1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. 7 dôvodov, prečo na dovolenku na ostrov Kos

7 dôvodov, prečo na dovolenku na ostrov Kos

Čo sa dozviete?

    Ostrov Kos, jedno z najobľúbenejších miest na dovolenku v Grécku, sa nachádza v juhovýchodnej časti Egejského mora blízko tureckej pevniny. Tvorí súčasť ostrovnej skupiny Dodekanézske ostrovy, čo možno preložiť ako „Dvanásťostrovie“ – práve toľko hlavných obývaných ostrovov tu nájdete. Prečo si z nich vybrať tretí najväčší (po Rhodose a Karpathose, 295 km2) a druhý najľudnatejší (okolo 34 tisíc obyvateľov)? Ponúkame vám 7 dôvodov, pre ktoré sa rozhodnúť pre zájazd na Kos.

    1. Dokonalé počasie

    Ostrov Kos sa vďaka polohe v subtropickom pásme pýši ideálnym počasím na prežitie letnej dovolenky plnej kúpania a opaľovania. V lete je slnečno nepretržite od júna do septembra, bez mráčika a bez jedinej kvapky dažďa. Teploty medzi 25 a 32 °C sú príjemné predovšetkým vďaka vetríku, ktorý tu neustále veje kvôli egejským prúdom.

    V zime teploty klesajú na 10 °C, avšak vysoká vlhkosť ich pocitovo zráža ešte o niekoľko stupňov nižšie. Sneh sa objavuje iba výnimočne. Jar a jeseň v podobe, v ktorej ich poznáme u nás, prakticky neexistujú, avšak máj a polovica septembra až október s absenciou horúčav sa považuje za skvelé obdobie na poznávacie výlety a športové aktivity.

    2. Nádherné pláže

    Väčšinu pobrežia Kosu lemujú dlhé, často poloprázdne pláže. Za najobľúbenejšiu oblasť sa považuje tzv. „Pobrežie pláží“ medzi letoviskami Kefalos a Kardamena. Tu sa tiahnu slávne Paradise beach, Camel beach a Exotic beach (naľavo od nej sa ukrýva aj nudistická pláž) či pláže Gourniatis a Xelona ocenené prestížnou Modrou vlajkou. Všetky sú piesočnaté a majú pozvoľný vstup do vody, ktorá je vďaka otvorenému moru (ostrov Nissyros je 20 km ďaleko) oproti zvyšku ostrova chladnejšia.
     
    Pláž medzi letoviskami Kefalos a Kardamena
    Paradise beach
    Pláž pri Tigaki
    Pláž v Lambi
    Ďalšie krásne piesočnaté pláže nájdete na severnej strane ostrova pri rekreačných strediskách Tigaki, Marmari (Modrá vlajka) a Mastichari, kde má Trulos beach (čiže Tam tam beach) aj Modrú vlajku. Voda je tu pričinením neďalekých ostrovov Kalymnos, Plati a Pserimos o poznanie teplejšia ako pri Kefale, pri väčšom vetre však nebráni tvorbe vĺn.

    Okolo hlavného mesta Kosu sú pláže skôr kamienkové. V Psalidi sa tiež pri vstupe do vody občas objavujú morskí ježkovia – vhodné sú teda topánky do vody. O pláž v predmestskej štvrti Lambi je patrične postarané: bol na ňu navezený piesok (dno pokrývajú jemné kamienky) a vyslúžila si Modrú vlajku - rovnako ako pláž pri Agios Fokas.
     
    Náš tip: na úplnom západnom konci ostrova, až za dedinkou Kefalos, sa skrýva prekrásna, opustená pláž Agios Theologos. Okruhliaky na nej prechádzajú do piesku, pomaly sa ponárajú do vody a za akéhokoľvek počasia ju obmývajú poriadne vlny. Pre milovníkov romantiky a dobrodružstva je ako stvorená!

    3. Termálne pramene

    Horúce pramene vyvierajúce priamo do mora má na svedomí blízky sopečný ostrov Nissyros. Pre verejnosť je prístupný iba jeden z nich, avšak rozhodne stojí za to ho vyskúšať. Dosahuje teplotu skoro 80 ° C a do vody prebubláva pri pláži Emprós Thermá (Paralia Thermes) na okraji Agios Fokas neďaleko metropoly Kosu. Miesto ľahko spoznáte podľa „bazénku“ ohraničeného kameňmi. Kúpanie odporúčame skôr vo večerných či skorých ranných hodinách, kedy toľko nepraží slniečko a horúci kúpeľ si oveľa viac užijete.
     
    Pláž Emprós Thermá
    Bazénik s vyvierajúcimi prameňmi

    4. Hippokratovo dedičstvo a ďalšie pamiatky

    Na Kose sa v roku 460 pred n. l. narodil Hippokrates, otec lekárskej vedy a najslávnejší lekár staroveku. Pripomenúť si ho môžete pri jeho soche oproti prístavu v Kose a pod tzv. Hippokratovým platanom (legenda hovorí, že tu vyučoval svojich žiakov, podľa odborníkov ale strom tak starý byť nemôže). A na severovýchode ostrova stoja zvyšky antickej nemocnice Asklepeion, ktorá bola postavená na počesť boha zdravia a medicíny Asklepia po Hippokratovej smrti.

    Architektonických pamiatok však Kos ponúka oveľa viac. V metropole Kos nájdete veľmi dobre zachovalé staroveké divadlo (Odeon), johanitský hrad alebo pôvodné zhromaždisko (agora). Ďalej určite navštívte hradné zrúcaniny a veterný mlyn v Antimachii, staré dedinky Palaio Pili s troskami byzantského hradu, baziliku Agios Stefanos, tradičnú dedinku Zia a celý rad archeologických nálezísk rozosiatych po celom ostrove. Skrátka a jednoducho, kto miluje históriu - a hlavne antiku, ten si to na Kose naozaj užije.

    5. Loďou okolo ostrova

    Napriek tomu, že by si hocikto mohol myslieť, že vo vodách okolo Kosu panuje čulý podmorský život, opak je pre silné egejské prúdy pravdou. Rýb je tu pomenej a vodnej vegetácie ešte menej. Záujemcovia o potápanie vyrážajú napríklad k ostrovu Kalymnos, ale musia počítať s tým, že veľmi veľa fauny a flóry neuvidia.

    Ako zaujímavá alternatíva poslúži plavba loďou okolo ostrova. Prebiehajú ako organizované výlety na väčších lodiach, môžete si ale požičať aj menšiu jachtu lebo člnk. K populárnym zastávkam patrí ostrovček Kastri s kostolíkom Agios Stefanos, horská panoráma nad južným pobrežím, pohľady na mesto Kos alebo niektorá z opustených pláží na juhozápade.

    6. Aquaparky a ďalšia zábava

    Ak ste si už dostatočne užili relax na pláži, môžete vyskúšať poriadnu porciu zábavy v aquaparku. Na Kose sú k dispozícii hneď dva. Lido Water Park funguje medzi Mastichari a Marmari už od roku 2006 a nechýba v ňom žiadna z klasických atrakcií ako tobogany, šmýkačky, divoká rieka, vírivky, lievik či umelé vlnobitie. Na opačnej strane ostrova sa nachádza o niečo menší, ale stále veľmi atraktívny Aquatica Water park. Jeho pýchu predstavuje podzemná lenivá rieka, šialená kĺzačka Kamikaze či originálna šmýkačka Kite Slide.

    7. Cyklistika za prírodou

    Slané jazerá a lagúny, pohoria, ale aj len ľahko zvlnené oblasti plné ovocných a olivových sadov vytvárajú ideálne podmienky pre pohodové vychádzky na bicykloch. Kto má dobrú fyzičku, môže vyraziť do horského masívu Dikaios s rovnomennou najvyššou horou (846 m nm) a odmenou mu budú krásne výhľady severným smerom – teda na veľkú časť Kosu, na ostrov Kalymnos aj na tureckú pevninu.

    Jednou z pätice chránených oblastí ostrova je aj slané jazero Alykés. V zime sa za výdatných dažďov naplní vodou a v lete opäť vysychá. Medzi rokmi 1944 a 1988 sa z neho ročne vyťažilo okolo 2 600 ton soli, dnes je hlavne hniezdiskom najrôznejších druhov vtákov, napríklad pelikánov. Bicykel môžete vymeniť za prechádzku na koni, ktoré požičiava miestna farma.

    Vytvorené v spolupráci s Lindou Koullias, odborníčkou na ostrov Kos

    josef.krenek
    12. 3. 2021

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!