1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. 10 top aktivít, vďaka ktorým je Cancún úplne jedinečný

10 top aktivít, vďaka ktorým je Cancún úplne jedinečný 

Čo sa dozviete?

    Cancún. Najpopulárnejšie mexické letovisko, ktoré ešte pred 50 rokmi driemalo ako nepobozkaná šípková Ruženka. Dnes prosperujúca turistická metropola, ktorá láka turistov z celého sveta. V rukávoch má všetky tromfy od krásnych karibských pláží, luxusných hotelov, tajomných mayských pyramíd a šialených zábavných parkov až po dychberúcu prírodu.  

    Stojí tento zázrak v Mexiku za prekonanie vzdialenosti viac než 9 200 km? A čo všetko môžete zažiť počas dovolenky v Cancúne? Poďte s nami na virtuálnu prehliadku mesta, ktoré bolo domovom starovekej mayskej civilizácie a dnes je turistickou mekkou, ktorá vás nadchne, pobaví i donúti k zamysleniu. Toto je našich 10 tipov na aktivity a zážitky v Cancúne.  

    1. Cenoty, osviežujúce kúpanie v prírodných jazerách 

    Cenoty sú jedinečné hlboké jazierka, ktoré vznikajú prepadnutím vápencového podložia a naplnením podzemnou vodou. Odhaduje sa, že len na samotnom polostrove Yucatán ich môže byť okolo 6 000 a viac. Ich podoba je rozmanitá - od malých jazierok s bujnou vegetáciou až po impozantné podzemné jaskyne, v ktorých sa môžete plaviť kajakom, potápať či šnorchlovať. 

    Voda v cenotách je čistá a umožní vám kochať sa pohľadom na malé tropické rybičky ako sú napríklad cichlidy, známe svojimi pestrými farbami. Medzi najznámejšie cenoty v okolí Cancúnu patria Cenote Ik Kil neďaleko archeologického náleziska Chichen Itzá, Cenote Azul a Cenote Dos Ojos s dvoma prepojenými jaskyňami a možnosťou potápania. Na Instagrame zahviezdia fotky z Cenote Suytun, jazera, ktoré turisti zbožňujú pre úchvatnú hru svetla. 

    Zaujímavosť: Pre starovekých Mayov boli cenoty posvätné. Nielenže boli cenným zdrojom pitnej vody, ale mali aj duchovný význam. Mayovia verili, že sú vstupnými bránami do podsvetia
     
    Galéria 1

    2. Šnorchlovanie v unikátnom podmorskom múzeu MUSA 

    Nešnorchlovať v Cancúne a popri druhom najväčšom koralovom útese sveta so 60 druhmi koralov a 500 druhmi rýb, by bolo hriechom. V Cancúne však bude šnorchlovanie ešte o čosi atraktívnejšie. Nachádza sa tu unikátne podmorské múzeum MUSA, čo sú vlastne sochy vyrobené z pH neutrálneho cementu, umiestnené pod hladinou vody medzi Cancúnom, plážou Punta Nizuc a Isla Mujeres

    Na morskom dne tu spočíva až 500 sôch - od ľudských postáv, cez skupinové inštalácie až po sochy živočíchov a rôznych predmetov. Ich umiestnenie pod hladinu je zámerné - majú odviesť šnorchlistov preč od prírodných útesov a zároveň slúžiť ako umelý biotop pre rast nových koralov. 

    Zaujímavosť: Autorom mnohých sôch v podvodnom múzeu MUSA je britský umelec a sochár Jason deCaires Taylor, priekopník v oblasti podvodného sochárstva. Jeho diela sú roztrúsené na rôznych miestach po celom svete, vrátane Karibiku, Európy a Ázie. 
     
    Galéria 2

    3. Zábavné parky alias radovánky na 1 000 spôsobov 

    Tunajšie zábavné parky sú niečo ako mix prírodnej rezervácie, aquaparku, zoo, mayských ruín, kultúrneho obohatenia a botanickej záhrady. V Cancúne a jeho blízkom okolí je ich hneď niekoľko, vrátane parkov spoločnosti Grupo Xcaret, ktoré majú na začiatku názvu “X”: Xcaret, Xel-Há a Xplor. Nemenej atraktívne sú však aj parky Selvetica a Ventura Park

    Čo všetko tu zažijete? Kúpanie v cenotách, vodné atrakcie, tobogany, plávanie v podzemných jaskyniach, šnorchlovani, plavbu na kajaku v rieke obklopenej mangrovníkmi, kultúrne predstavenia a mayské dediny,  expozície živočíchov, vyhliadkové plošiny, zipline dráhy, jazdu na zábavných obojživelných vozidlách cez karibskú džungľu a ešte oveľa viac… 
    Náš tip: Nenechajte si ujsť predstavenie nazývané "Xcaret México Espectacular," ktoré organizuje Xcaret Park každý večer. Uvidíte viac než 300 účinkujúcich, ktorí vám sprostredkujú históriu a kultúru Mexika, vrátane tradičných tancov, hudby a kostýmov. 
    Galéria 3

    4. Mayské ruiny Chichen Itzá a Tulum s pyramídami 

    Chichén Itzá, jeden zo 7 novodobých divov sveta, sa nachádza vo vnútrozemí zhruba dve hodiny cesty od Cancúnu. Ide o najslávnejšie, najlepšie zrekonštruované a najnavštevovanejšie mayské mesto, ktoré sa pýši aj zápisom na zoznam UNESCO. Je známe svojimi monumentálnymi stavbami ako pyramída Kukulkána, Chrám bojovníkov, Caracol alebo mayské observatórium. 

    Druhým populárnym v poradí je archeologická zóna Tulum v rovnomennom meste. V tomto prípade si užijete aj krásne výhľady na druhú najväčšiu koralovú bariéru sveta, pretože Tulum má to šťastie, že sa nachádza priamo na pobreží. Priamo pri ruinách sa nachádza menšia pláž Playa Ruinas, z ktorej si odnesiete krásne fotografie.  

    Zaujímavosť: Kukulkánova pyramída je navrhnutá tak, aby počas jarnej a jesennej rovnodennosti vytvárala efekt tieňa, ktorý vyzerá ako had zliezajúci po jej schodoch. Súvisí to s mayskými mýtmi a uctievaním boha Kukulkána.  
     
    Galéria 4

    5. Prírodné parky a rezervácie, kde budete tajiť dych 

    Mangrovníky, koralové útesy, tropické lesy, lagúny s pelikánmi, množstvo vtákov, korytnačiek, cicavcov a rýb... To všetko sa vám v plnej kráse ukáže počas návštevy úžasných prírodných parkov v okolí Cancúnu. Môžete sa tu plaviť kajakom alebo vyraziť na pešie pochôdzky. 

    Na zozname svetového dedičstva UNESCO je zapísaná biosférická rezervácia Sian Ka'an, za návštevu stojí aj Reserva de la Biosfera Yum Balam známa krásnymi plážami i žralokom veľrybím. Prísne chránený park Isla Contoy poskytuje domov pre viac než 150 druhov vtákov a turisticky orientovaný Xel-Há Park vás prevedie výnimočnou morskou biodiverzitou prostredníctvom šnorchlovania a plávania v prirodzenom prostredí. 

    Zaujímavosť: Ostrov Isla Contoy je domovom jednej z najväčších populácií fregatových vtákov v Karibiku. O fregatkách je známe, že sú schopné lietať bez prestávky – teda bez pristátia – aj niekoľko týždňov. Podľa nových štúdií dokonca aj dva mesiace. 
     
    Galéria 5

    6. Potápanie so žralokom veľrybím, najväčším plutvovcom sveta 

    Čítate dobre. So žralokom. Nebojte sa, nemienime vás pohodiť ako návnadu. Žralok veľrybí je síce gigantická ryba, ale v skutočnosti je to “dobrák od kosti.” A v Cancúne si môžete zaplávať priamo v ich blízkosti. Dve najpopulárnejšie oblasti na túto adrenalínovú činnosť sú Ostrov Isla Contoy severne od Cancúnu a Isla Holbox

    Práve ostrov Holbox s biosférickou rezerváciou Reserva de la Biosfera Yum Balam je od  mája do septembra útočiskom pre najväčšiu koncentráciu žralokov veľrybích na planéte. Plávanie s týmto kráľom morí je organizovaný zážitok. Pred ponorom dostanete podrobnú inštruktáž o bezpečnostných pravidlách a počas plávania budú pri vás prítomní skúsení sprievodcovia a inštruktori.  

    Zaujímavosť: Napriek ich impozantnej veľkosti, dĺžke 12 metrov a váhe 20 ton, sú žraloky veľrybie mierumilovné tvory. Živia sa hlavne drobnými organizmami vo vode, ako je planktón a malé ryby. Takže list mame na rozlúčku písať nemusíte… 
     
    Galéria 6

    7. Relax na nádherných plážach s krištáľovo čistou vodou 

    Pláže v Cancúne sú jedny z najkrajších na svete. Jemný piesok, tyrkysová voda, podmorský život - jednoducho idylka. Tie najdokonalejšie sa nachádzajú pozdĺž Zony Hotelera, čo je 25 km dlhý bulvár s luxusnými all inclusive hotelmi. Každý, kto bol v Cancúne, vám odporučí pláž Playa Delfines. Očakávajte čistú vodu, nádherný piesok, výhľady široko ďaleko až na skákajúce delfíny a ikonický nápis Cancún, ktorý vyzýva na zvečnenie. 

    Ďalšie atraktívne pláže sú: 
    • Playa Norte na ostrove Mujeres s palmami, plážovými klubmi a krištáľovo čistou vodou 
    • Playa Tortugas,  obľúbená medzi rodinami kvôli svojej pokojnej vode a blízkosti rôznych zariadení 
    • Playa Punta Nizuc,  ideálna na potápanie a obdivovanie koralových útesov a podmorského života 
    • Playa Chac Mool s vlnami, ako stvorená na surfovanie 
    • Playa Forum s pestrou ponukou nočného života, plážových barov a klubov  
    Zaujímavosť: Playa Delfines dostala svoje meno po delfínoch, ktoré často môžete vidieť plávať v mori pred touto plážou.  
     
    Galéria 7

    8. Vodné športy aj pre tých najodvážnejších 

    Cancún ponúka hneď niekoľko možností, ako sa dokonale vyblázniť na vode. Takmer povinnou jazdou je šnorchlovanie a potápanie, no na svoje si prídu aj priaznivci parasailingu, pre ktorý je ako stvorená Playa Delfines. Aké ďalšie vodné športy si ešte môžete vyskúšať? 
    • jet skiing: jazda na vodných skútroch pri pláži Playa Langosta poteší každého, kto miluje rýchlosť 
    • kitesurfing: populárnemu športu, ktorý kombinuje surfing a paragliding, sa môžete oddať na plážach Playa Chac Mool a Playa Delfines 
    • windsurfing: milujete vodu a vietor? Hor sa na pláž Playa Marlin
    • plachtenie a katamarany: pre tých, ktorí preferujú pokojnejšiu formu zábavy na vode, bude ideálne zamieriť na pláž Playa Langosta  
    • rybolov: Karibské more a športový rybolov, to ide skvele dokopy. Vyrazte na rybársky výlet priamo z Playa Tortugas 
    Galéria 8
    Náš tip: Ak radi posúvate svoje limity, vyskúšajte adrenalínový flyboarding. Pomocou trysiek budete lietať do výšky ako Iron Man! Ideálnou plážou na túto aktivitu je Playa Tortugas.

    9. Nakupovanie a nočný život v top podnikoch Mexika 

    A teraz trochu radosti do života, pretože v Cancúne sa nespí, v Cancúne sa žije! Milovníci nakupovania, pripravte sa prevetrať peňaženky v najznámejšom nákupnom centre Cancúnu, La Isla Shopping Village, kde na vás budú číhať značky ako Louis Vuitton, Gucci,  Carolina Herrera,  Salvatore Ferragamo či Rolex. A ak vám ešte nejaké drobné zostanú, choďte ich utratiť na trh Mercado 28, ktorý sa nachádza len pár minút jazdy autobusom od hotelovej zóny. Nakúpite tu šaty, šperky, keramiku i tequilu… 

    A čo zábava? Tá si na vás počká v obľúbenom nočnom  klube Coco Bongo, ktorý je známy svojimi extravagantnými vystúpeniami, vrátane laserových show. Skvelé miesto na večerné hýrenie je aj The City, najväčší nočný klub v Latinskej Amerike. 
     
    Galéria 9
    Náš tip: Cancún je známy aj divokými plážovými párty. Zamierte do plážového klubu Mandala Beach Club a užijete si skvelých  DJ-ov, drinky, bazény a jacuzzi priamo pod hviezdnou oblohou.

    10. Mexická kuchyňa, ktorá sa dedí z generácie na generáciu 

    Mexickú kuchyňu charakterizujú jednoduchosť, výrazné chute a všetky farby na tanieri. Mnoho základných mexických jedál, ako napríklad tacos, tamales či mole má svoje korene v predkolumbovských jedlách, ktoré sa pripravovali už pred tisíckami rokov. Základom jedál sú v prvom rade čerstvé potraviny: kukurica, avokádo, paradajky alebo chilli

    V Cancúne sa určite s chuťou zahryznete do tacos, malých tortíl plnených rôznymi ingredienciami, grilovanej kukurice elotes potretej majonézou alebo sladkého vyprážaného cesta churros, ktoré chutí báječne s horúcou čokoládou. Z nápojov nesmiete vynechať tequilu či atole - hustý sladký nápoj z rozvarenej kukuričnej hmoty. Pouličné jedlo v stánkoch je pestré, chutné a za príjemnú cenu už od 2 dolárov. 

    Zaujímavosť: Pre svoju históriu, ktorá siaha až k starodávnym civilizáciám, je mexická kuchyňa zapísaná na zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO
     
    Galéria 10

    Do Cancúnu priamo z Bratislavy 

    Ak ste pokukovali po Mexiku už dávnejšie, teraz máte ešte o jeden dôvod navyše.. Po prvýkrát v histórii budete môcť letieť do Mexika priamo z Bratislavy a to špičkovým Airbusom A330 od španielskej leteckej spoločnosti World 2Fly.   

    Let z Bratislavy do mexického Cancúnu trvá 14:45 h a je spojený s medzipristátím v Dominikánskej republike, naspäť sa však lieta priamo, bez medzipristátia. Úplnou novinkou je biznis trieda. Prináša viac výhod ako široké polohovateľné kreslá s možnosťou vystrieť si nohy do rovnej polohy, súkromný stevard, VIP salónik v Bratislave či rozšírená ponuka jedla a nápojov. 

     Ak ste v tejto chvíli dostali chuť na dovolenku v Cancúne, počúvnite svoje srdce. Zavedie vás na pikantnú cestu plnú dobrodružstiev, aké vie namiešať len Mexiko

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!