1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. Najzaujímavejšie atrakcie bulharského pobrežia

Morské záhrady, kamenný les, hadí ostrov. Atrakcie pobrežia Bulharska

Čo sa dozviete?

    Predstavte si les, ktorý skamenel, prímorskú záhradu založenú českým botanikom alebo kláštor vytesaný do skaly. Bulharsko skrýva množstvo takýchto zaujímavostí a počas dovolenky by bol hriech si ich nevšimnúť. Inšpirujte sa, na aké atrakcie bulharského pobrežia sa pozrieť na prázdninách pri Čiernom mori.

    Mesto Balčik

    Mesto Balčik

    Milovníci histórie by nemali vynechať staré mesto Balčik, dávnu obchodnú križovatku, význačný prístav a stredisko pestovania vínnej révy. Jeho najpopulárnejšie turistické lákadlo, honosnú vilu Tichoto gnezdo rumunskej kráľovnej Márie (1875-1938), obklopuje nádherná, romantická botanická záhrada. Zvyšok mesta zapĺňajú domy uhniezdené na príkrom svahu so zeleným porastom.

    Balčik smerom od severu stojí na začiatku dlhého radu bulharských rekreačných stredísk pri Čiernom mori. Juhozápadným smerom naň zvoľna nadväzuje iné vyhlásené letovisko Albena s prírodnou rezerváciou Baltata okolo delty rieky Batovo. V Balčiku môžete navštíviť ešte etnografické múzeum a pokochať sa výhľadom z blízkeho mysu Kaliakra.

    Kláštor Aladža

    Kláštor Aladža

    Len 4 kilometre od populárnych Zlatých Pieskov sa nachádza skalný kláštor Aladža, dôležitý doklad osídľovania východného Bulharska. Ide o pozostatky komôrok vytesaných do útesov v lesoch nad čiernomorským pobrežím. Vytvorili ich pravdepodobne v 13. storočí, ale jednoduchý kresťanský kostol tu zrejme stál už o 8 storočí skôr a niektoré jaskyne obývali ľudia už v dobe kamennej.

    Palác Evksinograd

    Palác Evksinograd

    Úchvatný zámok Evksinograd začal na popud princa Alexandra I. Batenberského stavať viedenský architekt Viktor Rumpelmayer a dokončili ho roku 1893 Bulhar Nikola Lazarov a Švajčiar Hermann Mayer. Svojou krásou žiari nad nevýrazným pevninským výbežkom do Čierneho mora medzi Varnou a strediskom Sv. Konstantin.

    Počas minulého storočia využívali zámok Evksinograd na ubytovanie politickej návštevy krajiny, od roku 2007 sa tu organizuje každoročný operný festival. V rozľahlom zámockom parku, skvelom mieste na popoludňajšiu prechádzku, rastú viac ako tri stovky stromov z celého sveta.

    Rímske verejné kúpele vo Varne

    Rímske verejné kúpele vo Varne

    Z mnohých pamiatok a zaujímavých miest vo Varne odporúčame komplex verejných rímskych kúpeľov. Svojmu účelu začal slúžiť koncom 2. storočia za vrcholného rozkvetu Rímskej ríše. Návšteva kúpeľov tvorila v staroveku neoddeliteľnú súčasť spoločenského života, kúpajúci sa tu tiež prechádzali, nadväzovali kontakty a debatovali. Susedný prepychový chrám Sveti Atanas, predstavujúci vzornú ukážku architektúry bulharského národného obrodenia, ukrýva vzácne ikony s pôvodnými gréckymi nápismi.

    Kamenný les pri Varne

    Kamenný les pri Varne

    Ďalší zástupca známych turistických atrakcií bulharského pobrežia Kamenný les (bulharsky Pobiti Kamani) sa ježí v plochej krajine medzi Varnským jazerom a obcou Slančevo západne od Varny. Na prvý pohľad fantastická, napriek tomu úplne prírodná scenéria až 7 metrov vysokých kamenných stalagmitov sa formovala eróziou koncom paleocénu pred 50 miliónmi rokov.

    V Kamennom lese drží na ploche 250 hektárov nehybnú stráž skoro 300 kamenných stĺpov. Ešte dnes sa na nich dajú dobre pozorovať jednotlivé etapy ich vývoja. Výnimkou nie sú ani nálezy skamenelín pravekých rastlín a schránok drobných prehistorických živočíchov.

    Pamiatková zóna Nesebar

    Drevený mlyn v Nesebare
    Celkový pohľad na historický Nesebar
    Nesebar, jedna z desiatich bulharských lokalít na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, leží na malom ostrovčeku iba kúsok od slávneho Slnečného pobrežia. V staroveku sa mesto nazývalo Mesembria a rýchlo sa rozvíjalo najmä začiatkom byzantskej éry. Bohatú zbierku predmetov z tej doby vystavuje archeologické múzeum. K zachovaným pamätihodnostiam Nesebaru patria mohutné hradby, Nový metropolitný chrám Sveti Stefan, kostol Krista Pantokratora alebo starý drevený mlyn.

    Morské záhrady v Burgase

    Morské záhrady v Burgase

    Zaujímavú stopu za sebou v Burgase zanechal český botanik Antonín Novák, ktorý tu na konci 19. storočia založil park Morské záhrady (Morska gradina). Areál s dĺžkou viac ako 3 kilometre leží medzi čiernomorským pobrežím a mestskou zástavbou, severne od burgaského prístavu.

    Morské záhrady slúžia ako tradičné oddychové miesto už dlhšie ako sto rokov. Autor sa evidentne inšpiroval vo Viedni pri barokových palácoch Belvedere a Schönbrunn, avšak dnes v komplexe nájdete aj národno-historické múzeum, kaviarne a reštaurácie, detské ihriská, letné divadlo či kasíno.

    Jazerá okolo Burgasu

    Salinisko pri burgaských jazerách
    Jazero Mandrensko
    Turistické centrum Burgas obklopuje trojica rozľahlých vodných plôch. Hladina najväčšieho jazera Mandrensko (Mandra) sa trbliece južne od mesta, na severe sa rozprestiera najmenšie, avšak ekologicky najdôležitejšie Atanasovsko jazero a medzi nimi sa modrie Burgaské jazero. Využívajú sa na rekreáciu, rybolov, plachtenie a výlety, počas ktorých je možné vidieť niektoré z viac ako 300 druhov vtákov vrátane vzácneho pelikána, slúky či kormorána.

    Rieka Ropotamo

    Bohatá vegetácia pri rieke Ropotamo
    Ústie rieky Ropotamo do Čierneho mora

    Medzi atrakcie bulharského pobrežia patrí aj necelých 50 kilometrov dlhá rieka Ropotamo. Vzniká sútokom riečok Rosenska a Cerovska a vyniká okolitou úžasnou prírodou, plnou lužných lesov, rákosia, jaskýň a skalísk. Pri jej delte do Čierneho mora blízko letoviska Primorsko sa dvíhajú najvyššie duny na celom Balkáne.

    Počas príjemnej prechádzky lodičkou po Ropotame možno (pri troche šťastia a ostrom zraku) pozorovať viac ako stovku živočíchov na čele s volavkami a vodnými korytnačkami. Z morského ústia uvidíte Hadí ostrov, domov chráneného vtáctva, ktorému hojné užovky slúžia ako hlavná potrava.

    Pohorie Strandža

    Pohorie Strandža

    Podivuhodné pohorie Strandža charakterizujú nevysoké kopce, rieky Ropotamo a Veleka, priekopové prepadliny a lesíky plné bukov, jelší a dubov. K oblakom rozvážne stúpa južne od rekreačného strediska Sozopol a ešte viac na juh prekračuje tureckú hranicu. Najvyšší bod v Bulharsku sa volá Drjanovec (679 m nm), v Turecku dokonca prekonáva magických tisíc metrov. Za rozmanitú prírodu vďačí 100 kilometrov ďalekému pevninskému mostu medzi Európou a Áziou, po ktorom sa kedysi presúvali početné zvieracie druhy.

    josef.krenek
    30. 6. 2020

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!