1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. Výnimočný med aj plnené cuketové kvety: Čo ochutnať na Thassose

Výnimočný med aj plnené cuketové kvety: Čo ochutnať na Thassose 

Čo sa dozviete?

    Vedeli ste, že Thassos je kolískou borovicového medu, ktorý sa komerčne vyrába len na 5 až 6 miestach na svete? Takýto med nenájdete v supermarkete – a to isté platí aj o mnohých ďalších chutiach tohto gréckeho ostrova. Poďte s nami na ochutnávku thassoskej kuchyne, ktorá nie je okázalá, ale napriek tomu sa na ňu nezabúda. 

    Thassos je najsevernejší grécky ostrov v Egejskom mori, ktorý ponúka pôvabné horské dedinky, malebné pobrežie a čisté, teplé more. Už menej sa spomína, že tu objavíte aj slušný výber miestnych jedál, ktoré stoja za ochutnanie. Od údenej makrely cez plnené cuketové kvety až po rôzne druhy syra – jedlo tu dodáva každému dňu dovolenky nový rozmer. 

    Čo najlepšie ochutnať na Thassose? Pripravili sme pre vás výber obľúbených jedál, ktoré si na dovolenke nemôžete nechať ujsť. 
     
    Galéria 1Hlavné mesto Limenas má peknú promenádu pri mori. Zdroj: Shutterstock.com 

    Miestna kuchyňa je postavená na tom, čo ostrov dal 

    Ryby, bylinky, olivový olej, sezónna zelenina. Týchto pár ingrediencií je základom miestnej kuchyne, ktorá stavia na jednoduchosti a čerstvosti. Varí sa len to, čo sa práve uloví, dozrieva alebo rastie pod oknom – a práve v tom je thassoská gastronómia bez pretvárky. Vo svete, ktorý je čoraz viac uniformný, dostanete na tanieri tradičné jedlá, ktoré neboli stvorené pre dokonalé fotky na Instagrame, ale pre chuť. Pohodlne sa usaďte, ide sa na virtuálny lov chutí. 
     
    “Jedno sústo a všetko je ti odpustené.” (Grécke príslovie) 
    
    

    Morské plody a ryby: ochutnajte makrelu, sušenú na slnku 

    Na Thassose je ryba stále súčasťou každodenného jedálneho lístka. Miestne vody ponúkajú množstvo druhov – od sardiniek a ančovičiek až po zubáča, morského vlka, morského čerta, pražmu či kanica. Najtypickejšou špecialitou je kolios gouna – makrela, ktorá sa rozpolená na tenký filet najprv suší na slnku, následne sa potrie olivovým olejom, citrónovou šťavou, posype bylinkami a ugriluje. Výsledkom je jemne údená chuť, ktorá nepotrebuje žiadnu prílohu. Ďalšou tradičnou špecialitou je polievka kakavia, jedna z najstarších gréckych polievok. Predstavuje hustý vývar z malých rýb, pripravovaný s olivovým olejom, cibuľou a paradajkami. 

    Bežne sa tiež podávajú grilované sardinky a chobotnica, dusená vo vínovej redukcii alebo opekaná na grile s kvapkou oleja. Lahôdkou sú kalamáre – buď plnené syrom, alebo pripravené v paradajkovej omáčke.
     
    Galéria 2Grilovaná chobotnica patrí medzi najväčšie pochúťky z darov mora. Zdroj: Shutterstock.com 

    Mäsové špeciality: zahryznite sa do moussaky ako od babičky 

    Grécke klasiky ako moussaka či souvlaki nechýbajú ani na Thassose, no často v trochu odlišnej podobe. Moussaka sa tu pripravuje s prídavkom cukety alebo s ovčím syrom namiesto bešamelu, čo jej dodáva ľahšiu a výraznejšiu chuť. Miestne souvlaki býva marinované v zmesi tymiánového medu a citrónovej šťavy. Takto pripravené mäso je šťavnaté a na povrchu jemne karamelizované. Podáva sa tradične v pite s hranolkami a tzatziki, no aj samostatne ako hlavné jedlo. 

    V dedinách Kazaviti, Panagia, Theologos či Maries môžete ochutnať aj špeciality z kozieho a jahňacieho mäsa. Výdatným jedlom, ktoré Gréci jedia najmä v chladnejších mesiacoch, je stifado. Ide o pomaly dusené hovädzie (ale aj jahňacie či králičie) mäso s mladými cibuľkami, paradajkami, červeným vínom a koreninami. Čo iná rodina, to iný recept – niekde pridávajú škoricu, hrozienka, karamelizovaný cukor, bobkové listy, ba dokonca aj klinčeky či kúsky pomarančovej kôry. 
     
    Galéria 3Stifado je výdatný guláš z hovädzieho mäsa. Zdroj: Shutterstock 

    Zeleninové pokrmy: zamilujte si plnené cuketové kvety 

    Vegetariánska kuchyňa má na Thassose silné korene, najmä v dedinskom stravovaní. Môže za to hlboká pravoslávna tradícia, spojená s pravidelnými dlhšími pôstnymi obdobiami. Stálicou medzi bezmäsitými jedlami je grécky šalát choriatiki z paradajok, uhoriek, cibule, zelenej papriky, olív a feta syra, dochutený olivovým olejom a oreganom. Chrumkavou pochúťkou, ideálnou ako ľahký obed, sú plnené cuketové kvety (grécky „kolokythoanthoi gemistoi“). Plnia sa ryžou, bylinkami a niekedy aj syrom feta. Potom sa buď dusia v pare alebo sa obalia do cestíčka a vyprážajú do zlatista.  

    Jemne kyslo chutí sarmadakia -  malé rolky z listov viniča, plnené bylinkovou ryžou. Obľúbené sú ako ľahké studené mezze a servírujú sa spolu s tzatziki alebo čistým jogurtom. Okrem týchto jedál v miestnej kuchyni bežne naďabíte aj na dusené strukoviny, baklažán v paradajkovej omáčke či šaláty s miestnym feta syrom a bylinkami. 
     
    Galéria 4Cuketové kvety sa plnia ryžou, bylinkami a syrom feta. Zdroj: Shutterstock.com 

    Syrové špeciality: doprajte si hojnosť od fety až po mastelo 

    Na Thassose syry nie sú len doplnkom, ale hlavným hrdinom stola. Okrem známej fety tu ochutnáte napr. mastelo – tvrdší syr z kozieho alebo ovčieho mlieka, ktorý sa griluje alebo podáva so šalátom. Na miestnych trhoch sa stretnete s myzithrou – mäkkým, čerstvým syrom zo zmesi ovčieho a kozieho mlieka, používaným do šalátov alebo dezertov. Ochutnáte tu aj kasseri, polotvrdý syr z ovčieho mlieka s prímesou kozieho, ideálny na zapekanie, a anthotyros – syr zo srvátky, vyrobený z ovčieho mlieka. Miestni svoje syrové poklady radi kombinujú s ovocím, olivovým olejom, bylinkami, medom, orechmi alebo len tak – s chrumkavým chlebom a pohárom vína. 

    Medzi najvýraznejšie syrové pochúťky na ostrove patrí bouyourdi – zapekaný feta syr s paradajkami, čili papričkami, olivami a olivovým olejom. Podáva sa priamo z rúry, vo vypálenej hlinenej miske, s krajcom chleba. Najlepšie chutí, ak si ho vychutnáte spoločne s priateľmi či rodinou. Výborne sa k nemu hodí biele víno alebo pohár ouza.  
     
    Galéria 5Bouyourdi je jednoduchá zapekaná pochúťka z feta syru, paprík a olív. Zdroj: Shutterstock.com 

    Streetfood na Thassose: vyskúšajte jeho modernú verziu 

    Počas večerných prechádzok po promenádach narazíte aj na miestne streetfood “klasiky.”. Medzi najobľúbenejšie patrí pitarakia – malé slané koláčiky z lístkového cesta, plnené syrmi (napr. feta), prípadne bylinkami alebo zeleninou. Ďalšou klasikou je spanakopita, slaný špenátový koláč s fetou, cibuľou, kôprom a vajíčkom a jeho syrová obdoba tyropita. Na Thassose často natrafíte na domáce verzie s domácim cestom a bohatšou náplňou. 

    Obľúbeným dezertom z ulice sú loukoumades – niečo ako mini guľaté šišky, ktoré vám pred očami vypražia, polejú medom a posypú škoricou. Okrem tradičných chutí sa v niektorých podnikoch objavujú aj pokusy o moderný fusion streetfood. V Limenase či Potos napríklad narazíte na gyros v ázijskej bao žemli či vegánske souvlaki z húb marinovaných v sójovej omáčke. Šancu by ste mali dať aj pita wrapom so syrmi, grilovanou zeleninou a exotickými omáčkami ako je mango-chili alebo tahini-limetková.
     
    Galéria 6Špenátový koláč sa podáva krájaný na kúsky, ale aj ako drobné pečivo. Zdroj: Shutterstock.com  

    Typické nápoje Thassosu: ponúknite sa domácim vínom 

    Podobne ako v iných častiach Grécka, aj na Thassose sa pije frappé – ľadová káva s penou, cukrom a niekedy aj mliekom. Na osvieženie sú vynikajúce ovocné šťavy a limonády – z figy, granátového jablka, hrozna alebo citrusov. Pokiaľ ide o alkohol, najtypickejším alkoholickým nápojom je tsipouro – destilát z hroznových výliskov, ktorý môže, no nemusí obsahovať aníz. Je silnejší ako ouzo, má čistú chuť a pomôže vám s trávením po jedle.  

    S vínom si na Thassose nelámte hlavu a nehanbite sa ochutnať domáce produkcie bez etikety, ktoré vám v podnikoch nalejú do karafy priamo zo suda. Sú to vína, ktoré neprešli zložitými procesmi moderného vinárstva, ale odrážajú pôdno-klimatické podmienky a charakter ostrova. Objednáte si ich ako "κρασί χύμα" (krasí hima), čo znamená "čapované víno." 
     
    Galéria 7Ochutnajte lokálne domáce čapované vína, o nič neprídete. Zdroj: Shutterstock.com 
    Náš tip:
    • Borovicový med je jedným z najdôležitejších druhov medu v Grécku. Získava sa z medových sekrétov hmyzu Marchalina hellenica, ktorý žije na boroviciach. Je známy svojimi liečivými účinkami, napríklad pri ochoreniach hrdla. 
    • Tymianový med je ďalším cenným produktom Thassosu. Včely ho produkujú z nektáru z divokého tymianu, ktorý rastie na ostrove. Je bohatý na antioxidanty a medzi znalcami veľmi obľúbený.

    Trhy a farmári: nakúpte si domov olivový olej a med 

    Chcete objaviť skutočné lokálne lahôdky ostrova? Potom nemôžete vynechať ranné trhy a farmárske dvory. V dedine Prinos sa každý pondelok koná najväčší trh na ostrove. Nájdete tam olivový olej stáčaný priamo do fliaš, tymiánový a borovicový med, syry zabalené len do voskového papiera, figy, bylinky aj víno predávané z kanvíc.  

    Nie je ničím nezvyčajným, že niektoré rodiny z Kazaviti a Rachoni predávajú olivový olej a víno len tak – priamo zo svojich dvorov, bez etikiet. Nebojte sa ich vyskúšať, sú kvalitné a chutné. Ak chcete kúpiť med, ktorý si z Thassosu naozaj zapamätáte, hľadajte tmavý borovicový med s označením „Μέλι Πεύκου Θάσου“ (Meli Pefkou Thassou). Najlepší nájdete na trhu v Prinos alebo v horských dedinách Theologos a Kastro. 
     
    Galéria 8Med chutí najlepšie od včelára - to vie na Thassose každý. Zdroj: Shutterstock.com

    Názov pláže vám vypadne z pamäti, ale chute ostanú  

    Na Thassose nenájdete reťazce rýchleho občerstvenia ani „instagramové“ reštaurácie s frontami pred vchodom. Namiesto toho vám v malých pekárňach zabalí tyropitu usmiata predavačka, ktorá ju pred chvíľou vytiahla z rúry. A v prístavnom bistre vám k wrapu s mäsom bez otázok nalejú pohárik tsipouro

     Príliš usadlé? Možno. Ale počkajte, keď sa vrátite domov a budete spomínať na svoju grécku dovolenku. Možno vám z mysle vypadne názov „vašej“ pláže, no spomeniete si presne na ten kúsok ryby, chuť miestneho syra či vôňu večere, ktorú ste jedli pod borovicou. A práve to je najlepší dôkaz, že ste si Thassos skutočne vychutnali – nielen očami, ale aj všetkými zmyslami.
     

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!