1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. 7 dôvodov, prečo na dovolenku do zálivu Laganas na Zakynthose

7 dôvodov, prečo na dovolenku do zálivu Laganas na Zakynthose

Čo sa dozviete?

    Najväčšia rekreačná zóna na Zakynthose sa nachádza na juhu ostrova a záliv, pozdĺž ktorého sa tiahne, jej dal meno Laganas. V jeho srdci nájdete letovisko s rovnakým názvom, zahŕňa však niekoľko ďalších turistických stredísk uložených medzi kopcovitými polostrovami Keri a Vasilikos. Ide napríklad o Kalamaki, Agios Sostis alebo Limni Keri. Predstavujeme vám 7 dôvodov, prečo sa na dovolenku na Zakynthos vydať práve sem.

    1. Dlhá piesočná pláž

    Prečo je záliv Laganas tak populárny? Je to hlavne pre jeho krásnu piesočnatú pláž s dĺžkou približne 6 kilometrov. Začína pri prístavisku v Agios Sostis, lemuje letoviská Laganas aj Kalamaki a končí až v miestach, kde sa dvíha polostrov Vasilikos (a kde je tiež neoficiálny priestor pre fanúšikov nudizmu).
     

    Pláž Laganas v úseku medzi Kalamaki a Laganas
    Pláž pri Kalamaki
    Pláž má pozvoľný vstup do čistých a priezračných vôd Iónskeho mora a v niektorých častiach, obzvlášť mimo zástavby, dosahuje šírku až 50 metrov. Nechýba vybavenie v podobe slnečníkov s ležadlami, pestrá ponuka taverien, stánkov s občerstvením a zábavných klubov, súkromní prevádzkovatelia požičiavajú športové vybavenie.

    Avšak pozor, mnoho úsekov podlieha pre ochranu morských korytnačiek viacerým opatreniam – na noc sa pláž úplne uzatvára, obmedzujú sa vodné športy, hluk či zapichovanie slnečníkov do piesku. Vďaka týmto zákazom nie je pláž preplnená ani na vrchole sezóny.
     

    2. Pozorovanie vzácnej fauny

    Práve ohrozená korytnačka Kareta obyčajná (Caretta caretta) sa stala symbolom a veľkým lákadlom dovolenky v zálive Laganas. Celá oblasť Laganského zálivu bola vyhlásená za národný park a pláže, kde korytnačky kladú vajcia, sú v nočných hodinách zatvorené. Výborné podmienky na pozorovanie kariet poskytuje ostrov Marathonisi. Pri ostrovčeku Pelouzo (Peluso) sa objavuje prísne chránený Tuleň stredomorský (Monachus monachus).
     

    Kareta obecná (Caretta caretta)
    Tuleň stredomorský (Monachus monachus)

    3. Plavba na Marathonisi

    Výskyt karety priniesol Marathonisi dokonca označenie „korytnačí ostrov“. Prevažne skalnatý ostrov delia od pobrežia asi 3 kilometre. Okrem pozorovania korytnačiek ponúka úžasné kúpanie pri nádhernej pláži, tajuplne vyzerajúce jaskyňa a pekné výhľady na ostrov Zakynthos vrátane soľného jazierka Keri.

    Náš tip: Na ostrov sa dostanete výletnou loďou aj vlastným motorovým člnom, ktorý vám požičajú v letoviskách na pobreží Zakynthosu. Piesočná pláž sa skvie na najsevernejšom výbežku Marathonisi a jej na prvý pohľad značnú rozlohu výrazne zmenšuje línia zákazu vstupu z dôvodu ochrany vzácnych plazov s pancierom.
    img 1

    4. Zábava v aquaparku

    Na milovníkov toboganov, šmýkačiek a podobnej zábavy čaká na Zakynthose verejne prístupný vodný park v hoteli Caretta Beach Holiday Village. Leží v Kalamaki pri hlavnej ceste asi 1200 metrov od pobrežia. K jeho hlavným lákadlám patrí bazén s umelým vlnobitím, lenivá rieka, šmykľavky najrôznejšej náročnosti či detský bazén s nespočetným množstvom striekadiel a iného povyrazenia. Servis dopĺňa snack bar a slnečná lúka s lehátkami, na areál navyše nadväzuje Fun park s hojdačkami, šlapacími autíčkami, trampolínami a ďalšou zábavou pre vaše ratolesti.

    Pokiaľ si chcete užiť ešte väčší aquapark, musíte sa vydať trochu ďalej. Hlbšie vo vnútrozemí, pri mestečku Sarakinado, sa nachádza Zante Water Village s tromi diabolskými tobogánmi Thrill, Extreme a Boomerbowl. Pestrou paletou zábavy sa pýši aj rozsiahly Tsilivi Water Park v rovnomennom prázdninovom stredisku pri východnom pobreží ostrova.
     

    5. Prístav Agios Sostis

    Ak sa vydáte na vyššie odporúčanú plavbu na ostrov Marathonisi, urobte si čas aj na prehliadku východiskového prístaviska v letovisku Agios Sostis. V porovnaní s Laganasom a Kalamaki pôsobia pokojnejšie, aj pláže sú tu menšie a menej rušné.
     

    Celkový pohľad na prístavisko v Agios Sostis s ostrovom s rovnakým názvom
    Lávka na ostrovček Agios Sostis
    Letecký záber ostrovčeka Agios Sostis
    Prístav Agios Sostis a vnútrozemie Zakynthosu v pozadí

    Za návštevu stojí predovšetkým ostrovček Agios Sostis, na ktorý sa dostanete priamo z prístavného móla po zhruba stometrovej lávke. Kedysi ho zdobil kostolík rovnakého mena, v roku 1633 ho zemetrasenie oddelilo od pevniny av súčasnosti turistov vábi skalnatou krajinou a diskotékou Cameo (podľa ktorej je tiež často prezývaný).
     

    6. Letiská a lietadlá

    Medzi letoviskami Kalamaki a Laganas funguje Medzinárodné letisko Zakynthos „Dionysios Solomos“, ktoré v rokoch pred pandémiou koronavírusu odbavilo ročne takmer 2 milióny cestujúcich. Jeho jediný runaway smeruje kolmo k pobrežiu, vzdialeného sotva 1 kilometer. Pohľad na pristávajúce a vzlietajúce lietadlá desiatok leteckých spoločností je možné zaradiť medzi zaujímavé spestrenie dovolenky počas leňošenia na pláži.
     

    7. Výlety za atrakciami ostrova

    Vzhľadom k neveľkej rozlohe Zakynthosu (30 km z jedného konca na druhý) ho možno dobre precestovať požičaným osobným autom a na množstvo miest ľahko doplávať loďou. Organizované výlety, ktorých ponuka je skutočne široká, mieria predovšetkým na slávnu pláž Navagio s vrakom pašeráckej lode a k Modrým jaskyniam na severe ostrova.
     
    Gýčovitý pohľad na pláž Navagio
    Mesto Zakynthos
    Modré jaskyne
    Kláštor Anafonitrias

    Ďalším turistickým ťahákom je hlavné správne mesto Zakynthos s pravoslávnym kostolom svätého Dionýza, námestím svätého Marka, Byzantským múzeom či Solomosovým námestím. Z pamiatok vo vnútrozemí ostrova sa o pozornosť hlási starodávny a mohutný kláštor Anafonitrias zo 14. storočia, maják a veterné mlyny pri myse Skinari alebo 2 tisíc rokov starý olivovník v obci Exo Chora.
     

    josef.krenek
    27. 1. 2021

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!