1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. Kde si užiť pohodovú dovolenku v Tunisku

Kde si užiť pohodovú dovolenku v Tunisku?

Čo sa dozviete?

    Tunisko… Cítite tú vôňu datlí, rušných trhovísk, horúcej Sahary a osviežujúceho Stredozemného mora? Doprajte si tuniskú exotiku, poradíme vám, kde v Tunisku sa vám bude najviac páčiť.

    Tunisko predstavuje ideálnu kombináciu pre rodinnú aj aktívnu športovú dovolenku. Letecky to je rovnako ďaleko ako na Krétu a bližšie než na Tureckú riviéru alebo do južného Portugalska. V porovnaní s Tureckom a Egyptom znamená zároveň Tunisko úplne plnohodnotnú alternatívu, a to kvalitou hotelov, rozsahom ich služieb aj cenovou nenáročnosťou.
     
    Foto Tunisko predstavuje 
    V Tunisku si krásnu dovolenku užije každý. Deti si doprajú nekonečné hodiny hrania, bláznenia a stavania pieskových hradov, športovci ocenia ponuku paraglidingu či jazdy na vodných skútroch, celá rodina si pochutí v tradičnej tuniskej reštaurácii. Tuniské hotelové komplexy si potrpia na komfortné služby, rušnú zábavu od rána do večera, pestrú ponuku nočnej zábavy a početné atrakcie - ich priestory počas pobytu ani nemusíte opúšťať. Ku každému hotelu väčšinou patrí rozľahlá pláž s jemným pieskom, pozvoľným vstupom do čistej vody a pestrá paleta vybavenia v podobe občerstvenia, toaliet, spŕch, ležadiel, slnečníkov a ihrísk na beach volejbal.
     
    Foto Ku každému hotelu

    Kam do Tuniska sa teda vydať za skvelou dovolenkou? Pozývame vás na rýchlu prehliadku tuniských rekreačných oblastí - a vybrať si tú "pravú datľovú", to je už na vás.

    Sever zálivu Hammamet, tradičný aj aktívny

    Blízkosť hlavného mesta Tunisu aj dlhá tradícia robia z Hammametu a okolia jedno z najpopulárnejších a najlepšie vybavených prázdninových letovísk Tuniska. Nádherné piesočnaté pláže sa v Hammamete tiahnu juhozápadným smerom až do moderného rezortu Yasmin aj severovýchodne do tradičnejšie ladeného Nabeulu. Perfektný pobyt tu prežijú všetky vekové skupiny – napríklad záujemcovia o golf môžu využiť ihriská Yasmine Club a Citrus, deti sa vybláznia v oddychových parkoch Carthage Land či Funny Land.
     

    Foto Sever zálivu Hammamet, tradičný aj aktívny

    Zaujímavé miesta a turistické atrakcie v okolí severného Hammametu

    Dougga

    Pozostatky pôvodného rímskeho mesta Dougga (UNESCO) zahŕňa na viac ako 60 hektároch rímske divadlo s vyvýšeným javiskom, Liciniove a Kyklopove kúpele, Attebanove mauzóleum alebo dom Trojlístka. 

    El Haouaria

    Podzemné priestory pyramídového tvaru vytvoreného ťažbou stavebného kameňa je možné navštíviť vďaka širším bočným vstupom. El Haouaria je obľúbeným útočiskom sťahovavých vtákov, preto sa tu od nepamäti udržuje umenie sokolníctva. 

    Korbous

    Kúpeľné mestečko Korbous je známe rozľahlým lesom rovnakého mena a predovšetkým liečivým bahnom a siričitými a žriedlovými prameňmi, z nich viacero pramení do vôd Stredozemného mora.
     

    Rímske divadlo v lokalite Dougga
    Stredozemné more pri Korbouse

    Sidi Bou Said

    Malebná štvrť Sidi Bou Said na okraji metropole Tunisu najskôr patrila umelcom, dnes skôr bohatým Tunisanom a najmä turistom, lačným vidieť miestne krásy. Natáčal sa tu aj film Angelika a sultán. 

    Staré mesto Hammamet

    Nenechajte si ujsť návštevu kľukatých uličiek starého mesta Hammametu s mešitou Sidi-Gailani a typickým arabským koloritom predajcov a vzájomného vyjednávania.

    Juh zálivu Hammamet, rozsiahly a dostupný

    Najväčšia rekreačná zóna Tuniska sa rozprestiera medzi mestami Sousse (Súsa) a Monastir. Patria do nej aj letovisko Skanes a malebný jachetný prístav v stredomorskom štýle Port El Kantaoui. Obsluhuje ju letisko Monastir, za ktorým sa krajina úrodného severu pomaly mení na vyprahnutú Saharu na juhu.
     

    Foto Juh zálivu Hammamet, rozsiahly a dostupný
    Na skvelú dovolenku sa môžu tešiť rodiny s malými deťmi, športovci, mladé páry, seniori a milovníci kultúry a architektúry. Všetko tu nájdu blízko seba: historické centrum, krásne pláže, rušný prístav, golfový rezort, zaujímavé veci na návštevu aj služby (trhovisko, obchody, supermarkety, moderné nákupné centrá). Miestne niekoľko kilometrov dlhé pláže so šírkou až 100 metrov pokrýva hebký, belostný piesok a zvoľna sa ponára do blankytného Stredozemného mora.

    Zaujímavé miesta a turistické atrakcie v okolí južného Hammametu

    El-Jem

    Pozostatky rímskeho mesta Thysdrus v oblasti bývalej púnskej osady ukrývajú najväčší rímsky amfiteáter v Afrike a tretí najväčší na svete (UNESCO). Práve v El-Jeme sa nakrúcal slávny dobrodružný film Gladiátor.

    Kairouan

    Niektoré zdroje tvrdia, že sedem ciest k Veľkej kairouanskej mešite (UNESCO), jednej z najvýznamnejších v islamskom svete, môže nahradiť jednu púť do Mekky. Vo štvrtej najsvätejšej lokalite islamu sú aj ďalšie pamiatky ako mešita Troch brán či mauzóleum Sidiho Sahaba.
     

    Amfiteáter El-Jem
    Veľká mešita v Kairouane

    Staré mesto Sousse

    Historické jadro mesta Sousse (UNESCO) sa pýši pevnosťou Ribat, pevnosťou („kasba“), niekoľkými mešitami, školou koránu, katakombami s dĺžkou vyše 5 kilometrov a synagógou Keter Torah.

    Centrálne pobrežie Tuniska, pokojné a zábavné

    Najvýznačnejším turistickým strediskom južne od Monastiru a severne od Sfaxu je Mahdia. Končí tu východná vetva tuniskej železnice a mesto sa nachádza trochu bokom od veľkých rekreačných oblastí. Hotely sa tiahnu oboma smermi od výrazného polostrova, na ktorom leží historické mesto. Aj tu si užijú príjemnú dovolenku predovšetkým záujemcovia o nekonečné kúpanie, rozsiahle vybavené ubytovacie zariadenia a možnosti vychádzok za pamiatkami, gastronómiou či zábavou.
     

    Foto Centrálne pobrežie Tuniska

    Zaujímavé miesta a turistické atrakcie v okolí Mahdie

    Chébika a Tamerza

    Najznámejšie tuniské oázy Chébika a Tamerza ležia až pri hraniciach s Alžírskom. Pri ich návšteve spoznáte tradičný spôsob života vrátane ukážky dokonalého využitia vodných zdrojov alebo ekonomického sadenia datlí.

    Sbeitla

    Mimoriadne zachovalé rímske stavby v Sbeitle zahŕňajú trosky troch antických chrámov, verejných kúpeľov s pôvodnou podlahovou mozaikou, amfiteátra, divadla, fontány, Diokleciánovho víťazného oblúka či rozľahlého fóra s Antoniovou bránou.
     

    Mahdia
    Horská oáza Chébika

    Tozeur

    Systém oáz Tozeur v blízkosti veľkého soľného jazera Chott el Djerid v srdci Tuniska sa preslávil svojimi datľami. Patria k najkvalitnejším a najchutnejším v celej krajine.

    Ostrov Djerba, hravý a pohodový

    Najväčší tuniský ostrov spája s pevninou unikátnu staroveká Rímska cesta. Súčasná Djerba sa preslávila ako obľúbená prázdninová destinácia, určená predovšetkým rodinám s deťmi. Dôvodom sú kilometre piesočných pláží s čistou vodou a pozvoľným vstupom do mora a charakter služieb väčšiny rozsiahlych hotelových komplexov na severovýchode ostrova. Ich typické vybavenie obsahuje detské bazény so šmýkačkami, animačné kluby a programy, detské ihriská a ďalšie atrakcie pre najmenších.
     

    Foto Ostrov Djerba, hravý a pohodový

    Zaujímavé miesta a turistické atrakcie v okolí Djerby

    Djerba Explore Park

    Zážitkový areál na východe ostrova pri majáku Taguermess sa pýši predovšetkým najväčšou krokodíľou farmou v Stredomorí. Djerba Explore Park ponúka ešte skanzen, múzeum islamského umenia, obchodíky, reštaurácie a kaviarne.

    Douz

    Na juhovýchodnom okraji slaného jazera Chott el Djerid nájdete oázu Douz. Symbolický kľúč na jej hraniciach naznačuje, že sa považuje za pomyselnú bránu Sahary. Preslávila sa datľovými hájmi a ťavami, na ktorých si môžete zajazdiť.
     

    Slané jazero Chott el Djerid
    Piesočné duny v okolí Douzu

    Chott el Djerid

    Najrozsiahlejšie slané jazero na Sahare leží v strednom Tunisku na úctyhodnej ploche 7 tisíc kilometrov štvorcových. Pri vyparovaní vody sa pod vrstvou soli tvoria kryštály „púštne ruže“, okolo Chott el Djerid sa často vyskytuje aj optická ilúzia fata morgána.

    Matmata

    Mesto Matmata možno vzniklo už v dobe púnskych vojen, alebo až v 7. storočí, kedy sa tu ukrývali Berberi pred Arabmi aj pred rozpálenou púšťou. Isté je, že v 70. rokoch minulého storočia sa tu nakrúcali Hviezdne vojny.
     

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!