1. FISCHER Blog
  2. Rady na cestu
  3. 9 aplikácií na cestovanie, ktoré musíte mať!

Aké sú najlepšie aplikácie na cestovanie?

Čo sa dozviete?

    Dnes už si na dovolenku nemusíte brať mapu, sprievodcu a slovník. Stačí si stiahnuť mobilné aplikácie. Predstavíme vám základné aplikácie na cestovanie, ktoré musíte mať. Títo super pomocníci vám pomôžu dostať sa do cieľa, nájsť najbližšie wi-fi, prepočítať peniaze, dohodnúť sa s miestnymi ľuďmi, odporučia najlepšie reštaurácie, hotely a pamiatky v okolí a ešte oveľa viac.
     

    1. Guides by Lonely Planet: najlepší sprievodca na cestách

    Guides by Lonely Planet je bezkonkurenčne najlepšia appka na sprievodcu. Kto by si so sebou niesol objemné papierové knihy, keď môže mať v mobile vďaka Guides by Lonely Planet viac ako 8000 sprievodcov mestami z celého sveta a k tomu navyše ešte offline mapy a nahovorené frázy v miestnom jazyku? Okrem tipov na najkrajšie miesta a vyčerpávajúcich informácií o nich vám táto aplikácia pomôže aj s rezerváciou rôznych zážitkov.

    Guides by Lonely Planet
    Guides by Lonely Planet

    2. Mapy Google: mapy aj plánovač výletov

    Kvalitná mapová aplikácia je pri cestovaní úplným základom. Oceníte ju nielen pri orientácii v meste a hľadaní zarezervovaného hotela, ale aj keď práve sedíte v autobuse alebo vo vlaku a nie ste si istí, či už sa blíži stanica, kde potrebujete vystúpiť. Jednou z najobľúbenejších mapových aplikácií sú Mapy Google (na stiahnutie pre Android a Apple). Okrem máp a panoramatických snímok ulíc obsahuje plánovač pre cestovanie pešo, autom a hromadnou dopravou aj polohu rôznych podnikov (reštaurácie, obchody, firmy a pod.) a atrakcií po celom svete vrátane užívateľského hodnotenia.

    Google Maps
    Google Maps

    3. Prekladač Google: tlmočník na nezaplatenie

    Prekladač Google (na stiahnutie pre Android a Apple) je ďalší zo základných cestovateľských aplikácií, bez ktorej sa pri cestovaní nezaobídete. Dorozumieť sa na dovolenke s miestnymi ľuďmi potrebuje každý a Prekladač Google vám to umožní vo viac ako stovke jazykov. Okrem hovoreného slova preloží dokonca aj písaný text, čo sa môže hodiť obzvlášť v destináciách, kde nepoužívajú latinku alebo napríklad pri objednávaní z jedálneho lístka.
     
    Prekladač Google: tlmočník na nezaplatenie

    4. Moovit, Rome2rio: dostanú vás presne tam, kam potrebujete

    S aplikáciou Moovit sa nemôžete stratiť. Stačí jednoducho zadať, kam sa chcete dostať a Moovit sa postará o všetko ostatné. Podľa vašej polohy odporučí najlepšie spojenie verejnou dopravou na základe vašich preferencií (s najmenej prestupmi, s čo najmenej chodením a pod.), podrobne rozpíše všetky možnosti vrátane časovej náročnosti a potom už len radí, kde vystúpiť. Tiež vás prepojí s aplikáciou Uber.

    Pri plánovaní dlhších prejazdov sa vám bude hodiť aplikácia na cestovanie Rome2rio, ktorá vám ukáže všetky možnosti cesty z bodu A do bodu B s využitím všetkých možných dopravných prostriedkov (autobusy, vlaky, lietadlá, lode) vrátane odhadovaného času a ceny.

    Moovit
    Rome2rio

    5. Uber: lacnejšia a pohodlnejšia alternatíva taxi

    Službu Uber určite všetci poznáte. A hoci ju napríklad nepoužívate na Slovensku, na cestách ju rozhodne oceníte. Než sa dohadovať s miestnymi taxikármi, viac sa vám oplatí z pohodlia hotela objednať cenovo priaznivejší Uber a zviezť sa s ním. Vďaka hodnoteniu vodičov máte istotu, že sa k vám budú správať slušne a postarajú sa o vaše pohodlie. Oproti cestovaniu miestnou hromadnou dopravou ušetríte čas, a ak pôjdete vo väčšej skupine, často tiež aj financie. Obľúbenou alternatívou Uberu v juhovýchodnej Ázii je Grab, ktorý funguje podobným štýlom.
     
    Uber: lacnejšia a pohodlnejšia alternatíva taxi

    6. Fotky Google: uložia vaše spomienky do bezpečia

    Fotky z dovoleniek sú pre mnohých z nás tým najcennejším suvenírom. Keď však stratíte mobil alebo vám ho ukradnú, o všetky prídete. Appka Fotky Google (na stiahnutie pre Android a Apple) vám poskytuje neobmedzený priestor na ukladanie fotografií i videí, takže ich máte k dispozícii z akéhokoľvek zariadenia. Navyše môžete fotky a videá zdieľať s partnerskými účtami, vytvárať z nich albumy, koláže, animácie, filmy a dokonca aj fotoknihy. Aplikácia Fotky Google dokáže obrázky sama triediť do albumov podľa miesta ich vytvorenia a vytvoriť podarené animácie.

    Fotky Google: uložia vaše spomienky do bezpečia

    7. XE Currency: prepočíta za vás peniaze

    Nepoznáte aktuálny kurz alebo si neviete rady s prepočtom peňazí? Odporúčame najsťahovanejšiu menovú aplikáciu na cestovanie na svete – XE Currency. Bezplatný prevodník mien automaticky ukladá najnovšie aktualizácie kurzov. Cez XE Currency môžete ľahko prevádzať všetky možné meny, takže príde vhod po celom svete.
     
    XE Currency: prepočíta za vás peniaze

    8. WiFi Map: zadarmo online kdekoľvek na svete

    Ako názov prezrádza, aplikácia WiFi Map vám pomôže nájsť polohu najbližších WiFi sietí. Ide o najsťahovanejšiu aplikáciu tohto typu. Obsahuje milióny hesiel WiFi a hotspotov na celom svete a používatelia ju neustále dopĺňajú a aktualizujú. Vďaka WiFi Map môžete byť zadarmo online, kdekoľvek si spomeniete.
     
    WiFi Map
    WiFi Map

    9. Foursquare, TripAdvisor, Yelp: poradí najlepšie podniky a aktivity

    Foursquare, TripAdvisor, Yelp – minimálne jednu z týchto aplikácií na cestovanie určite poznáte. Čo ich spája a prečo ich musíte mať? Obsahujú nezávislé užívateľské recenzie a hodnotenia rôznych podnikov od reštaurácií a hotelov cez pamiatky, múzeá a ďalšie cestovateľské atrakcie až po miestne firmy. Keď skrátka neviete, aký podnik alebo aktivitu na dovolenke zvoliť, necháte si poradiť od ľudí, ktorí už s nimi majú vlastnú skúsenosť, a máte istotu, že nevyberiete zle.

    Foursquare, TripAdvisor, Yelp: poradia najlepšie podniky a aktivity
    klara.vacek
    6. 5. 2020

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!