1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. Čo zaujímavé vidieť na okružnej jazde okolo Sicílie

Čo zaujímavé vidieť na okružnej jazde okolo Sicílie

Čo sa dozviete?

    Prečo sa vydať za spoznávaním Sicílie? Najjužnejší cíp Talianska a najväčší ostrov Stredozemného mora doteraz nosí rúško tajomstva, okorenené pikantnou chuťou papričiek, dávnej normanskej nadvlády a skvelých, romantických pláží. Dymí na ňom najvyšší vulkán Európy, moderným tempom hučí metropola Palermo a početné archeologické parky ukrývajú antické vykopávky nevypočítateľnej hodnoty. Celkom tu nájdeme 15 lokalít UNESCO. Spojnica medzi Afrikou, orientom a naším kontinentom láka na návštevu a spoznávanie zaujímavostí viac ako inokedy.
    Náš tip:

    Odporúčame tieto zájazdy na Sicílii:

    Messina

    Messina

    Náš výlet symbolicky zahájime na najsevernejšom mieste Sicílie v Messine. Toto mesto možno považovať za vstupnú bránu na ostrov, pretože sa nachádza na okraji Messinskej úžiny necelé 4 kilometre od pevninského Talianska - Apeninského polostrova. Vzhľadom na absenciu mosta alebo tunela (žiadny projekt sa doteraz neuskutočnil), ktorý by oba brehy spojil, tu funguje živá lodná preprava.

    Taormina

    Z Messiny sa vydáme južným smerom a ostrov budeme obchádzať v smere hodinových ručičiek. Čoskoro narazíme na prvé zo sicílskych drahokamov, živé historické mestečko Taormina. Okrem úchvatného výhľadu na Etnu láka turistov predovšetkým:

    • amfiteátrom z 3. stor. pred n. l.,
    • starovekým divadlom Odeon,
    • hradom Castello di Castellmola,
    • bránou Porta di Mezzo s orlojom Torre dell´Orologio,
    • gotickým kostolom Sant´Agostino a renesančnou katedrálou,
    • posedením v kaviarni na námestí Piazza 9 Aprile či promenáde Corso Umberto I.,
    • nádhernými plážami v okolí (napr. Isola Bella, Mazzaro alebo letovisko Giardini Naxos).
    Taormina
    Pláže pri Taormine
    Etna

    Etna

    Najväčšia zaujímavosť Sicílie je bezkonkurenčne Etna - najvyššia činná sopka starého kontinentu. Vypína sa asi 20 kilometrov vo vnútrozemí a pri pohľade na mapu odhaľuje toľko vedľajších a bočných vrcholov, že ju môžeme považovať za jedno miniatúrne pohorie.

    Nadmorská výška Etny sa vplyvom neustále prebiehajúcich erupcií mení - pohybuje sa približne medzi 3 320 a 3 360 m n. m. Aj napriek silnej sopečnej činnosti sa na "Mongibello" (ako znie jej talianska prezývka) organizujú organizované výlety (záverečná časť výstupu na vlastné riziko).


    Rozvinuté poľnohospodárstvo okolo Etny využíva mimoriadne úrodnú sopečnú pôdu na jej svahoch: počas cesty hore sa musíme prepletať medzi ovocnými sadmi, políčkami, záhradami a vinohradmi. So stúpajúcou nadmorskou výškou poľnohospodárskej plochy ubúda a naopak začína prevažovať „mesačná“ krajina s lávovými útvarmi.

    Vďaka hospodárskej i kultúrnej príťažlivosti sa pod Etnou (zvlášť smerom k moru) rozvinulo husté osídlenie a bohatá ekonomická činnosť. Vleky k vrcholkom Montagnola a Monte Nero v zime tvoria súčasť lyžiarskych areálov, základňu vulkánu lemuje okružná železnica a na rodiny s deťmi čaká obrovský zábavný rezort Etnaland aj s aquaparkom.

    Catania

    Akonáhle minieme Etnu, ocitneme sa pri Catanii (UNESCO), druhého najväčšieho sídla Sicílie. Za svoju jedinečnú podobu vďačí zemetraseniu z roku 1693, po ktorom pôvodné zničené mesto povstalo do barokovej krásy ako Fénix z popola. Na našej okružnej jazde tu preto môžeme obdivovať hrad Castello Ursino, chrám Cattedrale di Sant'Agata, kostol San Nicolo, niekoľko kláštorov či honosný palác Biscari. Za návštevu stojí múzeum slávneho rodáka, hudobného skladateľa Vincenza Belliniho, park Gloeni a rušné bulváre Corso Italia, Via Etnea Via alebo Vittorio Emanuele s množstvom obchodov a reštaurácií. Aglomeráciu Catanie tvoria malebné historické mestečká ako Aci Castello, Motta Sant'Anastasia alebo Acireale.

    Catania
    Antické divadlo v Catanii

    Južná Sicília

    Na juhu ostrova navštívime v oblasti Val di Noto niekoľko miest (UNESCO), snúbiacich starovekú eleganciu a stredovekú zbožnosť s tempom modernej doby, hoci na Sicílii doteraz plynie čas tak akosi pomalšie.
     
    Syrakúzy
    Pobrežie v Syrakúzach
    Syrakúzy, rodisko Archimedovo, nám zanechali pamiatky v antickej nekropole (Apollónov chrám, divadlo, jaskyňa Dionýzovo ucho) a na ostrovčeku Ortigia (katedrála narodenia Panny Márie, prameň Fonte Aretusa, galéria Museo Bellomo).
     
    Južná Sicília
    Pôsobivé mestečko Noto ukrýva takmer nekonečný počet sakrálnych stavieb na čele s barokovým dómom San Nicolò di Mira.
     
    Caltagirone
    Caltagirone
    Južná SicíliaTiež preslávené centrum keramickej výroby Caltagirone vyrástlo na troskách mesta, zničeného zemetrasením v roku 1693.
     

    Barokový, jedinečne zachovaný skvost Ragusa dýchajúci 18. storočím sa vypína na pahorku nad novodobou zástavbou.

    Agrigento

    Cez ďalšie vnútrozemské mestečko Piazza Armerina (najbohatší komplex s rímskymi mozaikami na svete Villa Casale - UNESCO) sa presunieme späť k morskému pobrežiu do Agrigenta. Nachádza sa na prudkom kopci a príznačné pre neho sú kľukaté uličky prepojené schodiskami a lemované kamennými domami, obchodíkmi či kaviarňami.

    Turistický magnet Agrigenta, veľkolepý archeologický park Valle dei Templi (Údolie chrámov – UNESCO), sa preslávil nádhernými gréckymi chrámami. Medzi nimi doslova vyčnieva Concordia, so základňou s rozmermi 40 x 17 metrov a výškou viac ako 10 metrov najväčší a najlepšie zachovaný dórsky chrám na Sicílii.

    Údolie chrámov v Agrigente
    Údolie chrámov v Agrigente, populárna zaujímavosť Sicílie

    Palermo

    Potom minieme najzápadnejšie sicílske mesto Trapani so zázračnou sochou Madony v kláštore Santuario delľ Annunziata a priblížime sa k ostrovnej metropole Palermo. Najprv sa však zastavíme na významnom cirkevnom mieste Monreale (UNESCO) s impozantnou normanskou katedrálou Santa Maria Nuova, ktorú preslávili prekrásne sklenené mozaiky.

    V aglomerácii sicílskeho administratívneho centra Palerma žije približne jeden milión ľudí. Mesto založili už v 7. storočí pred n. l. Feničania a svoj najväčší rozkvet dosiahlo za nadvlády Normanov v 12. storočí. Mix mnohých kultúr nám zachoval celý rad jedinečných pamiatok a zaujímavostí, ktoré mestu priniesli zápis na zoznam UNESCO:

    • Pallazzo Reale (kráľovský palác, tiež Palazzo dei Normanni) a zdobenú kaplnku Capella Pallatina,
    • katedrálu Santa Vergine Maria Assunta (Nanebovzatie Panny Márie),
    • kostol San Giovanni degli Eremiti s orientálnym nádychom,
    • baziliku San Giuseppe dei Teatini,
    • barokový chrám Il Gesu.

    Kto si chce oddýchnuť od architektonických skvostov, môže si prezrieť niektorú z mnohých expozícií na čele s slávnym Museo delle Marionette (múzeum bábok) alebo sa prejsť v tieni exotickej vegetácie rozľahlej botanickej záhrady.

    Monreale
    Palermo
    Palermo, kráľovský palác
    Palermo, katedrála
    Liparské ostrovy

    Liparské ostrovy

    Pozdĺž severného pobrežia sa potom rýchlo presunieme do Milazza, východiskového bodu pre plavbu na Liparské súostrovie. Cestou nemožno zabudnúť na pôvabné historické mestečko Cefalú a jeho dych berúcu katedrálu Duomo di Cefalú (UNESCO).

    Liparské súostrovie zahŕňajú celkom sedem hlavných ostrovov. Turistov najviac láka trojica Isola di Vulcana, Isola di Lipari a Stromboli. Na ostrove Vulcano si doprajeme kúpeľ na čiernej sopečnej pláži aj v termálnom jazierku, vystúpime na Veľký kráter s fumarolovým poľom a nahliadneme do tajuplnej Grotta del Cavallo (Konská jaskyňa). Na najväčšom ostrove Lipari si pozornosť pýta predovšetkým rovnomenné mestečko s prístavom Marina Lunga a pevnosťou s archeologickým areálom. Ostrov Stromboli preslávil vulkán rovnakého názvu hýriacou hojnou sopečnou aktivitou.

     
    josef.krenek
    30. 5. 2022

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!