1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. Všetko, čo ste chceli vedieť o potápaní pri koralových útesoch v Egypte

Všetko, čo ste chceli vedieť o potápaní pri koralových útesoch v Egypte

Čo sa dozviete?

    Zlatý piesok, horúce slnko i tajomné legendy v tieni kráľovských pyramíd. Egypt. Dovolenka v Egypte je synonymom unikátnej cesty nielen za históriou veľkolepých faraónov a egyptským božstvom, ale aj nekonečného relaxu pod celoročne teplým slnkom na brehoch Červeného mora. Ďalší zážitok na vás ale čaká aj pod hladinou – potápanie a šnorchlovanie pri koralových útesoch. Prečítajte si náš článok, v ktorom sme pre vás zhrnuli všetko, čo potrebujete vedieť o potápaní v Egypte.

    Kam do Egypta? Najkrajšie miesta na potápanie a šnorchlovanie

    Dovolenka v Egypte, to je relax na pláži, objavovanie starovekých civilizácií i dobrodružstvo vo fantasticky čistých vodách Červeného mora. Šnorchlovanie či potápanie pri koralových útesoch s výstrojom je možné takmer vo všetkých vychytených turistických letoviskách. Za krásami podmorského sveta sa môžete zvyčajne ponoriť priamo pri rezorte. Vybrali sme pre vás štyri NAJ potápačské lokality, kde sa s koralovými rybkami zoznámia aj úplní začiatočníci.

    Sharm El Sheikh

    Sharm El Sheikh

    Ak sa potápať do Egypta, tak v prvom rade do potápačského raja Sharm El Sheikh! Sharm El Sheikh je kolískou národného parku Ras Mohammed, ktorého súčasťou je aj 345 kilometrov štvorcových podmorského sveta a chránených koralových útesov Červeného mora. Jedno z najkrajších potápaní zažijete na útesoch Shark alebo Yolanda Reefs, kde vás ohúri pestrofarebná promenáda rybích škôlok, sasaniek či malých „Nemov“. Koralové steny môžete obdivovať tiež v Tiranskej úžine a pri ostrove Tiran, kde si môžete zaplávať s korytnačkami alebo delfínmi.

    Náš tip: Pre skúsených potápačov odporúčame ponor k vraku lode SS Thistlegorm, ktorý je považovaný za jeden z najkrajších na svete. Tento ponor má vyššiu obtiažnosť a tiež sa treba mať na pozore pred silnými prúdmi.
    Hurghada

    Hurghada

    Hurghada je známou potápačskou lokalitou aj vďaka viacerým potopeným vrakom lodí pod vodou. Iba jednu hodinu od Hurghady objavíte mimoriadne nádherné miesto na potápanie a šnorchlovanie. Careless Reef je domovom úhorov, barakúd, chobotníc, delfínov i útesových žralokov. Na tomto mieste sú časté vysoké vlny a silné prúdy, a preto je tu potápanie možné iba za dobrých poveternostných podmienok. Najkrajšie lokality na potápanie sú situované práve v okolí Giftun Islands. Skúsenejší potápači si to zamiera práve k tajomným vrakom lodí El Gouna a Sha'ab Abu Nuhas.

    Marsa Alam

    Marsa Alam

    Obľúbená dovolenková oblasť Marsa Alam okrem dokonalej pohody v luxusných hoteloch ponúka aj skutočne pozoruhodné podmorské divadlo, v hlavnej úlohe s koralovými útesmi. Pre rodinné šnorchlovanie odporúčame zátoku Marsa Egla, kde sa môžete pokochať pohľadom na celú paletu pestrofarebných rybiek i zástupy morských koníkov. Za hravými delfínmi sa vydajte na dvojhodinovú plavbu k útesu Sataya, ktorý je prezývaný aj „Delfíní útes“. Korytnačky v oblasti Marsa Alam uvidíte takmer kdekoľvek, zdržiavajú sa v menších hĺbkach, takže ich môžu vidieť aj milovníci šnorchlovania.

    Dahab

    Dahab

    Dahab je rybárske turistické mestečko situované na severovýchodnom pobreží Sinajského poloostrova a meno Dahab v arabskom jazyku znamená zlato – a tie pravé poklady objavíte nielen pri západe slnka či v sypkom piesku, ale aj pod vlnami Červeného mora v Akabskom zálive. Vyskúšajte potápanie v zátoke Lighthouse Bay, kde uvidíte koralové útesy, murény alebo naberte odvahu na 100 metrov hlbokú priepasť Blue Hole, kde sa stretnete s barakudami či tuniakmi. Vo vodách Akabského zálivu tiež narazíte na korytnačky či Plachetníka obyčajného známeho aj pod menom Gill z rozprávky Hľadá sa Nemo, ktorý kraľuje v plytkých koralových záhradách. 

    Čo uvidíte pod hladinou Červeného mora? 

    Vedeli ste, že Červené more má viac ako 300 druhov koralov a viac ako 1200 druhov rýb?
    Čo uvidíte pod hladinou Červeného mora?

    Červené more je krištáľovo čisté, teplé a bohaté na podmorský život i koralové útesy. Aj preto je Egypt priam rajom pre každého skúseného potápača i turistov, ktorí sa do hlbín mora rozhodli pozrieť po prvýkrát. Hneď pri pobreží na preskúmanie lákajú plytké koralové útesy s pestrofarebnými koralovými rybkami, chobotničkami, morskými koníkmi. Egyptské Červené more skúsenejších pozýva do hlbších vôd za delfínmi, korytnačkami, rajami, žralokmi kladivohlavými či žralokmi obrovskými. Milovníkov pirátskych legiend či hľadačov dávno stratených pokladov to bude ťahať hlavne k vrakom lodí

    Kedy sa ísť potápať do Egypta

    Potápanie v Egypte je vďaka stálym teplým slnečným lúčom a príjemnej teplote vody možné počas celého roka. Najobľúbenejšou sezónou na potápanie je od júla do novembra, kedy sa vo vychýrených potápačských lokalitách nevyhnete náporu turistov. Od mája do októbra si najviac vychutnáte rekreačné šnorchlovanie – práve v tomto období teplota vzduchu v Egypte dosahuje 30 až 35 °C a tepltoa vody je úžasných 26 až 28 °C, a tým, ktorým nevadí chladnejšia voda a chcú si pri potápaní vychutnať pokojnejšiu atmosféru odporúčame potápanie v Egypte od decembra do februára. 

    Kedy sa ísť potápať do Egypta
    • Žraloka šedého či delfínov pod vodou môžete vidieť počas celého roka
    • Žraloka obrovského, Žraloka kladivohlavého, planktón a korytnačky uvidíte od konca mája do konca júla
    • Žralok líščí sa objavuje v zimných mesiacoch

    Potápačské kurzy v Egypte pre začiatočníkov i pokročilých 

    Potápanie v hlbinách mora sa možno javí desivo, ale niet sa čoho báť a môžeme potvrdiť, že si ho môže vyskúšať úplne každý – začiatočníci i pokročilí. V každom turistickom letovisku či už je to Hurghada, Marsa Alam alebo Sharm El Sheikh nájdete viacero potápačských centier iba pár metrov od hotelového rezortu. V profesionálnych dive centrách si môžete požičať výstroj, vybavenie na šnorchlovanie alebo si najať sprievodcu. Bez sprievodcu je zakázané sa potápať.

    Potápačské kurzy v Egypte pre začiatočníkov i pokročilých

    Potápanie prebieha pod vedením profesionálnych inštruktorov a podlieha mu teoretická príprava, získanie technických znalostí i naštudovanie si signálov pre komunikáciu pod vodou. Potápanie je možné aj pre začiatočníkov bez predchádzajúcich skúseností, ktorí po absolvovaní základného výcviku a obdržaní certifikátu môžu so sprievodcom vyraziť pod hladinu. Pri výbere dive centra je mimoriadne dôležité dbať na všetky certifikáty, licencie, oprávnenia a profesionalitu potápačskej školy.

    Náš tip: Odporúčame objednať kurz potápania pri nákupe dovolenky v CK FISCHER alebo počas dovolenky u nášho delegáta v destinácii. Nemusíte sa tak spoliehať iba na dive centrá pri hoteloch, ktoré nemusia vždy dosahovať potrebnú kvalitu.

    Užitočné informácie, ktoré sa hodia

    • Vyberte si potápačské centrum s potrebnými osvedčeniami, licenciou, profesionálnym vybavením a certifikovanými inštruktormi. Ak vám chýba znalosť anglického alebo francúzskeho jazyka, pokúste sa nájsť potápačské centrum, kde sa dohovoríte po česky alebo po slovensky. 
    • Základný potápačský kurz či skúšobný ponor obsahuje teoretickú časť i výcvik v bazéne. Po absolvovaní kurzu získate certifikát.
    • Nepotápajte sa deň pred odletom (aspoň 24 hodín pre letom - pri opakovaných ponoroch) alebo ak práve máte nádchu alebo iné príznaky prechladnutia či chrípky.
    • Ak nemáte vodotesný fotoaparát či kameru, fotodokumentáciu si môžete aj zakúpiť v potápačskom centre od inštruktora.
    • Pri potápaní v Červenom mori nemôžete mať rukavice – ochrana podmorského života a koralov má prednosť. Pri potápaní k vrakom lodí sa rukavice naopak výrazne odporúčajú.
    • Nezabudnite na cestovné poistenie, ktoré hradí aj lekársku starostlivosť spojenú so zraneniami pod hladinou. Cestovné poistenie musí mať v podmienkach jasne stanovené, že sa vzťahuje aj na potápanie.
    Odvážte sa na dobrodružstvo v hlbinách Červeného mora a objavujte podmorské kráľovstvo na dovolenke

    Vydajte sa za dobrodružstvom do hlbín Červeného mora a objavujte podmorské kráľovstvo na dovolenke v Egypte! 

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!