1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. 7 výhod dovolenky v septembri a tipy na ideálne jesenné destinácie

7 výhod dovolenky v septembri a tipy na ideálne jesenné destinácie

Čo sa dozviete?

    Teploty atakujúce štyridsiatky, ceny s vyššou prirážkou, reštaurácie aj pláže plné ľudí. Menej príjemnú tvár turizmu pociťujú v lete na vlastnej koži tisíce dovolenkárov. Ako sa tomu vyhnúť? Naplánujte si dovolenku na jeseň! Objavte 7 nesporných výhod cestovania v septembri a získajte aj konkrétne tipy na ideálne jesenné destinácie. 

    Všimli ste si to aj vy? Teploty v júli a auguste bývajú každým rokom vyššie a tak sa trend dovoleniek pri mori posúva na menej horúce mesiace. Čoraz viac ľudí preferuje v lete vyraziť na chalupu alebo k jazeru a more si nechávajú na september či dokonca až október. Toto je 7 dôvodov, prečo sa jesenná dovolenka pri mori môže vydariť viac

    1. Menej turistov, menej tlačenice 

    Rady ako za socializmu na pomaranče? Nič neotrávi turistov tak ako iní turisti. Grécky ostrov Santorini, španielska Barcelona či talianske Benátky by o tom vedeli rozprávať svoje. V septembri sa však situácia mení. Konečne si trochu vydýchnete od davov ľudí v zábavných atrakciách, prázdnejšie sú aj aquaparky, pláže, reštaurácie, trhy, parkoviská a verejná doprava. Mizne tiež hlučné šantenie detí, ktorým začal školský režim. Aké oslobodzujúce! 
     
    Galéria 1

    Náš tip: Grécko v septembri - menej ľudí v uliciach i na pláži 

    September je ten pravý čas na návštevu nádherných gréckych ostrovov Korfu, Rodos, Kréta, Zakynthos a mnohých ďalších. Príjemnejšie teploty vám umožnia preskúmať zachovalé antické pamiatky, ale aj okolitú krajinu a malebné horské dedinky. Odporúčame vyskúšať aj menej známy ostrov Lefkada, ktorý sa pýši nádhernými plážami s dokonale tyrkysovou vodou, uvoľnenou atmosférou a neuveriteľnými výhľadmi z dramatického pobrežia. 

    2. Lepšie zážitky z pamiatok 

    Tak veľmi ste túžili po rodinnej fotografii s najkrajšou pamiatkou v meste, ale čakať na záber pol hodinu kvôli iným turistom? A vidieť UNESCO pamiatky len z rýchlika, keď ste za vstupné zaplatili horibilné sumy? Počkajte si radšej do septembra a doprajte si pokojnejšiu prehliadku pamiatok ako je Akropola v Aténach, chrámy v Karnaku či Koloseum v Ríme. A možno sa vám podarí aj dokonalá selfie do letného fotoalbumu.  
     
    Galéria 2

    Náš tip: Egypt a jeho pamiatky si na jeseň vychutnáte viac 

    V septembri aj októbri vás úžasnou energiou nabije Egypt. V Hurghade býva v tomto mesiaci priemerná teplota vzduchu 27 - 30 °C a more má okolo 27 °C.  Cez obed sa skvele okúpete v teplej vode a večery bývajú príjemne chladné, ideálne na pozorovanie hviezd. Za týchto podmienok sú aj výlety k pyramídam v Gíze, do Luxoru či Údolia kráľov o niečom inom. A pri jazde džípom do púšte či plavbe po Níle nevypľujete z tepla dušu. 

    3. Výlety do prírody vás nevyčerpajú 

    Divoké kaňony a rieky, horský treking s výhľadom na more, olivové háje, vinice a tradičné dedinky učupené v údoliach. To všetko znie lákavo, ale komu sa chce riskovať kolaps pri turistike v teplote 38 C°?  Na jeseň vám dovolí počasie oveľa viac pestrých zážitkov pod holým nebom. Za tie romantické večerné posedenia pod hviezdami, túry s výhľadom na krajinu, objavovanie majákov či osviežujúci ranný beh na pláží to stojí. 
     
    Galéria 3

    Náš tip: Bulharsko na jeseň je ako stvorené na turistiku 

    Vyskúšajte na jeseň dovolenku v Bulharsku, krajine kláštorov, horských masívov a údolí. More na obľúbených Zlatých pieskoch a Slnečnom pobeží vás privíta teplotou 23 - 24 °C, no krátky oddych na pláži môžete skvele vyvážiť návštevou miest a výletmi do prírody. Navštívte napr. staré mesto Nesebar pod ochranou UNESCO alebo Sozopol, jednu z najstarších osád v Bulharsku.   

    4. Ceny v septembri sú nižšie 

    Au, au! Hovorí si vaša peňaženka, z ktorej v lete miznú bankovky rýchlejšie, ako ich stačíte dopĺňať. Tu 100 € za rodinnú večeru, tam 30 € za aquapark a to ešte nehovoríme o cene ubytovania a leteniek, ktoré v lete dosahujú svoj vrchol. V septembri sú ceny dovoleniek i atrakcií výrazne nižšie, pokojne aj o 20 či 30 %. Štvorčlenná rodina takto ušetrí desiatky až stovky €. 
     
    Galéria 4

    Náš tip: Turecko a Cyprus na jeseň o 10 – 30 % lacnejšie 

    Turecko a susedný Cyprus sú na jeseň ideálna voľba, pretože leto tu kraľuje až do konca októbra. V porovnaní s júlom či augustom však ceny zájazdov výrazne klesajú. Okrem kúpania si užijete aj pestrofarebné turecké bazáre bez tlačenie, vychutnáte si atmosféru Efezu, navštívite Pamukkale, vstúpite do mešít a rímskych ruín. Idylické pláže s krištáľovo čistou vodou nájdete v letoviskách Tureckej riviéry aj Egejskej riviéry. Istanbul odporúčame navštíviť výhradne na jeseň. 
     
    Galéria 5
    Pokiaľ ide o Cyprus, aj on vás v septembri nadchne množstvom výletov a o niečo nižšími cenami služieb. Začnite svoje cyperské dobrodružstvo napr. plavbou loďou popri pobreží Akamas a pokračujte návštevou kláštora Kykkos alebo starovekého mesta Paphos. Oplatí sa  zájsť do starej štvrte Laiki Geitonia, kde môžete ochutnať tradičné cyperské jedlá ako souvlaki a halloumi. Čo vás poteší, sú špeciálne ponuky a zľavy mimo hlavnej sezóny. Ponúkajú ich nielen reštaurácie, ale aj organizátori výletov. 

    5. Príjemnejšie počasie 

    Poznáte ten pocit, keď je vonku tak horúco, že vás slnko úplne odpáli a vy nevládzete nič, len ležať na hoteli so zapnutou klimatizáciou? Našťastie prichádza september a s ním aj úľava. Vzduch je dýchateľnejší, zmrzlina sa topí pomalšie, deťom nehrozí úpal. Po aktívnom dni na pláži si plní energie s radosťou zájdete do mesta na trhy, lunaparku či na diskotéku. Ako by aj nie, veď vo väčšine európskych destinácií a aj na severe Afriky je cez deň príjemne do 30°C a more konečne nie je teplé ako… veď viete čo. 
     
    Galéria 6

    Náš tip: Tunisko na jeseň poteší ideálnymi teplotami 

    Doprajte si na jeseň exotiku za skvelú cenu v Tunisku. Kým v lete teploty pri pobreží atakujú štyridsiatky, v septembri klesá teplota na 28 - 32°C a more má 25 až 27 °C. Nižšie teploty vám dovolia navštíviť jedinečné miesta ako sú historické mediny v Tunise a Sousse. Takto si oveľa viac vychutnáte tradičné trhy plné farebnej keramiky, safari i dobrodružné výlety do púšte. Krásne pieskové pláže a luxusné rezorty hľadajte v letoviskách Hammamet či na slnečnom ostrove Djerba.  

    6. Festivaly a vinobrania 

    Jeseň je časom, kedy sa počasie ustáli, teploty klesajú, skôr je tma. Je to ideálne obdobie na všetky vonkajšie aktivity, vrátane obľúbených vinobraní, festivalov, jarmokov a tradičných slávností. Keďže je jeseň zároveň obdobím hojnosti, dozrieva aj množstvo sezónnych potravín a vy si vďaka tomu užijete aj najrôznejšie kulinárske podujatia. Konečne je vonku príjemne a vy si spoločne s priateľmi môžete užiť večery plné zábavy, hudby a tanca. 
     
    Galéria 7

    Náš tip: V Španielsku na jeseň zažijete jedinečné slávnosti 

    Septembrové festivaly v Španielsku vás doslova vtiahnu do atmosféry typickej španielskej radosti, farebnosti a niekedy až bizarnosti. Príkladom je najväčší a najdôležitejší festival La Mercè v Barcelone, ktorý oslavuje patrónku mesta, Pannu Máriu. Jedným z hlavných lákadiel je correfoc (ohňový beh), kde sa účastníci obliekajú do kostýmov diablov a behajú po uliciach s ohňom a pyrotechnikou. Vo viacerých mestách sa tiež konajú vinobrania s farebnými sprievodmi, tradičnou galícijskou hudbou, tancom a samozrejme, vínom. 
     
    Galéria 8

    7. Autentickejšie prostredie a zážitky 

    Jeseň prináša upokojenie a zmenu tempa a pre vás to znamená príležitosť zažiť destináciu takú, aká skutočne je – v pokojnejšej a prirodzenejšej podobe. S menším počtom turistov majú aj miestni obyvatelia viac času a ochoty dať sa s vami do reči. Oveľa hlbšie takto preniknete do miestnej kultúry a mentality miestnych. V lete, keď sú Gréci pracujúci v turizme preťažení prácou a starostlivosťou o húfy zákazníkov, sa to podarí len výnimočne. 
     
    Galéria 9

    Náš tip: Malta sľubuje v jeseni pokojnejšie prechádzky mestom 

    Malta, magický ostrov uprostred Stredozemného mora, je celoročnou destináciou. No práve na jeseň, keď dav turistov opadne a pálčivé letné teploty sa zmiernia, sa vám odhalí v plnej kráse. Konečne sa môžete prejsť kamennými uličkami Mdiny bez toho, aby vás niekto rušil, v pokoji si pozriete megalitické chrámy Hagar Qim a Mnajdra alebo navštívite trhy s miestnymi výrobkami. Môžete sa vydať tiež na poznávanie prírodných krás na ostrove Gozo, kde nájdete pokoj a ticho, ktoré je v lete zriedkavé. 

    Jeseň je výhra 

    Menej turistov, príjemnejšie počasie, autentickejšie prostredie, viac času na pamiatky i nižšie ceny. To všetko sú výhody dovolenky na jeseň, ktoré sa oplatí zvážiť. A čo tak ôsma výhoda, ktorá vás poteší najviac? CK Fischer ponúka aj tú! 
     
    Galéria 10

    Predĺžte si leto a získajte zľavu 100 €  

    Jeseň je ideálna na last minute zájazdy. Ak sa však nechcete stresovať, či sa vám ujde hotel a termín podľa vášho gusta, naplánujte si jesennú dovolenku už teraz. CK Fischer prichádza s jedinečnou ponukou: predĺžte si leto a získajte 100 € zľavu na zájazd. Vybrať si môžete z 12 obľúbených destinácií ako sú Grécko, Turecko a ďalšie. Pozor, akčné zľavy trvajú len do 10. 8., preto sa oplatí byť rýchly… 

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!