1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. Kam na čaj? Zahrejte sa čítaním o najlepších čajových destináciách

Kam na čaj? Zahrejte sa čítaním o najlepších čajových destináciách

Čo sa dozviete?

    Malé radosti sú to najlepšie, čo vám môže spríjemniť každodennú rutinu. Napríklad pitie čaju. Či už dávate prednosť čaju o piatej so sušienkami v britskom štýle, alebo si vychutnávate obľúbené „té“ na raňajky, nie je nič lepšie ako zohriať sa v chladných mesiacoch horúcou šálkou. Možno s dobrým čítaním. A prečo nespojiť tieto dve možnosti? Spríjemnite si svoj čajový rituál tým, že si prečítate o najlepších čajových destináciách a vyberiete si svoju ďalšiu dovolenkovú šálku.

    Srí Lanka

    Každý pravý milovník čaju pozná Srí Lanku, krajinu, ktorá dlhé roky niesla rovnaký názov ako legendárny čierny čaj – Cejlón. Najznámejšou čajovou oblasťou na Srí Lanke je hornatá Nuwara Eliya alebo „hlavné mesto čaju na Srí Lanke“, kde Briti v koloniálnych časoch začali pestovať čajovníky. Práve odtiaľto pochádza „šampanské čajov“ – čierny čaj s ľahkou citrusovou príchuťou, ktorý si obľúbila samotná britská kráľovná.
     
    foto 1Ak chcete vidieť výrobu čaju na vlastné oči, prejsť sa po čajových plantážach, pozorovať zberačov čajových lístkov pri práci a vychutnať si tú najlahodnejšiu šálku cejlónskeho čaju priamo s výhľadom na plantáže, vyberte sa do slávneho Mackwoods Tea Centre.
     

    India

    Článok o čaji bez zmienky o Indii? Nemožné. Ak milujete cestovanie aj čaj, určite si musíte na svoj cestovateľský zoznam zaradiť bengálsky Darjeeling, prezývaný "kráľovstvo čierneho čaju". Jeho poloha na himalájskych svahoch v nadmorskej výške až 2 500 m zaručuje, že čajové lístky rastú pomaly, a tak je vôňa čaju mimoriadne intenzívna a príjemná. Mnohé z približne stovky tunajších čajových plantáží sú medzi milovníkmi čaju také obľúbené, že ich možno prirovnať k renomovaným vinárstvam vo Francúzsku.
     
    Indický Darjeeling
    Zberačky čaju na plantážach
    Znalci čaju nesmú vynechať Assam - najrozsiahlejšiu oblasť pestovania čierneho čaju na svete - zo svojho cestovateľského zoznamu. Vďaka kombinácii vlhkosti a tepla, ktoré sú spôsobené polohou v údolí Brahmaputry a častými dažďami, patria čaje v Assame k tým najlepším. Medzi ďalšie "luxusné" čajové oblasti patrí Nilgiri v južnej Indii.
     

    Čína

    Čajová veľmoc Čína má s pestovaním čaju niekoľko tisícročí skúseností. A je to vidieť. Čínsky čaj je preslávený svojou dokonalou chuťou, vôňou a vzhľadom. Niet divu, veď to bola práve Čína, ktorá zaviedla slávne číselné normy čaju, ktoré zaručujú jeho kvalitu a chuť. Vďaka miliónom malých pestovateľov však čínsky čaj stále dokáže prekvapiť svojou chuťou a vôňou. A druhy čaju? Zelený, čierny, žltý, biely a najmä slávny "červený" Pu-Erh.
     
    foto 4
    Ak vás láka cesta za najlepšími čínskymi čajmi, vydajte sa do provincií Yunnan, Zhejiang, Anhui, Fujian, Jiangsu alebo Guangdong. Skvelý čínsky čaj však môžete ochutnať takmer všade. Čína je totiž najväčším producentom čaju na svete a považuje sa za kolísku čaju a čajovej kultúry.

    Indonézia

    Jáva, Sumatra alebo Sulawesi? Ak vás láka dovolenka s chuťou indonézskeho čaju, stavte na jeden z týchto troch hlavných čajových ostrovov Indonézie. O indonézskych čajoch sa hovorí, že sú veľmi jemné a majú lahodnú chuť. V súčasnosti v Indonézii vedie zelený čaj zmiešaný s kvetmi jazmínu, ale čierny čaj tu má dlhšiu tradíciu a pochutnať si môžete aj na bielom a polozelenom čaji.
     
    Čajové plantáže na Jáve
    Zberači čajových lístkov na Jáve
    A kde presne v Indonézii môžete vidieť miestnych zberačov, ako ručne zbierajú čajové lístky a popíjajú horúcu šálku pri pohľade na čajové plantáže? Možno na západe Jávy v Pangalengane alebo v strede ostrova na plantážach v okolí Diengu. Na Sumatre možno na úpätí sopky Kerinci alebo v okolí Padangu, prípadne na plantážach Sidamanik pri jazere Toba.
     

    Keňa

    Chystáte sa na čaj do Keni? Nemôžete sa pomýliť! Hoci sa o tom veľa nehovorí, kenské čaje si udržiavajú takú vysokú a stabilnú kvalitu, vďaka ktorej sa Keňa stala jedným z najväčších svetových producentov. A ceny vybraných kenských čajov na svetových trhoch sú nebesky vysoké! Sú veľmi silné, bohatej chuti a majú bohatú, sladkú arómu. A kde ich v Keni ochutnať?
     
    foto 7
    Najdôležitejšie kenské plantáže sa nachádzajú v horách juhozápadnej Kene (v okolí Aberdare s najstaršou kenskou plantážou Kiambethu, kúsok od Nairobi, alebo na hore Keňa so "zeleným" Meru) v nadmorskej výške 1 500 až 2 750 m, kde výdatné zrážky podporujú kvalitu čajových lístkov. Na rozdiel od iných čajových veľmocí nemá Keňa veľké plantáže; väčšina čaju sa pestuje na menších farmách.

    Turecko

    Nechce sa vám cestovať ďaleko na čaj? Potom sa zamerajte na Turecko, ktoré je od nás relatívne blízko a patrí medzi päť najväčších producentov čaju na svete. Turecký čaj je taký výrazný a lahodný - tučný, povzbudzujúci a aromatický -, že väčšinu jeho produkcie spotrebujú miestni obyvatelia a len malá časť zostáva na vývoz. Hovorí sa, že je dokonca obľúbenejší ako turecká káva. Typický Turek vraj vypije celkovo viac ako 2 kg čajových lístkov ročne! Podobne ako turecká káva, aj čaj sa lúhuje špecifickým spôsobom.
     
    Rize v Turecku
    Čajová záhrada v Rize
    Tradičný turecký čaj sa nazýva Rize, podľa oblasti na úpätí Pontského pohoria, kde sa čajovník pestuje vďaka ideálnym podmienkam. Je to len kúsok od pobrežia Čierneho mora. Ak sa rozhodnete navštíviť Turecko na šálku čaju, nebuďte prekvapení, ak sa bude podávať rovno osladený (karamelom alebo cukrom), bez sladkej chuti by to nebol pravý turecký čaj.
     

    Vedeli ste, že:

    • Najstaršia zmienka o čaji pochádza z roku 350 n. l. z čínskeho slovníka? Vtedy sa nápoj pripravovaný varením listov nazýval "kiu".
    • Čajové lístky sa môžu použiť aj do šalátu? V Mjanmarsku miešajú nakladané čajové lístky s praženými sezamovými semienkami, cesnakom, arašidmi, cícerom, drveným zázvorom, čerstvými paradajkami a chilli. Výsledkom je lahodný šalát "lahpet thoke".
    • Čajové plantáže sú aj v Európe? Najstaršie sa nachádzajú na Azorskom ostrove São Miguel, kde s pestovaním čaju začal v roku 1820 Jacinto Leite, veliteľ kráľovskej gardy, ktorý priviezol čajovník z Brazílie.
    klara.vacek
    8. 10. 2023

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!