1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. Mallorca očami delegátky: kam na výlet a kde sa najesť?

Mallorca očami delegátky: kam na výlet a kde sa najesť?

Čo sa dozviete?

    Delegátka Šárka nám prezradila fajn tipy, kam ísť na Malorke na výlet, či už preferujete spoznávanie po vlastnej osi alebo s cestovnou kanceláriou. Dozviete sa tiež, kam zájsť na skvelú mallorskú večeru.

    Najlepšie otvorené turistické atrakcie a výlety

    Za návštevu na Malorke stojí:
    1. Palma Aquarium – jedno z najväčších akvárií sveta predstavuje život pod hladinou Stredozemného mora aj tropických vôd. Okrem pozorovania vodných živočíchov v niekoľkých vnútorných a vonkajších akváriách sa tu môžete potápať s rajami, navštíviť vonkajšiu džungľu aj záhrady so stredomorskou flórou.
    2. Marineland – jeho najväčším ťahákom je bezpochyby show delfínov, tuleňov a papagájov. Ani po skončení predstavenia však zábava v Marinelande nekončí. Ďalšie exotické zvieratá na vás čakajú v tropickom pavilóne, môžete navštíviť aj akvárium, delfinárium a voliéru.
    3. Aqualand El Arenal - je splneným snom všetkých detí. V časti Adrenaline Fun si prídu na svoje odvážnejšie deti na prudkých toboganoch a adrenalínových vodných atrakciách, na pohodových šmýkačkách v Kidzworlde sa bude páčiť najmenším deťom a sekciu Family fun ocení návštevník každého veku. Pre chvíle relaxu je určená zóna Chill out & play.
    4. Dračie jaskyne – sú jednou z najobľúbenejších prírodných atrakcií Malorky. Ide o fascinujúce podzemné kráľovstvo s mnohými kvapľami a jazerom Martel, ktoré je považované za jedno z najväčších podzemných jazier na svete.
    CK FISCHER organizuje výlety k najzaujímavejším turistickým atrakciám Mallorky so slovenským/českým sprievodcom.
    Náš tip: pokiaľ máte zakúpený zájazd od CK FISCHER, môžete využiť naše zvozové autobusy zadarmo.
    Mallorca po vlastnej osi

    Mallorca po vlastnej osi

    Delegátka Šárka odporúča prenajať si auto a navštíviť vzdialenejšie pláže a pamiatky po vlastnej osi. Aké sú jej tipy na najlepšie výlety?
    • Valldemossa – Sa Foradada – Deia
    • Sóller – Port de Sóller – Playas de Sóller
    • Formentor – Es Colomer – Platja de Formentor
    • Playa Es Trenc
    • Palma de Mallorca
    1. Valldemossa – Sa Foradada – Deia: po stopách horských mestečiek

    1. Valldemossa – Sa Foradada – Deia: po stopách horských mestečiek

    Malebné mestečko Valldemossa na západnom pobreží Mallorky, strážené zelenajúcou sa hradbou pohoria Sierra de Tramuntana, vás na prvý pohľad očarí svojou krásou aj pokojnou atmosférou. Hlavnou miestnou atrakciou, ktorú rozhodne nesmiete vynechať, je kartuziánsky kráľovský kláštor, v ktorom svojho času zdržiaval dokonca legendárny Fryderyk Chopin.

    Len kúsok od Valldemossy sa nachádza vyhliadka Sa Foradada, z ktorej môžete obdivovať rovnomennú zátoku s fotogenickým skalným mysom.

    Až sa výhľadov na more dostatočne nabažíte, pokračujte do umeleckej dedinky Deia. Za svoje priezvisko vďačí Deia tomu, že bola útočiskom pre hudobníkov, umelcov i spisovateľov, ktorí sa inšpirovali jej krásou. Niet sa čomu diviť, Deia je jedna z najkrajších horských dediniek Mallorky. Pôvab a majestátnosť pohoria Serra de Tramuntana sa tu snúbi s nádherným morským pobrežím.

     
    Horská dedina Deia
    Horská dedina Deia

    2. Sóller - Port de Sóller - Playas de Sóller: štýlový výlet vlakom

    Pokiaľ na dovolenke dávate pred šoférovaním prednosť ceste vlakom, urobte si výlet z Palmy do Sólleru. Pôsobivou mallorskou krajinou vás tam odvezie štýlový vlak prezývaný „červený šíp“. Starodávne mesto Sóller leží v údolí plnom pomarančovníkových a olivovníkových sadov a práve vďaka ich bohatej úrode vďačí za svoje meno (z arabského „suliar“, čo znamená „zlatá misa“). Najkrajším miestom v Sólleri je živé námestie Plaça de la Constitució s impozantným palácom, kostolom a radnicou.

    Priamo z námestia pokračujte historickou električkou do krásneho prístavu Port de Sóller. Zvyšok dňa potom môžete stráviť relaxom na miestnej pláži.
     
    Port de Sóller
    Historická električka do Port de Sóller
    3. Formentor – Es Colomer – Platja de Formentor: divoká krása prírody

    3. Formentor – Es Colomer – Platja de Formentor: divoká krása prírody

    Najsevernejší cíp Mallorky, mys Formentor na rovnomennom polostrove, udivuje svojou krásou už po stáročia. Údajne ho chodili obdivovať aj Winston Churchill, Charlie Chaplin či vojvoda z Windsoru.

    Odporúčame vám vyhliadku Es Colomer, odkiaľ sa naskytá úžasný výhľad na celý mys s týčiacim sa majákom. Vyhliadka leží vo výške 232 metrov nad morom, takže ak trpíte závratmi, radšej sa vôbec nepozerajte dole. Kolmá skalná stena pod vami vzbudí rešpekt aj v tých odvážnejších.

    Výlet zakončite oddychom na nádhernej pláži Platja de Formentor.

     
    Mys Formentor
    Platja de Formentor
    4. Playa Es Trenc: plážový únik ďaleko od davov turistov

    4. Playa Es Trenc: plážový únik ďaleko od davov turistov

    Plážoví fanúšikovia si nesmú nechať ujsť návštevu pláže Es Trenc na juhu Mallorky, ktorá je považovaná za najkrajšiu pláž celého ostrova a je prezývaná „Mallorský Karibik“. Je pokrytá jemnučkým svetlým pieskom a obmývaná priezračnou vodou tých najkrajších odtieňov modrej. Celá oblasť pláže je súčasťou prírodnej rezervácie, takže tu davy turistov ani rušné letoviská nečakajte. Ide o perfektný únik do krásnej prírody. Ale nebojte sa, pohodlie vám ani napriek tomu chýbať nebude. Ležadlá aj slnečníky sú tu k dispozícii rovnako ako beach bary a reštaurácie.

    5. Palma de Mallorca: pamiatky, nákupy a najlepšie podniky

    Bez návštevy metropoly Palma sa vaša dovolenka na Malorke určite nezaobíde. Urobte si prechádzku mestom, navštívte pevnosť Bellver s výhľadom na záliv, obdivujte impozantnú katedrálu La Seu a deň zakončite nákupmi alebo posedením v najštýlovejšej mallorskej reštaurácii Celler Sa Premsa či jedinečnom Bare Abaco.
     
    Hrad Bellver
    Katedrála La Seu

    Kde ochutnať mallorskú kuchyňu a drinky?

    Celler Sa Premsa: miestne špeciality v bývalej vinotéke

    Delegátka Šárka odporúča na večeru rodinnú reštauráciu CELLER SA PREMSA v Palme. Ide o bývalú stáčiareň vína, ktorá sa pýši dobovými dekoráciami a takmer nepozmenenou výzdobou zachovanou zo 60. rokov minulého storočia. Môžete tu degustovať výborné vína od najlepších miestnych a národných vinárstiev a pochutnáte si na špecialitách tradičnej mallorskej kuchyne.
     
    Interiér reštaurácie Sa Premsa
    Interiér reštaurácie Sa Premsa
    Zdroj fotografií: https://www.cellersapremsa.com/

    Abaco: jeden z najpozoruhodnejších barov na svete

    Ak hľadáte miesto na večerné posedenie pri poháriku lahodného drinku, stavte na skvele hodnotený BAR ABACO v starom meste kúsok od La Lonja, ktorého interiér vám doslova vyrazí dych. Ide totiž o bývalý mallorquinský dom zachovaný v pôvodnom stave so všetkým – kuchyne, salóniky, záhrada a dokonca aj toalety pripomínajú nádheru barokovej éry. Návšteva Baru Abaco vás za sprievodu klasickej hudby prenesie do histórie a na vlastnej koži budete môcť ochutnať atmosféru dávnych čias. Nie nadarmo je Bar Abaco už od svojho otvorenia roku 1981 považovaný za jeden z najpozoruhodnejších barov na svete.
     
    Záhrada Baru Abaco
    Interiér Baru Abaco
    Kuchyňa Baru Abaco
    Salónik Baru Abaco

    Zdroj fotografií: https://bar-abaco.es/

    klara.vacek
    14. 8. 2020

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!