1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. Najlepší street food v Turecku: 19 jedál, ktoré musíte ochutnať

Najlepší street food v Turecku: 19 jedál, ktoré musíte ochutnať 

Čo sa dozviete?

    Chutné, pestré a dostupné na každom kroku. Turecké jedlo je jedným z hlavných dôvodov, prečo sa turisti do krajiny polmesiaca radi vracajú.  Pripravte sa na vôňu grilovaného mäsa, chuť sladkej baklavy aj rituálny predaj zmrzliny, ktorý je akrobatickým kúskom. Toto sú najobľúbenejšie street food jedlá, ktoré musíte ochutnať. 

    Čo si ako prvé predstavíte, keď sa povie turecké jedlo? Väčšina z nás asi voňavý kebab, ktorý je symbolom tureckej kuchyne. No bolo by chybou zostať len pri ňom. Turecké pouličné jedlo je totiž aj o sviežich šalátoch, plnených lahôdkach, sladkých pochúťkach a predovšetkým o nekonečnej pohostinnosti. V dobrotách na tanieri sa prelínajú chute Stredomoria, Blízkeho východu a Balkánu a pri prechádzke mestom zistíte, že každá ulička ukrýva nové gastronomické prekvapenie.  

    Zistite spolu s nami, čo ochutnať v Turecku! 
     
    Jedným z najtradičnejších jedál, ktoré som si obľúbila, je döner kebab, ktorý tvorí šťavnaté mäso, čerstvé prílohy a omáčky, ktoré sa perfektne dopĺňajú. Tento street food je ideálny na rýchle občerstvenie, ale zároveň poskytuje plnohodnotný gastronomický zážitok. Určite odporúčam ochutnať aj morské plody, ktoré sú v Turecku naozaj výnimočné a tureckú zmrzlinu z kozieho mlieka, ktorej podávanie je veľmi vtipnou šou.
    Alica Šipošová, marketingová manažérka CK Fischer   
     
    Galéria 1Ulice v tureckých mestách sú plné reštaurácií aj pouličných stánkov s jedlom. Zdroj: Shutterstock.com

    Mäsové špeciality Turecka, do ktorých sa s radosťou zahryznete   

    Ak sa chystáte na dovolenku v Turecku, tak sa pripravte na to, že vôňa grilovaného mäsa vás bude “prenasledovať” na každom kroku, až kým jej nepodľahnete. Najčastejšie sa používa jahňacie a hovädzie mäso, a to v grilovanej aj mletej podobe. Ktoré mäsové jedlá stoja za ochutnanie? 

    Döner kebab 

    Návyková pochúťka, ktorej história siaha do čias Osmanskej ríše, sa považuje za národné jedlo Turecka. Plátky marinovaného jahňacieho, hovädzieho alebo kuracieho mäsa sa pomaly opekajú na vertikálnom grile a potom sa spolu so zeleninou podávajú v pita chlebe, tureckej placke alebo na tanieri s čerstvou zeleninou a omáčkami. Táto dobrota sa rýchlo rozšírila aj do iných krajín a dnes má globálny trh s kebabom hodnotu niekoľko miliárd eur ročne.
     
    Galéria 3Döner kebab je nepísaným kráľom tureckých jedál. Zdroj: Shutterstock.com 

    Köfte 

    Köfte sa pripravujú z mletého mäsa, najčastejšie hovädzieho alebo jahňacieho, ktoré sa dôkladne premieša s cibuľou, petržlenovou vňaťou, korením a niekedy aj strúhankou. Výsledkom sú niečo ako malé fašírky či guľky, ktoré sa jedia s chlebom, šalátom a jogurtovým dipom. Existuje nespočetné množstvo regionálnych variácií köfte, pričom každá z nich sa pýši jedinečnou kombináciou korenín a spôsobom prípravy. Ak sa obávate hygieny, máme pre vás malú radu: 
     
    Turecký street food veľa ľudí považuje za bezpečný, pokiaľ sa dodržiavajú základné hygienické zásady. Základom je vybrať si stánky s čerstvými potravinami a zástupom zákazníkov. Pri výbere reštaurácií alebo stánkov s pouličným občerstvením sa vždy riadim počtom zákazníkov. Keď vidím, že je niekde veľa ľudí, je to zreteľný signál toho, že tam majú dobré jedlo a služby.
    Alica Šipošová, marketingová manažérka CK Fischer   
     
    Galéria 4Köfte sú malé kúsky mletého jahňacieho mäsa, ktoré sa grilujú. Zdroj: Shutterstock.com 

    Kokoreç 

    Hovorí sa, že toto jedlo je len pre odvážnych, ale konečný verdikt necháme na vás. Kokoreç sú grilované jahňacie alebo baranie črevá, ktoré sa dôkladne očistia a naložia na veľký horizontálny ražeň. Počas pomalého grilovania na drevenom uhlí sa vonkajšia vrstva chrumkavo opečie, zatiaľ čo vnútro zostáva šťavnaté. Hotový kokoreç sa následne naseká na malé kúsky, okorení a uloží do chlebu. Ak holdujete vnútornostiam, nájdite miesto, kde ho pripravujú priamo pred vami na drevenom uhlí - tam bude chutiť najlepšie. 
     
    Galéria 5Kokoreç sú grilované jahňacie alebo baranie črevá. Zdroj: Shutterstock.com

    Tantuni 

    Turecké tantuni má najbližšie azda k našej lokši s mäsom alebo ak chcete domácej tortille. Táto špecialita pochádza z Mersinu a zvláštnosťou, je, že mäso sa najskôr uvarí a potom vypráža v bavlnenom oleji. Mäsovo-paradajková zmes sa zabalí do tenkého chleba zvaného lavaš a chutná dobrota do ruky je na svete. Toto jedlo je chuťovo výrazné, pikantnejšie, šťavnaté a perfektne uspokojí chute každého milovníka mäsa. 
     
    Galéria 6Tantuni je mäsovo-paradajková zmes, zabalená do tenkého chleba zvaného lavaš. Zdroj: Shutterstock.com

    Turecká pizza a pečivo “do ruky” na rýchle zasýtenie 

    Keď máte chuť na niečo rýchle a chutné, turecká pizza či rôzne druhy plnených placiek sú ideálnym spoločníkom. Vždy majú jedno spoločné: čerstvé ingrediencie, rozmanitú plnku a chutné cesto. Či už v pouličných stánkoch alebo v miestnych reštauráciách, dajte šancu týmto dobrotám. 

    Lahmacun  

    Druhé meno tejto pouličnej špeciality je turecká pizza. Lahmacun pozostáva z tenkého chrumkavého cesta, potretého zmesou mletého mäsa, zeleniny a byliniek. Podobne ako pizza, má okrúhly tvar. Cesto sa pripravuje z múky, vody, soli a droždia a oblohu tvorí zmes mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa, cibule, paradajok a papriky. Tesne pred zrolovaním sa pokvapká citrónom a je to – len sa nepopáliť! 
     
    Galéria 7Lahmacun je tiež známy ako turecká pizza. Zdroj: Shutterstock.com

    Pide 

    Loďkovité pečivo plnené rôznymi ingredienciami má názov pide. V podstate ide o turecký chlieb, plnený najrôznejšími náplňami od syru, cez mäso, vajíčka až po zeleninu. Chrumkavé cesto je v tomto prípade o niečo hrubšie ako cesto na pizzu. Pochúťkou je pide s pistáciami a špeciálnym druhom syra, ktoré môžete ochutnať v juhovýchodnom Turecku, najmä v meste Gaziantep. 
     
    Galéria 8Pide je cesto loďkovitého tvaru, plnené rôznymi plnkami. Zdroj: Shutterstock.com 

    Simit 

    Môžete ho nazvať aj turecký "bagel" alebo praclík. Je to obľúbené pouličné jedlo v Turecku, najmä v Istanbule, kde ho predávajú na každom rohu. Pečivo má okrúhly tvar, chrumkavú kôrku a je posypané sezamovými semienkami. Pred pečením sa krátko ponorí do zmesi vody a hroznového sirupu, čo mu dodáva jemne sladkú chuť a lesklý povrch. Najlepšie chutí čerstvý, s pohárom tureckého čaju.  
     
    Galéria 9Rýchla pochúťka do ruky môže mať aj podobu sezamového praclíka simit. Zdroj: Shutterstock.com

    Gözleme 

    A opäť sme pri tenkom plackovitom ceste, tentokrát jeho základ tvorí len múka a voda. Hotová placka sa rozpáli na platni alebo panvici a plní sa syrom, špenátom, mletým mäsom, zeleninou alebo aj zemiakmi. Hotové gözleme sa často potiera maslom, aby bolo ešte chutnejšie. Gözleme sa pôvodne zvyklo jesť na raňajky, dnes si ho vychutnáte ako ľahké popoludňajšie občerstvenie.   
     
    Galéria 11Gözleme je tenké plackové cesto, plnené špenátom, syrom či mletým mäsom. Zdroj: Shutterstock.com 

    Ryby a dary mora, servírované ľahko a jednoducho 

    Turecké pobrežné mestá sú známe svojimi čerstvými rybami a darmi mora, ktoré sa podávajú na uliciach v jednoduchých, ale chutných jedlách. Turci to zbytočne nekomplikujú a vsádzajú na jednoduchú podobu jedál, vždy správne ochutenú. A viac skutočne netreba - veď sa presvedčte! 

    Balık ekmek 

    Balık ekmek znamená doslova "ryba v chlebe". Čaro rybacieho sendviča tkvie v jednoduchosti. Chrumkavý chlieb sa naplní horúcimi kúskami grilovanej makrely, ktorá sa pred vašimi očami opeká na rozpálenom grile. Pridajte k tomu čerstvé listy šalátu, kolieska cibule a kvapku citrónovej šťavy a máte dokonalú harmóniu chutí. Už len sadnúť si na lavičku, zahryznúť sa a pozorovať pri tom morskú hladinu...
     
    Galéria 12Balık ekmek je rybací sendvič s ešte horúcou grilovanou makrelou. Zdroj: Shutterstock.com 

    Midye dolma 

    Milovníci morských plodov, túto pochúťku si nenechajte ujsť!  Midye dolma sú mušle plnené ryžou, bylinkami a korením, ktoré si zakúpite rovnako na ulici, ako aj v pobrežných reštauráciách. Malé stánky s lesklými nádobami sú lákavou zastávkou pre každého, kto chce zažiť autentickú chuť tureckého pobrežia.  Menej známe sú midye tava, vyprážané mušle v cestíčku s cesnakovou omáčkou.  
     
    Galéria 13Midye dolma - pochúťka z mušlí a ryže pre milovníkov morských plodov. Zdroj: Shutterstock.com. 

    Sladkosti a dezerty v Turecku, po ktorých sa budete oblizovať 

    Tušili ste, že baklava z lístkového cesta a orechov bola kedysi symbolom bohatstva a moci, servírovaná len na sultánskom dvore? Alebo že lokum alias turecké potešenie bolo v 19. storočí považované za liek na bolesti hrdla a tráviace ťažkosti? Dnes sa môžete tešiť z týchto sladkých pokladov kdekoľvek v Turecku. Smelo do toho a kalórie nepočítajte! 

    Baklava 

    Tento sladký dezert je známy nielen pre Turecko, ale pre celý región Blízkeho východu, Balkánu a Stredomoria. Skladá sa z tenkých vrstiev lístkového cesta (filo), ktoré sú preložené nasekanými orechmi (pistácie, vlašské orechy, mandle) a zaliate sladkým sirupom. Najobľúbenejšou je azda pistáciová baklava, ktorá sa považuje za najviac luxusnú variantu. Veľmi sladkú chuť zákusku najlepšie vyváži turecký čaj alebo káva. 
     
    Galéria 14Za najluxusnejšiu variantu baklavy sa pokladá tá s pistáciami. Zdroj: Shutterstock.com 

    Lokum 

    S mäkkou cukrovinkou, pripomínajúcou želé, sa stretnete v Turecku veľmi časo. Ide o druh sladkosti z oblasti Balkánu a Prednej Ázie, ktorej základom sú škrob a cukor. Tie sa uvaria vo vode spolu s rôznymi príchuťami ako ružová voda, bergamotová silica, mätová silica, masticha, zázvor alebo škorica. Napokon sa turecký med ešte obalí v práškovom cukre, nakrája na malé kocky alebo vyformuje do rolky. Sladké až-až! 
     
    Galéria 15Turecký med lokum má množstvo variácií od mäty až po škoricu. Zdroj: Shutterstock.com 

    Lokma 

    Niečo ako slovenské šišky, ale v oveľa menšom meradle. Aj tak by sme mohli popísať pochúťku lokma. Tieto malé, okrúhle kúsky cesta sa smažia dozlatista a potom sa ponárajú do hustého cukrového sirupu alebo medu, niekedy ochuteného citrónom či škoricou. Na záver sa môžu posypať mletými orechmi, kokosom alebo škoricou a poliať čokoládou. Dajte si k nim kávu a máte hotové “nebíčko v papuľke”! 
     
    Galéria 16Lokma sú malé guľôčky kysnutého cesta, chuťovo podobné našim šiškám. Zdroj: Shutterstock.com 

    Dondurma 

    Predaj tureckej zmrzliny z kozieho mlieka, známej ako dondurma, je skutočným divadelným predstavením. Zabudnite na klasické kopčeky v kornútku! Keď si objednáte, začína sa nekonečný tanec a akrobatické kúsky, od schovávania zmrzliny, cez naťahovanie sa, prehadzovanie z kornútka do kornútka až po finálne zmilovanie sa nad zákazníkom. Ako hovorí klasik – sami to doma neskúšajte! 
     
    Galéria 17Dondurma v uliciach sa podáva v kornútku, jej luxusnejšia verzia v reštaurácii na tanieri spolu s ovocím a orechmi. Zdroj: Shutterstock.com 

    Künefe 

    Teplý syr a sladký sirup – môže to ísť dokopy? V prípade tureckého dezertu künefe to ladí dokonale. Tenké rezance vláknitého cesta kataifi sa zapečú s vrstvou rozpusteného syra (najčastejšie syr künefe, ktorý je podobný mozzarelle, ale s výraznejšou chuťou) a následne sa zalejú horúcim cukrovým sirupom. Künefe sa často podáva po hlavnom jedle ako sladká bodka na záver. 
     
    Galéria 18Dezert Künefe je kombináciou teplého syra, vláknitého cesta a sladkého sirupu. Zdroj: Shutterstock.com 

    Zeleninové jedlá, ktoré potešia vegetariánov 

    Süt Mısır 

    Sladká kukurica je obľúbené pouličné jedlo v Turecku najmä počas letných mesiacov. Vychutnať si ju môžete buď ako klas grilovanej kukurice (közde mısır) alebo ako sladučkú lúpanú kukuricu (Süt Mısır) v papierovom boxe. Predáva sa na každom kroku, od malých stánkov až po pojazdné vozíky. Ideálne na rýchle zahryznutie počas prechádzky po meste. 
     
    Galéria 19Kukurica sa v Turecku podáva ako celé klasy alebo zrná, ktoré sa predávajú v boxoch. Zdroj: Shutterstock.com 

    Çiğ köfte 

    Mäsové guličky alebo kúsky köfte majú aj svoju vegetariánsku verziu, ktorá pozostáva z bulguru, paradajok a korenia. Všetky ingrediencie sa dôkladne premiešajú a ručne sa hnetú, kým nevznikne homogénna hmota. Z nej sa potom formujú valčeky alebo placky. Ciğ köfte sa tradične podáva s listami hlávkového šalátu, do ktorých sa valčeky zabalia. 
     
    Galéria 20Çiğ köfte je vegetariánska verzia mäsových guliek, ktorej základom je bulgur s paradajkami. Zdroj: Shutterstock.com 

    Kumpir 

    Máte radi pečené zemiaky? Potom si pochutnáte aj na plnenom zemiaku kumpir. Upečený veľký zemiak sa rozreže, vnútro sa roztlačí s maslom a syrom kaşar (podobný mozzarelle) a plní sa rôznymi ingredienciami. Najčastejšie ide o rôzne druhy syra, klobásku, olivu, kukuricu, zeleninu, šalát a jogurtovú omáčku alebo aj kečup. Výhodou je, že kumpir si môže naplniť každý podľa vlastného gusta. 
     
    Galéria 21Pečený zemiak kumpir si môžete naplniť prílohami od výmyslu sveta. Zdroj: Shutterstock.com 

    Dolma 

    Dolma nepredstavuje len jedno konkrétne jedlo, ale skôr kulinársku techniku. Po našom by sme ju mohli nazvať aj závitky alebo rolky. Papriky alebo viničové listy sa plnia náplňou, ktorá môže byť mäsová alebo vegetariánska. Zo zeleniny je najčastejšou plnkou kombinácia ryže, cibule, byliniek ako mäta, petržlen a kôpor, a korenín ako škorica, čierne korenie a nové korenie. Niekedy sa pridávajú aj píniové oriešky alebo hrozienka pre sladko-slaný kontrast. 
     
    Galéria 22Viničové listy dolma sa plnia ryžou, cibuľou a bylinkami. Zdroj: Shutterstok.com 

    Kde nájsť v Turecku najlepšie street food trhy? 

    Pokiaľ ide o street food trhy v Turecku, epicentrom gastronomických zážitkov je najmä Istanbul, no veľmi dobré trhy ponúkajú aj mestá Izmir, Fethiye a ďalšie strediská v Turecko. Aj tu máme pre vás odporúčanie z prvej ruky! 
     
    V turistických letoviskách nájdete množstvo miestnych reštaurácií, kde môžete ochutnať tradičné špeciality. Tí, ktorí milujú nočný život a uprednostnia autentickú atmosféru pred večerou v hoteli, by jednoznačne mali vyraziť do Marmarisu alebo Bodrumu, kde nasajú pravú tureckú atmosféru a pochutnajú si na vynikajúcich jedlách. Alebo sa prejsť na trhu v malebnom mestečku Sigacik a ochutnať street food. Miestne špeciality však turisti nájdu ako na Tureckej tak aj na Egejskej riviére.

    Alica Šipošová, marketingová manažérka CK Fischer 


    Ceny tureckých street food jedál 

    Jedlo Priemerná cena (TRY)  Priemerná cena v prepočte na €  Poznámka 
    Döner kebab 200 - 400  5,02 - 10,04 €  Cena sa líši podľa veľkosti a lokality. 
    Lahmacun  60 - 150  1,51 - 3,76 €  Obľúbené najmä v juhovýchodnom Turecku. 
    Simit  20 - 40  0,50 - 1,00 €  Bežne dostupné po celom Turecku. 
    Balık ekmek  150 - 300  3,76 - 7,53 €  Populárne v pobrežných mestách, najmä v Istanbule. 
    Midye dolma  15/ks  0,38 €/ks  Predáva sa na uliciach aj v špecializovaných stánkoch. 
    Baklava  60 - 200  1,51 - 5,02 €  Cena závisí od typu a kvality baklavy. 
    Kokoreç  200 - 350  5,02 - 8,78 €  Populárne jedlo z jahňacích čriev. 
    Çiğ Köfte  40 - 80  1,00 - 2,01 €  Vegánske mäsové guľky. 
    Kumpir  250 - 400  6,27 - 10,04 €  Pečený zemiak s rôznymi plnkami. 
    Süt Mısır  30 - 60  0,75 - 1,51 €  Varená kukurica, obľúbený snack. 

    Ceny jedál sú orientačné a závisia od lokality a typu podniku. 
     

    Poďte si po gastronomické zážitky do Turecka 

    Turecko je známe all inclusive konceptom, no ak dávate radšej prednosť objavovaniu miestnych reštaurácií a street food jedál, môžete sa vydať aj touto cestou. Jedlo je v uliciach je cenovo dostupné a medzi turistami veľmi obľúbené.
     
    Tak ako aj u nás, aj v Turecku majú vychýrené štvrte s drahšími ako aj lacnejšími podnikmi. Street food však je v Turecku veľmi dostupný. Tí ktorí milujú jedinečné zážitky a špičkovú gastronómiu, si prídu na svoje v letoviskách Marmaris a Bodrum
    Alica Šipošová, marketingová manažérka CK Fischer 

    Tak ako priatelia, dostali ste aj vy chuť na turecký street food? Či už si vyberiete živú Antalyu, sofistikovaný Bodrum a Marmaris, historické mesto Fethiye alebo Kemer s nádherným pobrežím, všade sa môžete tešiť na kulinárske hody a dostatok príležitostí na obed či večeru s blízkymi. Zostáva už len jediná dilema - vybrať tú pravú destináciu na vašu budúcu dovolenku v Turecku

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!