1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. Utajený raj Peloponézu: 7 tipov, čo robiť na dovolenke v zálive Navarino

Utajený raj Peloponézu: 7 tipov, čo robiť na dovolenke v zálive Navarino

Čo sa dozviete?

    Poznáte všetky tajomstvá Peloponézu? Koncentrácia historických, predovšetkým antických pamiatok tu ostatné grécke destinácie jasne prevyšuje. Krajine v diaľke za rekreačnými strediskami dominujú vysoké hory, more sa pýši priezračnou čistotou a miestne pláže patria k najkrajším v Stredomorí. Všetko je korunované veľmi pokojnou atmosférou – tento polostrov ešte len čaká na skutočný turistický boom. K najlákavejším oblastiam Peloponézu patrí záliv Costa Navarino - a my vám teraz názorne predvedieme prečo a čo tam počas dovolenky robiť.

    Magická pláž Voidokilia

    Ak hľadáte najkrajšiu pláž Grécka, s krištáľovo čistou vodou, pozvoľným vstupom do mora a pokojnou atmosférou, už nemusíte. Voidokilia beach sa objavuje na pohľadniciach i propagačných materiáloch z Peloponézu a jej pôvab skutočne stojí za to.

    Pláž Voidokilia
    Piesok pláže Voidokilia
    Pláž Voidokilia sa ukrýva hneď vedľa zálivu Navarino, v zátoke v obkľúčení prudkými skalnými útesmi (s úzkym prepojením do Iónskeho mora), piesočnými dunami a lagúnou Gialova (Limni Divariou). Z vtáčej perspektívy pripomína podkovu či grécke písmeno omega (Ω) a jemný piesok na úzkom páse pevniny vytvára v kombinácii s krovinatou vegetáciou dojem polopúšte.

    Luxusné hotelové rezorty

    Jednu z výhod zálivu Navarino predstavuje minimálnu zastavanosť pobrežia turistickou infraštruktúrou. O čo menej sú tu rekreačné rezorty natlačené na seba, o to viac voľného priestoru si ich hostia môžu užívať. Všetky hotely z našej ponuky v oblasti Costa Navarino charakterizuje veľkorysé poňatie, nápaditý dizajn, nadštandardný servis a pestrá paleta služieb (často napríklad súkromný bazén).
    The Westin Resort Costa Navarino

    The Westin Resort Costa Navarino

    • Rozľahlý rezort priamo na dlhej piesočnatej súkromnej pláži
    • Kvalitné služby pre náročnú klientelu
    • 18-jamkové golfové ihrisko
    • Široká ponuka aktivít
    • Aquapark pre deti
    The Romanos Luxury Collection Resort

    The Romanos Luxury Collection Resort

    • Kompletný servis pre klientov vyžadujúcich najvyššiu kvalitu
    • Komfortný hotelový komplex so súkromnou plážou
    • Wellness s takmer stovkou relaxačných procedúr
    • Golfové ihrisko, lezecká stena, motokáry
    • 12 tematických reštaurácií a zmrzlináreň

    Pôvabná príroda

    Na prechádzky okolo zálivu Navarino láka rozmanitá krajina južného Peloponézu s množstvom zaujímavých prírodných lokalít ako napr.

    • Gialova - lagúna významná vynikajúcimi podmienkami pre hniezdiace vtáctvo, ale tiež ryby, plazy, obojživelníky a cicavce, súčasť siete rezervácií Natura 2000,
    • Neda - rieka severne od Navarina s romantickým údolím plným vodopádov, jaskýň a prázdnych kláštorov,
    • Taygetos – pohorie s najvyššou horou polostrova Profitis Ilias (2 404 m nm), najdlhším gréckym kaňonom Viros (20 km) a rozsiahlymi borovicovými lesmi.
    Plameniaky v lagúne Gialova
    Vodopády na rieke Neda
    Text 2

    Šport pre celú rodinu

    Dovolenka v zálive Navarino praje aj záujemcom o jej aktívne prežitie. Značnou mierou sa na tom podieľa bohaté vybavenie ubytovacích areálov, ktoré zahŕňa ponuku športov tradičných (plávanie v krytom bazéne, bedminton, stolný tenis, posilňovanie), menej obvyklých (speedminton, squash, plážový tenis, joga) aj adrenalínových (motokáry, lezecká stena). Svoje pôsobisko tu našla slávna tenisová akadémia Mouratoglou.

    Na svoje si prídu milovníci vodných radovánok (motorizovaných aj nemotorizovaných) vrátane vodného póla, plachtenia a potápania. Ďalším tipom, čo robiť v Navarine, je jazda na koni. Široké možnosti poskytuje len ľahko zvlnená krajina priaznivcom vychádzok na horskom bicykli. Deň zakončíte večerným relaxom v hotelovom wellness so saunou, vírivkou, masážami a ďalšou kúpeľnou starostlivosťou.

    Parádny golf

    Ak by sme mali niektorú zo športových aktivít pri Costa Navarino obzvlášť spomenúť, rozhodne by išlo o golf. Kvarteto moderných ihrísk Dunes, Bay, Hills a International Olympic Academy so strhujúcimi výhľadmi na blankytné Iónske more i okolité pahorky umožňuje vychutnať si najlepší pôžitok z hry.

    Historické pamiatky

    Niekoľko tisíc rokov dlhé, bohaté dejiny oblasti, v ktorých rezonujú tri význačné bitky, nám v Navarine zanechali množstvo pamätihodností zahŕňajúce ruiny mykénskych palácov, starovekých chrámov, byzantských kostolov a stredovekých hradov. Počas peloponézskej vojny tu v roku 425 pred n. l. prebehli bitky pri Pyle a pri Sfaktérii, v ktorých sa Sparta musela prvýkrát skloniť pred Aténami. Bitka pri Navarine z 20. októbra 1827 (súčasť gréckej vojny za nezávislosť) sa stala poslednou dôležitou námornou bitkou iba za účasti plachetníc. Najvýznamnejšie pamiatky letoviska Costa Navarino sa nachádzajú v meste Pylos (mimoriadne cenný Nestorov palác z doby bronzovej, osmanská pevnosť Neo Navarino) a nad plážou Voidokilia (starý križiacky hrad Palaiokastro).
     
    Zvyšky Nestorovho paláca
    Križiacky hrad Palaiokastro
    Výhľad z pevnosti Neo Navarino
    Križiacky hrad Palaiokastro

    Dobrá dostupnosť atrakcií

    Počas dovolenky na Costa Navarino budete mať stále čo robiť. Za dve hodiny jazdy autom (autobusom) sa dostanete hneď do 12 historických lokalít Peloponézskeho polostrova. V nasledujúcej tabuľke sme ich zoradili od najbližšej po najvzdialenejšiu – a hneď pätica z nich sa dostala na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

     
    Názov Vzdialenosť od Costa Navarino (km) Popis Doba vzniku

    Súčasť UNESCO

    Bassai 90 Apollónov chrám 5. stor. pr. n. l. Áno
    Olympie 95 Dejisko antickej olympiády 8. stor. pr. n. l. – 5. stor. n. l. Áno
    Mystras 105 Zaniknuté mesto 13.–16. stor. pr. n. l. Áno
    Katakolo 110 Park gréckej a svetovej mytológie   Nie
    Sparta 130 Antické mesto Starovek Nie
    Chlemoutsi 140 Mohutná vojenská pevnosť 13. stor. Nie
    Mykény 170 Hrobka kráľa Agamemnona 16.–12. stor. pr. n. l. Áno
    Nafplio 180 Pevnosti Akronafplia, Burdzi, Palamidi   Nie
    Kalavryta 190 Vyvraždenie obce nacistami 13. 12. 1943 Nie
    Korint 200 Korintský kanál 1881–1883 Nie
    Epidauros 205 Amfiteáter a chrám boha Asklepia Starovek Áno
    Mega Spileou 220 Kláštor 362 n. l. Nie
     
    josef.krenek
    30. 6. 2022

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!