1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. Prekvapivé chute Dominikánskej republiky: Čo musíte ochutnať?

Prekvapivé chute Dominikánskej republiky: Čo musíte ochutnať?

Čo sa dozviete?

    Závideniahodná rozmanitosť ovocia od papáje až po marakuju, morské plody miešané s kokosom, šteklivá aróma klinčekov či vyprážané ryby v pobrežných reštauráciách, ktoré sa najlepšie jedia rukami. Vydajte sa s nami na kulinársku cestu Karibikom a zistite, čo ochutnať v Dominikánskej republike. 

    Punta Cana láka turistov z celého sveta bielym pieskom, tyrkysovým morom a luxusnými rezortmi, kde si každý nájde svoj kúsok raja. No Dominikánska republika nie je len o oddychu na pohľadnicových plážach a kokteiloch s rumom. Nevšedná dominikánska kuchyňa, ktorá sa často označuje aj ako kreolská, pridáva dovolenke ďalší, vítaný rozmer. 
     
    Galéria 0

    Stretnutie troch svetov: ako vznikla dominikánska kuchyňa 

    Dominikánska gastronómia ako ju poznáme dnes, vznikla fascinujúcou fúziou troch hlavných vplyvov: pôvodných obyvateľov Tainov, španielskych kolonizátorov a afrických otrokov. Kým Tainovia položili základy znalosťou lokálnych surovín, ako sú maniok, bataty a tropické ovocie, s príchodom Španielov v 15. storočí sa kuchyňa obohatila najmä o mäso (hovädzie a bravčové), ryžu, pšenicu a techniky dusenia a pečenia.  

    Neskôr, s dovozom afrických otrokov, sa pridali do varenia ďalšie ingrediencie ako zeleninové banány (tzv. plantainy), kokosové orechy, palmový olej, korenie a bylinky. Dnes jej základ tvorí tropické ovocie, ryža, fazuľa, ryby, morské plody, kuracie, bravčové a hovädzie mäso a korenie. Pre chute je typické, že sladké sa tu mieša s pikantným, jemné s výrazným, jednoduchosť s rafinovanosťou. Výsledkom je kuchyňa, ktorá sa nebojí experimentovať a často v nej narazíte na komplexné a prekvapivé chute. 
     
    Galéria 1

    Najpopulárnejšie jedlá Dominikánskej republiky od mäsa až po dezerty

    Dosť bolo rečí, poďme si aspoň virtuálne pochutnať. Bez ohľadu na to, či budete v pouličných stánkoch, hotelových reštauráciách alebo v štýlových baroch v hlavnom meste Santo Domingo, Punta Cana, Bayahibe či La Romana, všade natrafíte na nové chute. Tieto jedlá patria medzi to najlepšie a najpopulárnejšie, čo Dominikánska republika ponúka.

    Mangú

    Začnime najčastejšie podávanými raňajkami v Dominikánskej republike, ktoré sú jednoduché, ale poriadne kalorické. Základ tvoria rozmačkané zelené banány s trochou oleja či masla. Vzniknutá kaša sa podáva vyprážaným syrom, vajíčkami a dominikánskou salámou, prípadne slaninkou. Mangú je v Dominikánskej republike také populárne, že ho niektorí ľudia jedia aj viackrát za deň...
     
    Galéria 2

    Sancocho 

    Sancocho je polievka, ktorá je v rôznych podobách známa v celom Karibiku, ale aj v ďalších krajinách Latinskej Ameriky. V Dominikánskej predstavuje výdatnú “kráľovnú polievok.” Snúbi sa v nej chuť hovädzieho, bravčového a kuracieho mäsa s koreňovou zeleninou v podobe juky, zemiakov, batátov a plantajnov. Táto sýta polievka sa varí dlhé hodiny a konzumuje sa ako hlavné jedlo. 
     
    Galéria 3

    Ceviche 

    Milujete čerstvé plody? Ochutnajte osviežujúce ceviche z čerstvých darov mora, ako sú krevety, ryby alebo mušle, marinované v pikantnej zmesi limetkovej šťavy, cibule a koriandra. Toto jedlo, obľúbené v celom Karibiku, má v Dominikánskej republike svoju vlastnú verziu s unikátnou kombináciou korenín a prísad, ktoré mu dodávajú charakteristickú chuť. 
     
    Galéria 4

    Lechón Asado 

    Milovníci mäsa, zbystrite pozornosť! Predstavte si šťavnaté, pomaly pečené prasiatko s kožou tak chrumkavou, že pri každom zahryznutí praská. Tajomstvo spočíva v marinovaní s tajnou zmesou korenín a byliniek, ktorá preniká hlboko do mäsa počas dlhého pečenia v tradičnej peci. Ochutnať ho môžete v malých rodinných podnikoch, nazývaných "lechoneras," ktoré sa špecializujú výhradne na prípravu tohto jedla. 
     
    Galéria 5

    La Bandera Dominicana 

    La bandera dominicana (v preklade dominikánska vlajka) je nielen národným jedlom, ale aj symbolom hrdosti. Bielu ryžu, červené fazule a hnedé dusené mäso, či už kuracie, hovädzie alebo bravčové, nájdete na stole takmer každej rodiny. Podobne ako u nás pri guláši či kapustnici, aj tu má každá gazdiná svoj vlastný recept na "la bandera". Niekde pridávajú dusené banány, inde avokádo alebo šalát. 
     
    Galéria 6

    Mofongo 

    Základom mofonga sú zeleninové banány roztlačené s cesnakom a chrumkavými oškvarkami, ktoré sa v ústach doslova rozplývajú. Aby nebola chuť jednotvárna, plní sa mofongo šťavnatými krevetami, kuracím mäsom alebo aj bravčovým. Jemnejší “bratranec” mofonga je bifongo, pri ktorom sa k zeleninovým banánom pridávajú aj zemiaky a podáva sa s vývarom. 
     
    Galéria 7

    Yaroa 

    Rýchle občerstvenie, ktoré uspokojí vašu náhlu chuť po obľúbených hranolčekoch, to je yaroa. Nepredstavujte si nič zložité - ide jednoducho o kopu hranolčekov s trochou mäsa, sladkými zeleninovými banánmi a roztaveným syrom. Chutí to? Jednoznačne! Pochváli vás váš fitness tréner? Zrejme nie, ale čo oko nevidí, to srdce nebolí… 
     
    Galéria 8

    Empanadas 

    Ak milujete naše slovenské pirohy, potom nevynechajte ich dominikánsku obdobu, empanadas. Sú to malé taštičky z chrumkavého cesta, plnené na sladko i na slano. Slané verzie majú plnku v podobe hovädzieho a kuracieho mäsa, syra i zeleniny, sladké sú zas plnené ovocnými džemami alebo karamelom. Raňajky, obed, večera alebo dobrota na cesty - môžu byť všetkým! 
     
    Galéria 9

    Locrio 

    Locrio, ktoré predstavuje kombináciu ryže, mäsa a zeleniny, je dominikánskou verziou španielskej paelly. Od nej ho však líši jeden detail: kým španielska paella sa tradične pripravuje s drahým šafranom, v Dominikánskej republike ho nahrádzajú annatto semená. Či už si vyberiete kuracie, bravčové alebo verziu s morskými plodmi, locrio vás zaručene očarí svojou bohatou chuťou a vôňou. 
     
    Galéria 10

    Pica Pollo 

    Kuriatko Slovákmi milované, už sme sa zľakli, že si sa nám z jedálnička celkom vytratilo! Ale kdeže, ani na dominikánskom stole nesmie chýbať vyprážané kurča. Tu však chutí trochu inak ako u nás vďaka špeciálnej zmesi korenín, ktoré mu dodávajú jedinečnú arómu. Najčastejšie vám ho naservírujú s hranolkami alebo ako inak, zeleninovými banánmi. 
     
    Galéria 11

    Pescado Frito 

    Od vyprážaného kuriatka je len krok k vyprážanej rybe. Pescado Frito predstavuje čerstvo vypraženú rybu s plantainmi alebo ryžou. Pokiaľ ide o druh rýb, najčastejšie ide o červeného snappera alebo morského vlka, ktoré sa vyznačujú jemným bielym mäsom a delikátnou chuťou. Pred samotným vyprážaním sa ryba marinuje v zmesi limetkovej šťavy, cesnaku a korenia. Dobrá správa - oba druhy rýb sú takmer bez kostí! 
     
    Galéria 12

    Pastelitos 

    S vyprážaním sme ešte neskončili. Ideálnym snackom na cesty sú Pastelitos, malé taštičky plnené na sladko či na slano. Chrumkavé cesto môže vnútri ukrývať šťavnaté mäso, syr, alebo sladké ovocie. V Dominikánskej republike sú tak populárne, že ich zoženiete takmer všade - od pouličných stánkov, pekární, supermarketov až po hotelové reštaurácie, kde sú súčasťou raňajkového menu. 
     
    Galéria 13

    Habichuelas con Dulce 

    Viete si predstaviť kombináciu fazule a kokosového mlieka? Presne to nájdete v sladkom fazuľovom dezerte Habichuelas con Dulce, ktorý je tu neodmysliteľnou súčasťou veľkonočných sviatkov. Jedlo je výsledkom pomalého varenia fazule s kokosovým mliekom, cukrom a škoricou a podáva sa v miskách. Textúrou a konzistenciou sa dá prirovnať k nášmu pudingu, avšak podáva sa studený. 
     
    Galéria 14

    Bizcocho Dominicano 

    Tento tradičný dominikánsky koláč je ozdobou každého slávnostného stola. Jeho základ tvorí piškótové cesto, ale s dominikánskym šmrncom! Okrem vajec a cukru obsahuje aj extra porciu masla, pomarančovú šťavu alebo rum, a typické sú preň vrstvy s ovocnými plnkami a nadýchaná poleva z meringue. Že či je to sladké? To si píšte! 
     
    Galéria 15

    Jalao 

    Pre zmenu trochu štipľavosti. Jalao by sa svojou konzistenciou a chuťou dalo prirovnať k tvrdším medovníkom, má však podobu guličiek. Základom je kokosový cukor, ktorý sa rozpustí vo vode a varí, pričom sa do neho pridá nastrúhaný zázvor a niekedy aj škorica a klinčeky. Keď hmota začne karamelizovať, naleje sa do malých formičiek a nechá sa vychladnúť. Skvele si ho vychutnáte ako sladkú bodku za jedlom ku káve.  
     
    Galéria 16

    Dominikánska kuchyňa a zaujímavosti 

    • Priamo na ulici si môžete kúpiť ovocný pohár naplnený ananásom, mangom, vodným melónom, banánom a kokosom. Ideálne na osvieženie! 
    • Ak milujete avokádo, iste vás poteší, že je tu veľmi bežné a naozaj lacné v porovnaní s cenami, na ktoré sme zvyknutí v Európe. 
    • V ponuke mnohých reštaurácií a pouličných stánkov nájdete tradičný maniokový chlieb casabe, ktorého receptúra je stará viac než 500 rokov a patrí ku kultúrnemu dedičstvo pôvodných obyvateľov Taino. 

    Vydajte sa za gurmánskymi zážitkami do Punta Cana 

    V zime, keď sa u nás začínajú dni skracovať a teploty klesať, Punta Cana v Dominikánskej republike vás privíta s otvorenou náručou a slnkom zaliatymi plážami. Teraz už viete, že okrem dokonalého počasia a desiatok zaujímavých miest sa môžete tešiť aj na alchýmiu chutí, ktorá posunie váš zážitok z dovolenky v Punta Cana ešte o úroveň vyššie. 

    Teraz už len prísť na to, či sprievodcom na tejto kulinárskej výprave bude ananásová piña colada, jahodové daiquiri alebo mätové mojito… Čo poviete? 

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!