte na verejných miestach a dezinfikujte predmety, ktoré často používate (napr. mobil), alebo ktorých sa mohli dotýkať cudzí ľudia (napr. interiér prenajatého auta a pod.)

    2. Nepodceňujte prijaté miestne opatrenia. Dodržujte minimálny sociálny odstup od ostatných ľudí na pláži, pri bazéne a pod. Vo väčšine prípadov ide o vzdialenosť 1,5 až 2 m.

    3. Kontrolujte váš zdravotný stav. Niektoré krajiny vyžadujú, aby si turisti behom prvých dní od vstupu do krajiny v ranných hodinách merali teplotu a pozorovali, či nepresiahne určitú hodnotu. Aj keď sa vám nebude chcieť každý deň merať teplotu, nepodceňujte prípadné symptómy choroby, a pokiaľ sa u vás objavia, neodkladne kontaktujte lekára. 

    4. Pravidelne sa informujte o prijatých opatreniach v danej lokalite. V súčasnej situácii sa opatrenia často menia a je možné, že to, čo platilo včera, už nie je aktuálne. Môže sa to týkať povinnosti nosiť respirátora či rúška na verejnosti, otváracej doby turistických atrakcií, opatrení na plážach a pod. 

    5. Vyhnite sa samoobslužným bufetom a objednávajte si iba plne tepelne upravené jedlo. Na výlety si pribaľte desiatu pre prípad, že by nebolo k dispozícii bezpečne zabalené alebo dostatočne tepelne upravené jedlo. 

    6. Vyhýbajte sa davom a uzatvoreným priestorom s vysokou koncentráciou ľudí, prípadne používajte respirátor či rúško aj vtedy, keď to nie je povinné. Odporúčame zamerať sa na vonkajšie aktivity, ktoré umožňujú sociálny odstup. 
     
    klara.vacek
    15. 7. 2020

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!