1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. 10 divov architektúry a technológie v Dubaji

10 divov Dubaja. Vydajte sa na výlet do budúcnosti

Čo sa dozviete?

    Pozrite si desať najväčších architektonických divov, ktoré by ste počas dovolenky v Dubaji nemali vynechať.

    Dubajská zázračná záhrada, zábavné parky, prístav Dubai Marina a výstavba novej najvyššej budovy sveta, s výškou viac ako 900 metrov, sú len malou časťou zázračných budov, ktoré zdobia futuristickú metropolu Dubaj. Náš zoznam začneme hotelom, ktorý vlastne naštartoval záujem turistov o toto mesto.

    Hotel Burdž al-Arab

    Jeden z najluxusnejších hotelov na svete, Burj al-Arab, sa stal prvým objektom, o ktorom sa v Dubaji začalo hovoriť po celom svete. Ešte aby nie, keď by na jeho ohodnotenie nestačilo ani šesť hviezdičiek. Jeho výstavba stála viac ako miliardu dolárov a výzdoba pozostáva z 8 000 metrov štvorcových zlata.

    Burdž al-Arab svojím vzhľadom pripomína plachtu tradičnej arabskej plachetnice. Medzi jeho najväčšie lákadlá patrí najvyššie átrium na svete (180 metrov), slávna reštaurácia Sky View a reštaurácia Al Mahara obklopená obrovským akváriom.

    Zaujímavosť: V roku 2005 odohrali tenisové legendy Andre Agassi a Roger Federer pamätný exhibičný zápas na 200-metrovom heliporte hotela.

    Hotel Burj al-Arab

    Mrakodrap Burj Khalifa

    Poznajte súčasnú ikonu Dubaja, najvyššiu budovu sveta Burj Khalifa. V súčasnosti znamená pre najväčšie mesto v arabských emirátoch asi toľko, ako Socha slobody pre New York. Je obrovským turistickým magnetom a jej návšteva je naozaj zážitkom na celý život.

    Burj Khalifa rastie až do nebies vo štvrti nazývanej Downtown, kde spolu s nákupným centrom Dubai Mall a dubajskými fontánami tvorí veľký futuristický komplex. Okrem neuveriteľnej výšky sa môže pochváliť mnohými ďalšími rekordmi a počas prehliadky sa nielen pozriete z najvyššej vyhliadkovej plošiny, ale dozviete sa aj mnoho podrobností o jej stavbe a histórii.

    Zaujímavosť: Na výstavbe mrakodrapu sa dodávkou výťahov podieľala česká spoločnosť Pega Hoist.

    Mrakodrap Burdž Chalífa

    Dubai Mall

    V tieni Burj Khalifa sa nachádza druhé najväčšie nákupné centrum na svete, Dubai Mall. V skutočnosti sa však mrakodrap ani len nepribližuje k jeho zatieneniu, pretože sa rozprestiera na úctyhodnej ploche 25 hektárov. Parkovisko má kapacitu 14 000 vozidiel a môžete si tu dopriať 1 200 obchodov vrátane jednej z najväčších cukrární na svete (Candylicious).

    Dubai Mall však neponúka len nakupovanie. V modernom komplexe sa nachádza luxusný hotel, klzisko, zábavný park SEGA Republic, obrovské multikino, strašidelný hrad Hysteria, detský zábavný park KidZania a najväčšie akvárium na svete. V oblasti medzi nákupným centrom Dubai Mall a Burj Khalifa sa každý večer odohráva svetelná šou Dubai Fountains.

    Zaujímavosť: S 84 miliónmi návštevníkov v roku 2019 sa nákupné centrum Dubai Mall umiestnilo na čele rebríčka najnavštevovanejších zábavných budov na svete.

    Nákupná galéria Dubai Mall

    Palmové ostrovy

    Palmové ostrovy raz vytvoria veľkolepý systém umelých ostrovov s rozlohou niekoľkých desiatok kilometrov štvorcových, na ktorých budú celé štvrte luxusných hotelov, nákupných galérií a zábavných parkov. Ale zatiaľ aj jediná úplne dokončená časť projektu – Palm Jumeirah – svojou veľkosťou a koncepciou doslova vyráža dych.

    Na povrchu Palm Jumeirah, ktorý je podložený miliónmi metrov kubických skál a piesku, nájdete okrem iného ikonický hotel Atlantis s vodným parkom Aquaventure a delfínou šou. Pláže sa tiahnu v dĺžke takmer 80 kilometrov a v ponuke je aj prístav pre jachty a vodné športy. Spojenie s pevninou zabezpečuje automatická jednokoľajová železnica. A hneď vedľa ostrova Palm Jumeirah sa nachádza ďalší dubajský zázrak, Dubajské oko.

    Zaujímavosť: Rozľahlé umelé ostrovy The World vytvárajú zmenšenú repliku sveta, kde si môžete prenajať celý ostrov v tvare konkrétnej krajiny.

    Umelé ostrovy Palmové ostrovy
     

    Lyžiarske stredisko Dubaj

    Čo je väčší zázrak ako lyžovanie na snehu na horúcej púšti? Takúto zábavu si môžete dopriať aj v Dubaji vďaka krytej zjazdovke Ski Dubai. Masívna stavba pripomínajúca obrovskú jaštericu z iného storočia patrí k nákupnému centru Mall of the Emirates v Al Barsha.

    A čo všetko dokáže takéto obluda ponúknúť? Nie málo – takmer dokonalú ilúziu zimného lyžiarskeho strediska. Nachádza sa tu päť zjazdoviek rôznej náročnosti vrátane čiernej zjazdovky, koryto pre snowboardistov, lanovka a vlek, reštaurácia Avalanche Cafe a rozsiahly Snow Park so sánkarskou dráhou, tobogánom či ľadovou jaskyňou.

    Zaujímavosť: Požičovňa lyžiarskeho vybavenia je zahrnutá v cene vstupného, takže si na dovolenku v Dubaji určite nemusíte brať lyže!

    Lyžiarske stredisko Ski Dubai

    Dubajská opera

    Slávnostné otvorenie v auguste 2016 režíroval legendárny tenorista Plácido Domingo, spieval tu José Carreras a ďalšie hviezdy. Medzi najúspešnejšie položky repertoáru patrili muzikály Fantóm opery a Bludičky, Bizetova opera Lovci perál a tragédia Othello. Dubajskej opere sa  za krátky čas jej existencie podarilo vybudovať si prestížne renomé vo svete umenia.

    Dubajská opera s kapacitou 2 000 divákov sa nachádza v srdci štvrte Opera, kde sú sústredené múzeá, galérie a ďalšie umelecké inštitúcie. Chrám kultúry, ktorý evokuje plachetnicu, navrhol architekt Janus Rostock. Na ploche 1 800 metrov štvorcových sa nachádza premenlivá sála na koncerty, divadelné predstavenia, výstavy, ale aj konferencie, módne prehliadky a iné spoločenské podujatia.

    Zaujímavosť: Z reštaurácie na streche dubajskej opery je nádherný výhľad na Burj Khalifa.

    Umelecké útočisko Dubajská opera

    Dubajské metro

    Dubajské automatizované metro, najdlhší vlakový systém na svete, ktorý nie je riadený ľuďmi, určite stojí za zmienku a vyskúšanie. Je to technologická a dizajnová lahôdka. V prevádzke je od roku 2009, v súčasnosti sú k dispozícii červené a zelené linky so 72 futuristicky vyzerajúcimi stanicami a po dokončení bude mať 4 trasy s celkovou dĺžkou 318 kilometrov.

    Väčšina liniek vedie po viaduktoch, len historické centrum Dubaja smeruje do tunelov. Jazdia na nich päťvozňové, klimatizované vlaky Kinki Sharyo rýchlosťou 90 kilometrov za hodinu. Majú kapacitu 643 miest na sedenie, ktoré sú rozdelené do troch tried: ekonomická (Silver), luxusná (Gold) a vyhradená pre ženy a deti (mužom v nich hrozia vysoké pokuty). Z veľkých okien si môžete vychutnať výhľad na dubajské atrakcie.

    Zaujímavosť: Dekoratívne osvetlenie v staniciach Al Rigga a Burjuman navrhla česká spoločnosť Lasvit.

    Automatické metro v Dubaji

    Dubajský rám

    Keď rozhľadňa, tak nie len tak nejaká, hlavne nie v Dubaji. Dubajský rám (Dubai frame) je výsledkom snahy ukázať krásy mesta z výšky v spojení s jeho minulosťou a budúcnosťou. Dielo holandského architekta Fernanda Donisa sa od roku 2018 týči v parku Zabeel. Veža má tvar tenkého rámu, ktorého dve 150 metrov vysoké nosné veže sú v hornej a dolnej časti spojené 105 metrov dlhými rúrami.

    „Dubajský rám“ má symbolizovať cestu v čase. V prvej veži sa nachádza múzeum venované histórii Dubaja. V hornom tubuse sa nachádza vyhliadková plošina a čiastočne priehľadná podlaha – výhľad na súčasné mesto a jeho hlavné turistické atrakcie. Pri návrate nájdu návštevníci v spodnej časti druhej veže výstavu, ktorá ukazuje možnú podobu metropoly za 50 rokov.

    Zaujímavosť: Dubajský rám svojím dizajnom a vzhľadom čiastočne vychádza z parížskej Grande Arche.
     
    Dubajská rámová veža

    Ruské koleso Ain Dubaj

    Poriadne vyhliadkové koleso je dnes povinnou výbavou každého väčšieho mesta. Dubaj už dokončil to svoje a nebol by hlavným mestom Arabských emirátov, keby nebol najväčší na svete. Točí sa na umelom ostrove Bluewaters medzi štvrťou Dubai Marina a ďalším umelým ostrovom Palm Jumeirah.

    Výstavba Ain Dubai (známeho aj ako Dubajské oko) sa začala v roku 2015. Koleso dosahuje ohromujúcu výšku 210 metrov a v 48 kapsulách pojme až 1 400 cestujúcich. Tí si môžu vychutnať panorámu Dubaja so všetkými jeho dominantami.

    Zaujímavosť: Na výstavbu dubajského kolesa sa použilo 9 000 ton ocele, čo je viac ako na Eiffelovu vežu v Paríži.

    Ruské koleso Ain Dubaj

    Nové zázraky v Dubaji? Múzeum budúcnosti

    Múzeum budúcnosti je jeden z najnovších dubajských skvostov. Tento vedecký „inkubátor“ sa honosne leskne pri bulvári šejka Zayeda v blízkosti mrakodrapov Emirates Towers.

    Múzeum budúcnosti sa zameriava na inovácie s cieľom aktívne vytvárať futuristické vynálezy v oblasti zdravotníctva, vzdelávania, energetiky alebo dopravy. Jeho laboratóriá poskytnú špičkový priestor na testovanie vedeckých inovácií v spolupráci s výskumnými ústavmi, univerzitami, startupmi a technologickými gigantmi. Pod jednou strechou sa stretávajú vedci, dizajnéri, vynálezcovia a mecenáši.

    Zaujímavosť: Múzeum budúcnosti už organizuje nadáciu Mostaqbal Portal, ktorá sprístupňuje najnovšie technologické a vedecké poznatky širokej verejnosti.

    Nové divy Dubaja? Múzeum budúcnosti
     
    josef.krenek
    8. 11. 2023

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!