1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. 12 gréckych pamiatok UNESCO pre vašu dovolenku

12 gréckych pamiatok UNESCO pre vašu dovolenku

Čo sa dozviete?

    Do Grécka cestujeme hlavne za kúpaním a výnimočnou gastronómiou. Krajina mýtov a legiend pre vás však má pomyselné dvere do minulosti – objavovať môžete rôzne historické pamiatky z rôznych období. Viaceré z nich pre svoju kultúrnu hodnotu patria do svetového dedičstva UNESCO. Pozrite sa, ktoré sú dobré dostupné z obľúbených dovolenkových oblastí.

    Apolónov chrám v Bassai

    Apolónov chrám v BassaiPrvou gréckou pamiatkou na zozname UNESCO sa stal v roku 1986 Apolónov chrám v Bassai. Stavba z 5. storočia pred naším letopočtom, ktorú nájdete v opustenej krajine juhozápadného Peloponézu, objavil až francúzsky architekt Bocher v roku 1765. Nebvykle veľký (dĺžka cez 38 metrov) aj zachovalý chrám oslavuje Diovho syna, boha mytológie a náboženstva Apolóna. Architektúra chrámu využíva všetky tri základné stavebné slohy starovekého Grécka (dórsky, iónsky, korintský). Vedeli ste, že Apolón bol dvojčaťom bohyne lovu Artemis?

    Stredoveké mesto Rhodos

    Stredoveké mesto RhodosPočas prechádzky po meste si všimnite palác Veľmajstrov, ulicu Rytierov či Novú tržnicu. Hlavný dôvod svetovej slávy Rhodosu však budete hľadať márne. Slávny Rhodoský kolos, jeden zo siedmich divov sveta a najvyššiu sochu staroveku, dávno zničilo zemetrasenie. Jeho umiestnenie dnes pripomína dvojica stĺpov v prístave Mandraki.
    • Lokalita: ostrov Rhodos
    • Súčasť dedičstva UNESCO od: 1988
    Vedeli ste, že skutočnú podobu Rhodoského kolosu, ktorý stelesňoval boha slnka Hélia, vôbec nepoznáme?

    Staroveká Olympia

    Staroveká OlympiaPočas viac ako jedného tisícročia sa tu konali antické olympijské hry. Ich vrcholom sa stala Olympiáda roku 67 za účasti samotného cisára Nerona. Zničený areál objavili archeológovia až v 18. storočí. Staroveká Olympia predstavuje dôkaz kultúrnej a spoločenskej vyspelosti starých Grékov, vrcholiaci počas pretekov dočasným zmierom („ekecheira“) medzi znepriatelenými obcami. Na mieste uvidíte olympijský štadión, chrámy a niekoľko múzeí (napr. dejepisné a súčasných olympijských hier).
    • Lokalita: Peloponézsky polostrov
    • Súčasť dedičstva UNESCO od: 1989
    Vedeli ste, že k olympijským disciplínam patrili aj preteky konských záprahov, voľný štýl (pankration), pästný zápas alebo vytrvalostné preteky dlhé 4 500 metrov?

    Pytagoreion a Héraion

    Pytagoreion a HéraionKilometer dlhý a verejne prístupný vodovod Eupalineion v malebnom prístave Pythagoreion na Samose ručne vykopali už v 6. storočí pred n. l. Kúsok od neho nájdete antické archeologické nálezisko Heraion. Dominujú mu masívne pozostatky chrámu, zasväteného bohyni Hére. O jeho obrovských rozmeroch svedčí aj to, že bol svojho času oveľa väčší ako aténsky Pantheon. Pozrite si obetný oltár, kúpele alebo zrekonštruovaný antický stĺp.
    • Lokalita: ostrov Samos
    • Súčasť dedičstva UNESCO od: 1992
    Vedeli ste, že Pytagoreion sa naozaj volá podľa slávneho matematika Pytagora?

    Mykény

    MykényOznačenie mykénska kultúra (obdobie od 16. do 12. storočia pred n. l.) má pôvod v centre tejto prvej gréckej civilizácie Mykénach (Mykines). Na novodobom výskume lokality blízko mesta Argos a prístavu Korint sa podieľal aj preslávený nemecký archeológ Heinrich Schliemann. Najväčšie ťaháky náleziska v Mykénach tvorí hrad s mohutným opevnením, šachtové hroby, tri metre vysoká Levia brána, Aténin chrám a hrobka kráľa Agamemnona, gréckeho veliteľa v Trójskej vojne.
    • Lokalita: Peloponézsky polostrov
    • Súčasť dedičstva UNESCO od: 1999
    Vedeli ste, že grécke báje a povesti považujú za zakladateľa Mykén hrdinu Perzea?

    Historické centrum Korfu

    Historické centrum KorfuMáloktoré mesto na gréckych ostrovoch sa pýši takou koncentráciou pamiatok ako Korfu (Kerkyra). Jeho centrom je zelené a rušné námestie Esplanáda s Maitlandovou rotundou, honosným palácom sv. Juraja a Michaela či pomníkom prvého gréckeho prezidenta Ióannisa Kapodístia. Nad ním sa týči Stará pevnosť, zatiaľ čo o kus ďalej sa rozpína Nová pevnosť, jedna z najväčších vojenských stavieb Benátskej republiky. A biskupským kostolom San Giacomo, zámočkom Mon Repós s rozľahlým parkom alebo Menékratovou hrobkou zoznam pamiatok ani zďaleka nekončí...
    • Lokalita: ostrov Korfu
    • Súčasť dedičstva UNESCO od: 2007
    Vedeli ste, že v ženskom kláštore Panagía Vlachérna, dobre viditeľnom z letoviska Perama, žijú už len dve mníšky?

    Sakrálne centrum Meteora

    Sakrálne centrum MeteoraO meste Kalambaka v centrálnej Thesalii sa často hovorí ako o najkrajšom v Grécku. Nič to ale nie je v porovnaní s komplexom šiestich monumentálnych kláštorov na majestátnych, až 500 metrov vysokých, pieskovcových skaliskách v jeho okolí. Neuveriteľná panoráma pravoslávneho areálu Meteora vám skutočne vezme dych. S ich stavbou sa začalo v 11. storočí a dnes patrí k najvýznačnejším kresťanským pútnickým miestam sveta. Vedeli ste, že do mužského kláštoru Varlaam a ženského Roussanou sa dokonca dostanete na prehliadku?

    Byzantské mesto Mystras

    Byzantské mesto MystrasBlízko starovekej Sparty a najvyššieho peloponézskeho pohoria Taygetos turisti obdivujú výborne zachovaný areál stredovekého mesta Mystras. Mohutná pevnosť, katedrála Metropolis, palác Despotov, kláštor Perivleptos či kaplnka Agia Sophia odkazujú na jeho veľkú minulosť, ktorá sa začala písať už v 13. storočí. Na historickej hodnote nič nemení ani fakt, že Grécko ho v roku 1821 získalo ako bezvýznamnú, nájazdmi niekoľkokrát vyplienenú obec. Dnes sa zaradzuje medzi najvýznamnejšie grécke pamiatky.
    • Lokalita: Peloponézsky polostrov
    • Súčasť dedičstva UNESCO od: 1989
    Vedeli ste, že v 15. storočí bolo Mystras hlavným mestom Peloponézu?

    Posvätná hora Athos

    Posvätná hora AthosNa polostrove rovnakého mena sa do neba načahuje svätá hora Athos. V rámci Helénskej republiky sa teší administratívnej autonómii a nielen preto sa označuje za Vatikán ortodoxnej cirkvi. Pred viac ako tisíc rokmi sa na nej začala výstavba kláštorov, v ktorých dnes vedú asketický život pustovníci z celej pravoslávnej Európy. Kláštorov je niekoľko, spadajú priamo pod konštantínopolský patriarchát a k najvýznamnejším sa zaradzujeme Dionisiou, Helandariou či Megistis Lavras.
    • Lokalita: 120 km od Chalkidiki
    • Súčasť dedičstva UNESCO od: 1988
    Vedeli ste, že vstúpiť do areálu sa povoľuje iba mužom?

    Asklépiov chrám v Epidaure

    Asklépiov chrám v EpidaurePri mestečku Ligourio na východe Peloponézskeho polostrova sa nachádzajú zvyšky antického mesta Epidauros s amfiteátrom a chrámom boha liečiteľstva Asklépia. Svätostánok, ktorého zvyšky sa zachovali do súčasnosti, predstavoval najvýznačnejšie liečiteľské centrum celého staroveku. Návštevníci areálu môžu obdivovať aj kruhovú stavbu na chov posvätných hadov (thóla) a veľký pútnický dóm (katagógeia).
    • Lokalita: Peloponézsky polostrov
    • Súčasť dedičstva UNESCO od: 1988
    Vedeli ste, že do amfiteátra v Epidaure sa zmestilo až 14 tisíc divákov?

    Mesto Solún

    Mesto SolúnDruhé najväčšie grécke mesto Solún (Thessaloniki) založil macedónsky kráľ Kassandros už tri storočia pred naším letopočtom. V súčasnosti tu funguje dôležitý prístav a jedinečné prelínanie antických a byzantských pamiatok s modernou architektúrou vábi turistov z celého sveta. Na potulkách Solúnom si nenechajte ujsť výraznú Bielu vežu z 15. storočia, baziliku Hagios Demetrios, pevné mestské opevnenie, zástup predkresťanských či byzantských chrámov a iné monumenty.
    • Lokalita: 90 km od Chalkidiki
    • Súčasť dedičstva UNESCO od: 1988
    Vedeli ste, že Kassandros bol švagrom samotného Alexandra Veľkého?

    Veštiareň v Delfách

    Veštiareň v DelfáchNa vrchole slávy veštiarne v Delfách sa bez jej posvätenia nestalo v starom Grécku v podstate nič dôležité, dokonca ani vyhlásenie vojny. Teraz patrí archeologické nálezisko Delfy, ležiace severne od Peloponézu za Korintským zálivom, k najslávnejším pamiatkam v Grécku. Hlavný chrám Delfskej veštiarne, v ktorom kedysi Pýtia (veštkyňa) veštila nad trhlinou v zemi v mieste geologického zlomu, stojí v terasovitej krajine vo výške 600 metrov.
    • Lokalita: 120 km z mesta Patras na Peloponézskom polostrove
    • Súčasť dedičstva UNESCO od: 1987
    Vedeli ste, že nejasné slová veštkýň skrývali kňazi vo veršoch, umožňujúcich protikladný výklad kvôli nespochybniteľnosti veštby?
     
    josef.krenek
    28. 4. 2020

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!