1. FISCHER Blog
  2. Rady na cestu
  3. 12 vecí, ktoré nesmú chýbať v cestovnej lekárničke

Ako vybaviť cestovnú lekárničku?

Čo sa dozviete?

    Hnačka, úpal, popáleniny od slniečka a uštipnutie komárom… Poznáte najčastejšie zdravotné problémy pri cestovaní. Tie dokážu dovolenku poriadne znepríjemniť. S dobre vybavenou cestovnou lekárničkou vám však vytúženú dovolenku nepokazia. Poradíme vám, čo by ste mali mať vo svojej cestovnej lekárničke, či už sa chystáte do Stredomoria alebo do exotiky, a pridáme aj tipy na ochranu proti hmyzu.
    Základná lekárska

    Základná lekárska "dvanástka" pre cestovateľov

    Väčšina turistických destinácií má dobre zásobené lekárne, ale vždy je lepšie mať po ruke aspoň základné lieky pre prípad núdze. Obsah cestovnej lekárničky si vyberte podľa dĺžky a charakteru vašej dovolenky, dostupnosti zdravotnej starostlivosti vo vašej destinácii a počtu a veku vašich spolucestujúcich. Nasledujúce položky by nemali chýbať v žiadnej cestovnej lekárničke.

    1. lieky, ktoré pravidelne užívate, najlepšie v originálnom balení alebo s príbalovým letákom
    2. dezinfekčný prostriedok na odreniny, škrabance, drobné poranenia a rezné rany
    3. náplasti, obväzy, elastické obväzy a masť alebo gél s obsahom protizápalových látok na hojenie rán a drobných poškodení kože
    4. lieky proti bolesti, zápalu a horúčke (prípravky na zníženie teploty sa môžu použiť aj pri bolesti zubov, hlavy atď.)
    5. prípravky proti hnačke a zápche
    6. lieky proti alergii (môžu byť užitočné, aj keď nie ste alergik - zmierňujú príznaky rezných rán, rôznych vyrážok atď.)
    7. lieky proti bolesti v krku, prechladnutiu a kašľu (užitočné aj na letnej dovolenke, napr. v dôsledku nadmernej klimatizácie)
    8. kvapky do očí a nosa
    9. kvalitný opaľovací krém s primeranou UVA/UVB ochranou a upokojujúci prípravok na popáleniny
    10. repelent a insekticíd v prípade, že sa nachádzate v destinácii so zvýšeným výskytom obťažujúceho hmyzu
    11. nožnice na prípravu náplastí alebo obväzov
    12. pinzeta, napr. na odstránenie prisatého kliešťa

    Národný ústav zdravia odporúča cestujúcim konkrétne značky liekov na dovolenku podľa povahy zdravotného problému.

    Pamätajte, že lieky by nemali byť vystavené slnku, vlhkosti alebo vysokým teplotám!

     


     

    Tropická lekárnička

    Pri cestách do exotiky budete potrebovať trochu „honosnejšiu“ cestovnú lekárničku. Slnko v trópoch páli viac, komáre sú dotieravejšie a lekárne sa dajú nájsť o niečo ťažšie. Ak sa budete pohybovať mimo turistických destinácií, konzultujte obsah svojej cestovnej lekárničky v ktoromkoľvek centre cestovnej medicíny. Aké ďalšie položky budete potrebovať do tropických oblastí?

    • Kvalitný repelent s minimálne 50 % účinnej látky DEET.
    • Antimalarikum na cesty do malarických oblastí (typ prípravku je VŽDY potrebné konzultovať s lekárom, pretože sa líši podľa oblasti, dĺžky a charakteru pobytu a zdravotného stavu cestujúceho)
    • moskytiéra (vo väčšine prípadov je súčasťou ubytovania, ale overte si to vopred)
    Náš tip: Pred cestou do trópov odporúčame užívať vitamíny skupiny B, ktoré pomáhajú odpudzovať hmyz.
    • široko spektrálne antibiotiká (pri cestách do vzdialenejších oblastí, kde nie je okamžite dostupná lekárska pomoc, vám ich pre istotu predpíše centrum cestovnej medicíny)
    • dezinfekcia vody (oceníte ju tam, kde nie je k dispozícii balená voda)
    • prípravky protidehydratácii (užitočné najmä v prípade cestovateľskej hnačky, pretože obsahujú dôležité minerály a soli, ktoré telo stráca pri tráviacich problémoch)
    Cestovná lekárnička pre deti

    Cestovná lekárnička pre deti

    Lekárnička pre najmenších cestovateľov by mala obsahovať rovnaké veci ako cestovná lekárnička pre dospelých. Okrem toho je vhodné pribaliť detské výrobky na ošetrovanie citlivej pokožky (napr. na zapareniny) a podľa možnosti zvoliť šetrnejšiu detskú verziu liekov. Deti sú oveľa náchylnejšie na nevoľnosť pri cestovaní, preto si preistotu pribaľte Kinedryl a nezabudnite, že citlivá detská pokožka potrebuje krém na opaľovanie s vyšším faktorom.

    Očkovanie na dovolenku

    Do väčšiny turistických destinácií sa môžete dostať bez špeciálneho očkovania. Ak však cestujete do exotických destinácií alebo plánujete ísť mimo turistických oblastí, oplatí sa investovať do očkovania. Základný „očkovací trojlístok“ pre cestovateľov zahŕňa očkovanie proti makulóze typu A a B, tyfusu a tetanu. Rady o tom, do ktorých destinácií sa oplatí ísť, ktoré očkovania sú povinné a ktoré sú len odporúčané, nájdete v samostatnom článku.

    Prevencia je najlepší liek

    Prevencia je najlepší liek

    Pri dobre vybavenej cestovnej lekárničke a odporúčaných očkovaniach sa oplatí myslieť aj na desať základných prvkov bezpečného cestovania:

    1. dodržiavajte základné hygienické pravidlá a vždy majte po ruke antibakteriálny gél bez oplachovania,
    2. nepite vodu z vodovodu, nedávajte si do nápoja ľad a neumývajte si zubnú kefku a jedlo ničím iným ako balenou vodou,
    3. nekonzumujte nedostatočne tepelne upravené potraviny,
    4. vyhýbajte sa nebezpečným športovým aktivitám,
    5. vyhýbajte sa kontaktu s divokými zvieratami,
    6. chráňte svoju pokožku pred horúcimi slnečnými lúčmi kvalitným opaľovacím krémom, oči slnečnými okuliarmi a hlavu klobúkom alebo šatkou,
    7. nezabúdajte na hrozbu chorôb prenášaných hmyzom a používajte repelenty, pri pobyte vonku a večer noste dlhé rukávy a nohavice,
    8. dodržujte pitný režim,
    9. zabezpečte si pred dovolenkou kvalitné cestovné poistenie
    10. nepodceňujte možnosť prenosu chorôb.
    Náš tip: Ak idete na dovolenku s cestovnou kanceláriou, nikdy nie ste v kríze sami. Ak máte problém, môžete sa obrátiť na delegáta, ktorý vám pomôže riešiť nepríjemné situácie, navštívi s vami lekára, pomôže vám komunikovať s miestnymi úradmi atď.
    klara.vacek
    23. 5. 2024

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!