1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. 9 zaujímavostí Menorky alebo čo navštíviť

To najzaujímavejšie z Menorky alebo čo navštíviť a zažiť

Čo sa dozviete?

    Romantické zálivy s priezračnou vodou, nádherné pláže so svetlým pieskom, tajuplné pamiatky rozosiate po celom ostrove, krásna stredomorská príroda a chutné španielske špeciality sú ingrediencie, ktoré z dovolenky na Menorke robia skutočnú lahôdku. Poďte sa s nami pozrieť na najväčšiu z menorských zaujímavostí.

    Jedny z najkrajších pláží Stredomoria

    Aj keď Menorca ponúka mnoho zaujímavostí, hlavným dôvodom dovolenky na druhom najväčšom z Baleárskych ostrovov stále zostáva pobyt na pláži. A že je z čoho vyberať! Členité menorské pobrežie meria približne 200 kilometrov a nájdete tu vyše 70 zálivov a pláží. Vďaka tyrkysovo čistej vode, ktorá zálivy obmýva, a malebným ukrytým plážam je pobyt na Menorke pastvou nielen pre dušu, ale aj pre oči. Veď menorské pláže sú považované za jedny z najkrajších v Stredomorí. Bonusom navyše je, že sú všetky verejné.

    Päťka najobľúbenejších menorských pláží

    1. Son Bou
    2. Cala Galdana
    3. Cala Mitjana
    4. Son Saura
    5. Cala Macarella
    Náš tip:

    Rodinám s deťmi odporúčame štvorhviezdičkový hotel Royal Son Bou Family Club, ktorý je od najdlhšej a najobľúbenejšej pláže na Menorke Son Bou s pozvoľným vstupom do mora vzdialený iba 150 m. Nielen tým najmenším urobí radosť detský raj KIKOLAND s miniklubmi, bazén s pirátmi lodí a priestranný apartmán s oddelenou spálňou.

    Náročným klientom sa bude páčiť v päťhviezdičkovom hoteli Meliá Cala Galdana pri jednej z najkrajších pláží Menorky Cala Galdana, ktorý leží v rovnomennom pokojnom letovisku v objatí píniového hája.

    Pláž Cala Galdana
    Pláž Son Saura

    Tajuplné kamenné pamiatky

    Takmer po celej Menorke sa nachádzajú záhadou opradené megalitické stavby dávnej talaotickej kultúry. Kamenné útvary v tvare písmena T sa nazývajú tablas, kužeľovité veže sú talayoty, kamenné hrobky pripomínajúce loď hore dnom sú navetas. Najznámejšie taulas si môžete pozrieť v lokalite Torralba pri dedinke L´Argentina. Tú vôbec najslávnejšiu a najväčšiu z menorských naviet, Naveta d´Es Tudons, nájdete neďaleko Ciutadelly. V tejto navete starej viac ako 3 500 rokov archeológovia objavili okolo stovky zachovaných kostier.

    Tajuplné kamenné pamiatky

    Hlavné mesto Mahón s rybím trhom

    Nevynechajte návštevu hlavného mesta Menorky, starodávny prístavný Mahón. Máte na to hneď štyri dobré dôvody:

    1. tradičný rybí trh,
    2. impozantné pamiatky na čele s mohutnými pevnosťami a pôvodnou mestskou bránou sv. Rocha,
    3. jeden z najdlhších prírodných prístavov na svete dlhý 6 km,
    4. neopakovateľná atmosféra georgiánskeho Anglicka s koloniálnou architektúrou.
    Mahón
    Prístav Mahón pri západe slnka
    Náš tip: Chcete na dovolenke na Menorke navštíviť starodávne mesto Mahón? Ubytujte sa v blízkom trojhviezdičkovom hoteli Xaloc Playa v letovisku Punta Prima.
     

    Nedotknutá stredomorská krajina na zozname UNESCO

    Ďalšou zaujímavosťou Menorky je fakt, že je vďaka panenskej prírode s typickou stredomorskou faunou a flórou celý ostrov vyhlásený za biosférickú rezerváciu UNESCO. Tým najkrajším miestom na obdivovanie menorskej prírody je park S’Albufera des Grau, ktorý sa pýši nádhernou jazernou krajinou, bujnou vegetáciou, množstvom malebných zálivov so skvostnými plážami i možnosťou pozorovania viac ako 250 druhov vtáctva. Uvidíte tu napríklad vodné vtáky ako kormorány, volavky či divoké kačice, ale aj dravce ako luniaky a morské orly. Ďalším vhodným miestom na obdivovanie menorskej prírody je mestečko Ferreries uprostred večne zelených kopčekov. Ide o obľúbený cieľ fanúšikov pešej turistiky, cyklistiky aj jazdy na koni.

    Nedotknutá stredomorská krajina na zozname UNESCO

    Snehovo biely raj Binibeca s ukrytými plážami

    Rozprávkovo biela rybárska dedinka Binibeca vás očarí tak, že sa z nej nebudete chcieť vrátiť. Kto by netúžil relaxovať v jednej z rekreačných víl s bazénom v obklopení krásnych bielych domčekov a malebných úzkych uličiek? Navyše pri skalnatom pobreží, ktoré ukrýva ľudoprázdne romantické malé pláže s jemným pieskom?

    Biele uličky Binibecy
    Tradičné domy v Binibece

    ZOO park s kŕmením opičiek a lemurov

    Rodiny s deťmi a milovníci zvierat si na dovolenke na Menorke nesmú nechať ujsť návštevu zoo parku Lloc de Menorca. Práve tu môžete prežiť veselý deň spojený s kŕmením opičiek, lemurov a ďalších zvierat.

    Aristokratický prístav Ciutadella

    Čo je malé, to je pekné. A to menorská Ciutadella, ktorá sa v preklade nazýva „malé mesto“, rozhodne spĺňa. Ciutadella bola pôvodným hlavným mestom Menorky a sídlom šľachty a cirkvi. Dlhá a zaujímavá história zanechala v Ciutadelle pozoruhodné pamiatky. Trojicu z nich rozhodne musíte navštíviť:

    1. malebný prírodný prístav v tvare úzkeho fjordu pripomínajúci benátsky kanál,
    2. skvostnú katedrálu, ktorá je ukážkou katalánskej gotiky,
    3. mestský trh s predajcami rýb, morských plodov, ovocia, zeleniny a ďalších dobrôt.
    Architektúra Menorskej Ciutadelly
    Západ slnka nad katedrálou v Ciutadelle
    Náš tip: Ubytujte sa v trojhviezdičkovom hoteli Globales Almirante Farragut v letovisku Cala'n Forcat, ktorý leží len 5 km od historickej Ciutadelly. Hotel je umiestnený na okraji úzkeho zálivu pripomínajúceho fjord pri malej piesočnatej pláži s možnosťou kúpania zo skál a betónových plátov. Sú tu ideálne podmienky na šnorchlovanie.

    Tancujúce kone

    Ďalšou zaujímavosťou Menorky sú cvičené menorské kone. Počas návštevy stajne Son Martorellet môžete v rámci večerného predstavenia vidieť svetoznámu drezúru cvičených koní. Neuveriteľná show v sebe spája jazdecké schopnosti a mystické scény v tradičných krojoch a je známa po celom svete.

    To najlepšie zo španielskej kuchyne

    Menorka je španielskym ostrovom, takže vás určite neprekvapí, že si tu pochutnáte predovšetkým na španielskej kuchyni. Počas vášho pobytu na Menorke určite nezabudnite navštíviť niektorú z miestnych reštaurácií a ochutnať paellu, čerstvé morské plody, špeciality na grile alebo niektoré z ďalších menorských delikates. Typické menorské syry môžete vyskúšať v meste Alaior, kde sa vyrába, vyhlásenú langustovú polievku zase v rybárskej dedinke Fornells. Pokiaľ vás láka niečo ostrejšie, navštívte na Menorke pálenicu presláveného ginu Son Xoriguer.

    Náš tip:

    Kúpte si na Menorke majonézu! Že to nie je práve ideálny suvenír z dovolenky? Naopak. Táto obľúbená omáčka podľa miestnej legendy pochádza práve z Menorky a je pomenovaná po hlavnom meste Mahón.

    Menorský syr
    Paella s morskými plodmi
    klara.vacek
    19. 3. 2022

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!