1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. Kam na dovolenku v októbri? Vieme, kde si užijete more, krajinu aj nezabudnuteľné výlety

Kam na dovolenku v októbri? Vieme, kde si užijete more, krajinu aj nezabudnuteľné výlety 

Čo sa dozviete?

    Október je pre mnohých cestovateľov vysneným mesiacom. Teploty sú konečne príjemné, davy turistov sú minulosťou a život v uliciach sa vracia do prirodzenejšieho tempa. Aká úľava! V tomto článku sa pozrieme na to, kam na dovolenku v októbri a prevedieme vás destináciami, v ktorých môže byť jesenná dovolenka zaujímavejšia ako letná. 

    “A nebude už príliš chladno a daždivo?” Približne tak znie najčastejšia námietka voči dovolenke v októbri. Predstava, že septembrom sa okno príležitostí na príjemnú dovolenku uzatvára, je však mylná. V skutočnosti má dovolenka v októbri hneď niekoľko výhod

    Prečo cestovať v októbri? 

    • Menej turistov: V októbri miznú návaly turistov. Prázdnejšie sú pláže, reštaurácie, verejná doprava, atrakcie a pamiatky, trhy aj parkoviská. Minulosťou je aj hlučné šantenie detí, ktorým začal školský režim. 
    • Nižšie ceny: Ceny ubytovania a leteniek sú mimo hlavnej sezóny často priaznivejšie a vy si za menej peňazí môžete dovoliť oveľa viac. Pokojne aj v podobe luxusnejšieho hotela či zaujímavejšej destinácie. 
    • Príjemné počasie: Slnečné babie leto prináša teploty ideálne na prehliadky pamiatok a outdoorové aktivity.  
    • Lepšia dostupnosť ubytovania: Menší nápor turistov znamená, že si ľahšie nájdete kvalitné a cenovo dostupné ubytovanie. A to aj v populárnych lokalitách, ktoré obvykle praskajú vo švíkoch. 
    • Krajšia príroda: Jesenné mesiace prinášajú krásne farby a scenérie. Je to ideálne obdobie pre fotografovanie a únik do prírody.   
    • Sezónne festivaly a kultúrne podujatia: V októbri sa v mnohých regiónoch Európy konajú vinobrania, tradičné oslavy úrody, festivaly a kultúrne podujatia. Víno, dobré jedlo, posedávanie v reštauráciách - to je október! 
    • Autentickejšie zážitky: Mimo hlavnej turistickej sezóny máte väčšiu šancu, že zažijete a preniknete do miestnej kultúry a spriatelíte sa s domácimi obyvateľmi.   
    Poďme si teraz prestaviť 7 destinácií, v ktorých vás október milo prekvapí. Užijete si tu všetky spomínané výhody a odnesiete si zážitky, aké by ste počas leta načerpali len ťažko. 
     
    Galeria 1
    Stromy nad jaskyňou Melissani na ostrove Kefalónia hýria v októbri farbami. Zdroj: Shutterstock.com 

    Turecko - užite si zátoky, bazáre a krásne pláže bez davov 

    • priemerná denná teplota vzduchu: 24°C 
    • priemerná denná teplota mora: 23°C 
    Turecko v októbri je vynikajúca voľba. Leto tu prakticky trvá až do konca tohto mesiaca, takže je veľká šanca, že sa ešte aj okúpete v mori, aj keď bude mať už skôr osviežujúcu teplotu.  Na jeseň sa môžete tešiť na pokojnejšie nákupy na tradičných tureckých bazároch aj na svetoznáme pamiatky bez davov. Oplatí sa pozrieť si staroveké mesto Efez a antické mesto Myra, navštíviť Pamukkale, nazrieť do mešít či mnohých mešít a rímskych ruín.  

    V októbri sú mimoriadne obľúbené letoviská Antalya, Bodrum či Marmaris. Antalya vám v tomto čase ponúkne nielen zlatisté pláže, ale aj historické centrum Kaleiçi a výlety do historicky zaujímavých starovekých lokalít, akými sú Termessos, Perge, Aspendos a Side. V Bodrume už na vás čaká majestátny Bodrumský hrad s výhľadom na more a pestrý nočný život. Marmaris je známy svojimi krásnymi zátokami, ktoré sa vám v plnej kráse odhalia počas výletných plavieb loďou. Obľúbenou a výhradne jesennou destináciou je Istanbul

    TIP: Pre najvýhodnejšie ponuky mrknite do sekcie Last minute Turecko
     
    Galeria 2
    Anitcké mesto Myra môžete pohodlne navštíviť z Antalye. Zdroj: Shutterstock.com 

    Cyprus -  po drinku na pláži sa prejdite starobylým mestom Paphos 

    • priemerná denná teplota vzduchu: 26°C 
    • priemerná denná teplota mora: 25°C 
    Ani slnečný Cyprus svojimi možnosťami v októbri nezaostáva. Hoci to nikdy nie je zárukou, bežne sa stáva, že teploty v polovici októbra vystúpia aj na 30°C a vy sa okúpete v teplom mori s teplotou okolo 27°C. V desiatom mesiaci sa už na Cypre vyhnete davu turistov a nebudete si s ostatnými turistami šliapať na päty. Teraz je to pravé obdobie na návštevu v starovekých mestách Kourion či Paphos

    Okrem davov turistov sa Cyprus v októbri zbavuje aj vysokých cien služieb. Skvelú cyperskú dovolenku v tomto čase zažijete v letoviskách ako Paphos, Ayia Napa a Limassol. Ayia Napa v októbri ponúka ideálne podmienky na vodné športy a relax, Limassol láka do historického centra a na tradičné vinárske slávnosti. Obľúbenými aktivitami sú aj turistika v pohorí Troodos, návšteva miestnych vinárstiev a plavby pozdĺž pobrežia. 

    TIP: Najvýhodnejšie ponuky na dovolenku v októbri na Cypre hľadajte na Last minute Cyprus
     
    Galeria 3
    V cyperskom antickom meste Kourion žili svojho času Asýrčania, Peržania aj Gréci. Zdroj: Shutterstock.com 

    Dominikánska republika - čas na najkrajšie pláže Kokosového pobrežia 

    • priemerná denná teplota vzduchu: 31°C 
    • priemerná denná teplota mora: 29°C 
    Dovolenka v októbri v dominikánskych destináciách ako Punta Cana, Bayahibe a La Romana ponúka ideálnu kombináciu krásneho počasia a menej preplnených karibských pláží. Hoci ešte môže kedykoľvek spŕchnuť, denné teploty sú vysoké a atakujú tridsiatky. V letoviskách Dominikánskej republiky si v tomto čase dosýta užijete kúpanie, šnorchlovanie i potápanie pri koralových útesoch

    Vďaka nižšej vlhkosti vzduchu je október ideálnym obdobím na výlety do ekologického parku Ojos Indigenas, kde môžete objavovať prírodné lagúny a exotickú faunu a flóru. Z výletov je populárna plavba na panenský ostrov Saona, kde sa natáčal kultový film Modrá lagúna. Kultúrnym obohatením bude návšteva mestečka umelcov Altos de Chavón a mesta  Santo Domingo s historickou koloniálnou zónou pod ochranou UNESCO. 

    TIP: Výhodnú all-inclusive dovolenku za skvelú cenu si vyberte na Last minute Dominikánska republika
     
    Galeria 4
    Punta Cana ponúka až 50 km nádherného Kokosového pobrežia. Zdroj: Shutterstock.com 

    Egypt - nastavte tvár magickým púštnym dobrodružstvám 

    • priemerná denná teplota vzduchu: 32°C 
    • priemerná denná teplota mora: 27°C 
    Ak premýšľate o októbrovej dovolenke v Egypte, je to veľmi šikovný ťah. Teploty sú v októbri už znesiteľné a ideálne na výlety do púšte alebo k historickým miestam, ako sú Luxor a Údolie kráľov. Na jeseň odporúčame dovolenku v Hurghade, ktorá so svojím 40 km pobrežím a veľkorysými rezortmi predstavuje najobľúbenejšiu a najnavštevovanejšiu oblasť krajiny.   

    Priamo v Hurghade na vás čaká obrovské morské Grand Aquarium a v okolí Káhira, pyramídy v Gíze, plavba po Níle, beduínske osady či púštne safari. Blízko to budete mať do zátoky Makadi Bay, ktorá je svetovo známa vďaka koralovým útesom, aj na piesočnatý ostrov Giftun, ktorý je top lokalitou na pozorovanie delfínov. Večery bývajú príjemne chladné, ideálne na pozorovanie mimoriadne jasnej hviezdnej oblohy.  

    TIP: Vyberte si z množstva kvalitných hotelov a rezortov s all-inclusive službami na last minute Egypt
     
    Galeria 5
    Divoká jazda po egyptskej púšti patrí k zážitkom, ktoré sú príjemnejšie na jeseň. Zdroj: Shutterstock.com 

    Grécko - najkrajšie antické pamiatky v pohode a bez stresu 

    • priemerná denná teplota vzduchu: 24°C 
    • priemerná denná teplota mora: 23°C 
    Babie leto ako z katalógu zažijete na najjužnejšie položených gréckych ostrovoch Rodos a Kréta. Slnko v týchto dňoch už nie je tak dotieravé ako v lete, no ešte stále sa okúpete v mori, ktorého teplota môže vystúpať až k 25°C. Okrem pláží môžete do itinerára zaradiť zachované antické pamiatky, malebné horské dedinky a cyklotrasy popri pobreží.  

    Bez davov turistov je október ideálnym časom na návštevu ikonickej Akropoly v Aténach, archeologickej logality Knóssos na Kréte či v skalách ukrytého kláštora Meteora. Srdce vám od nadšenia poskočí aj pri nádherných západoch slnka na ostrove Santorini alebo pri návšteve starovekého miesta Delfy, ktoré bolo kedysi považované za centrum sveta. Nezabudnime na festival rakije na Kréte, ktorý sa nesie v znamení čerstvo destilovanej rakije, gréckej hudby a tanca. 

    TIP: Grécko volá! Nepovedzte mu nie a pozrite si, aké príjemné zľavy na vás čakajú na last minute Grécko
     
    Galeria 6
    Knossos na Kréte vás privíta aj takýmito fotogenickými pohľadmi. Zdroj: Shutterstock.com 

    Spojené Arabské Emiráty - prijmite pozvanie do sveta absolútneho luxusu 

    • priemerná denná teplota vzduchu: 36°C 
    • priemerná denná teplota mora: 29°C 
    Už nie ako v saune, ale stále ešte horúco a ideálne na kúpanie. Tak vás privítajú v októbri Spojené Arabské Emiráty, kde medzi najpopulárnejšie letoviská patrí Dubaj s ikonickými mrakodrapmi a luxusnými nákupnými centrami a Abu Dhabi s Veľkou mešitou šejka Zayeda. Okrem top atrakcií ako mrakodrap Burj Khalifa, nákupné centrum Dubai Mall či multikultúrny park Global Village sa pripravte aj na ochutnávku púšte. 

    Necelých 20 minút jazdy autom od moderných ulíc centra Dubaja sa nachádza kráľovstvo piesku, plné mystiky. Vydajte sa na púštne safari v dubajskom štýle a vyskúšajte si sandboarding a jazdu na ťave či na štvorkolkách. Ak túžite po kultúrnych zážitkoch, nechajte sa zvábiť na maľovanie henou či návštevu dubajskej opery, kde sa konajú koncerty, opery, baletné predstavenia a muzikály z celého sveta. Zážitkom, aký inde nenájdete, je “Zlatý súk”, tradičný trh so širokou ponukou zlata, šperkov, diamantov a drahých kameňov. 

    TIP: Odskočte si do Dubaja na nákupy a za luxusnými zážitkami na najvýhodnejšiu cenu. Šup na last minute Arabské emiráty
     
    Galeria 7
    Zlatý súk - moderný arabský trh so zlatom, šperkami a diamantmi. Zdroj: Shutterstock.com 

    Španielsko - pozdravte diela Picassa, Gaudího a oslávte zber hrozna 

    • priemerná denná teplota vzduchu: 22°C 
    • priemerná denná teplota mora: 21°C 
    Čím potešiť svoje cestovateľské bunky v októbri v Španielsku? Aj keď už nie je horúce leto, októbrové počasie je často stále príjemné na prechádzky po pláži a posedávanie v plážových kaviarňach. Obľúbenými destináciami sú v tomto období Andalúzia s jedinečnou architektúrou Sevilly, prírodou a dunami obdarený ostrov Gran Canaria či Mallorca, kde sú v desiatom mesiaci  ideálne podmienky na cykloturistiku a turistiku v pohorí Tramuntana.  

    Október v Španielsku je tiež obdobím tradičných osláv zberu hrozna. Naprieč celým Španielskom sa vo vinárstvach a mestách konajú živé festivaly s hudbou, tancom, jedlom a množstvom vína. Čarovná je aj Malaga na juhu Španielska, kde sa môžete tešiť na príjemné prechádzky po historickom centre a Picassovo múzeum.  
    TIP: Zľavy nikdy nie sú na zahodenie. Čo tak pozrieť sa na výhodné zájazdy v kategórii last minute Španielsko
     
    Galeria 8
    Sevilla, perla Andalúzie, je v októbri nádherná. Zdroj: Shutterstock.com 

    Splňte si sen o dovolenke v októbri s CK Fischer 

    Či už túžite po exotickom raji, kultúrnych zážitkoch alebo outdoorových aktivitách, dovolenka v októbri je fantastický nápad. Pred dlhým sychravým obdobím na Slovensku je totiž tou najlepšou vzpruhou, ak si doprajete ešte jeden “takmer letný” únik do tepla. Dobije vám baterky a doplní zdravý vitamín D. Dajte zelenú svojej túžbe cestovať a vyberte si v októbri z výhodných last minute dovoleniek. Šťastný výber! 

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!