1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. 7 najkrajších prírodných parkov a rezervácií Cancúnu

7 najkrajších prírodných parkov a rezervácií Cancúnu 

Čo sa dozviete?

    Mexický Cancún je známy nielen ako živá metropola s luxusnými rezortmi a dokonalými plážami, ale aj ako miesto, kam sa chodí za úchvatnou karibskou prírodou. 

    Prírodné rezervácie a parky tu ukrývajú mystické cenoty, farebné koralové útesy, podzemné jaskyne i visiace mosty ponad džungľu. Zážitok z prírody je zároveň podfarbený všetkými odtieňmi mora, aké si len viete predstaviť. Kam sa vybrať za prírodou v okolí Cancúnu? 

    Vybrali sme pre vás 7 chránených oblastí, ktoré prekypujú biodiverzitou a ponúkajú množstvo zaujímavých outdoorových aktivít. Užijete si tu turistiku, pozorovanie vtákov, korytnačiek, šnorchlovanie, plavby kajakom pomedzi husté mangrovníky, ale i zipline lanovky ponad džungľu. A možno si aj zaplávate so žralokom veľrybím! Nazrite s nami do výkladnej skrine prírody v okolí Cancúnu. 

    1. Ostrov Contoy s úchvatnými mangrovníkmi  

    Ostrov Isla Contoy je menší neobývaný ostrov severne od Cancúnu, ktorý predstavuje najdôležitejšiu vtáčiu rezerváciu v mexickom Karibiku. Je chráneným národným parkom s jedinečnými ekosystémami. Tunajšie mangrovníky sú vyhlásené za mokrade medzinárodného významu.  

    Môžete tu vidieť až 150 druhov vtákov, vrátane fregát, volaviek, kormoránov a nádherných pelikánov bielych. Jedným z nezabudnuteľných zážitkov je možnosť zaplávať si so žralokmi veľrybími, najväčšou rybou na svete. Najlepším obdobím na návštevu je obdobie sucha, teda obdobie medzi novembrom a aprílom.  

    Prístup: Jediný spôsob, ako sa dostať do národného parku Isla Contoy, je organizovaná prehliadka so sprievodcom z Cancúnu alebo Isla Mujeres. Národný park obmedzuje svoju kapacitu na 200 návštevníkov za deň, pričom povolenie je rozdelené na obmedzený počet schválených touroperátorov. 
     
    Galéria 1

    2. Ostrov Mujeres s podmorským múzeom MUSA 

    Ostrov Isla Mujeres je domovom niekoľkých ekologických rezervácií, vrátane národného parku Garrafón. Ten, ktorý ponúka skvelé možnosti na šnorchlovanie, potápanie, kajakovanie, panoramatický bazén, zipline a výlety po ostrove. Zažiť tu môžete aj očistný obrad Temazcal, pri ktorom v tradičnej potnej chyži inhalujete výpary bylín pod vedením indiánskeho šamana. 

    Kúpanie na ostrove Isla Mujeres je výnimočné. Za prvé, pláž Playa Norte patrí medzi najkrajšie na svete a za druhé, v blízkosti ostrova môžete šnorchlovať vo vyhlásenom podmorskom múzeu MUSA. Južne od Isla Mujeres sa nachádza korytnačia farma Tortugranja, zameraná na zachovanie vzácnych druhov korytnačiek aj pre budúce generácie. Ostrov nemusíte obchádzať iba peši, dajú sa tu požičať aj bicykle či golfové vozíky, s ktorými toho uvidíte oveľa viac. 

    Prístup: Ostrov sa nachádza len 13 km od pobrežia Cancúnu a je ľahko dostupný trajektom. Plavba na ostrov je súčasťou ponuky fakultatívnych výletov CK Fischer. 
     
    Galéria 2

    3. Ostrov Holbox so žralokom veľrybím i svietiacim planktónom  

    Isla Holbox sa nachádza zhruba 10 km od severného pobrežia Yucatánského polostrova. Pýši sa panenskými plážami na rozhraní Karibského mora a Mexického zálivu. Jeho súčasťou je biosférická rezervácia Reserva de la Biosfera Yum Balam. Je to oblasť s bohatou biodiverzitou, kde žijú rôzne druhy živočíchov, vrátane jaguárov, tapírov, opíc, korytnačiek, vtákov, plameniakov a viac ako 70 druhov plazov.  

    Od mája do septembra je Yum Balam útočiskom pre najväčšiu koncentráciu žralokov veľrýbích na planéte a vy si v ich blízkosti môžete aj zaplávať a šnorchlovať. V tomto istom období tu počas bezmesačných nocí po rozvírení vody rukou môžete vidieť aj svietiaci planktón. Po ostrove sa môžete povoziť aj bicyklom či golfovým vozíkom, prípadne si požičať kajak. 

    Prístup: Autobusom ADO z Cancúnu do mesta Chiquilá a následne trajektom na ostrov. 
     
    Galéria 3

    4. Rezervácia Sian Ka'an s dažďovým pralesom a cenotmi 

    Sian Ka'an je jedinečná biosférická rezervácia pod ochranou UNESCO, jedna z najväčších chránených oblastí Mexika. Jej rozloha je úctyhodná - 5 280 km². Územie tvoria viaceré ekosystémy: dažďové pralesy, mokrade, mangrovníky, savany a more s koralovými útesmi. Vo voľnej prírode tu môžete pozorovať delfíny, krokodíly i rôzne druhy vtákov. 

    Okrem stoviek až tisícov fascinujúcich foriem života ukrýva aj početné cenoty, hlboké prírodné jazierka. Môžete sa tu potápať, šnorchlovať, vydať sa na prehliadku so sprievodcom alebo sa plaviť na kajaku a v tichosti sa ponoriť do pozorovania neskutočne rozmanitej fauny a flóry. Krásu mangrovových porastov si vychutnáte nielen z kajaku, ale aj z paluby lode, prípadne z turistických trás, ktorými je rezervácia popretkávaná.  

    Prístup: Autom do Tulumu po diaľnici 307, odkiaľ vedie cesta do rezervácie cez bránu pri Boca Paila. Alternatívou je využiť autobus spoločnosti ADO a odviezť sa do Tulumu, odkiaľ sa môžete k vstupu do rezervácie prepraviť taxíkom. 
     
    Galéria 4

    5. Puerto Morelos Reef, raj pre potápačov a šnorchlistov 

    Národný park Puerto Morelos Reef sa nachádza na severovýchodnom pobreží polostrova Yucatán v štáte Quintana Roo a patrí k obci Benito Juárez. Oblasť má obrovský ekologický význam najmä pre vzácny systém koralových útesov, ktorý je domovom množstva morských živočíchov a je súčasťou druhej najväčšej bariérovej sústavy na svete.  

    Krištáľovo čisté vody parku sú ideálne na šnorchlovanie, potápanie či plávanie v podzemných riekach, nad hladinou si zas môžete vychutnať plavbu loďou a kajakom. S miestnymi sprievodcami sa môžete vydať aj na ekoturistiku po vyhradených trasách, milovníci adrenalínu si môžu vyskúšať zipline cez džungľu. Pre tých, ktorí preferujú oddych, sú tu prekrásne pláže s bielym pieskom, kde si môžete dosýta užiť slnko a more. 

    Prístup: Národný park Puerto Morelos je ľahko dostupný z hotelovej zóny v Cancúne autobusom alebo taxíkom. Cesta autobusom trvá okolo hodiny. 
     
    Galéria 5

    6. Ekopark Chikin-Há, tri rozmanité cenoty na jednom mieste 

    Ekopark Chikin-Há predstavuje prírodný park, kde si môžete naraz vychutnať 3 veľkolepé cenoty na jednom mieste. Prvý, hlavný cenot Chikin-Há, sa vyznačuje krištáľovo čistou tyrkysovou vodou, podvodnými jaskyňami so stalagmitmi a stalaktitmi a bujnou vegetáciou. Pod hladinou uvidíte rôzne druhy rýb a korytnačiek. Druhý, cenot X'tabay, je vhodnejší pre deti, ktoré sa tu môžu kúpať a šnorchlovať v relatívne plytkej vode a zároveň preskúmať aj jaskyňu.  

    Tretí, cenot Ta'ak Bil-Ha, je obradný a kúpať sa v ňom je zakázané. Nachádza sa v ňom niekoľko stromov, ktoré svojimi koreňmi siahajú do vody a môžete tu počuť a vidieť jedného z najkrajších vtákov na polostrove Yucatán, vtáka Toh. Ak si chcete návštevu Chikin-Há spestriť, vyskúšajte si zipline priamo nad džungľou. 

    Prístup: Ekopark Chikin-Há sa nachádza v blízkosti Playa del Carmen, čo umožňuje ľahký prístup prenajatým autom. Druhou možnosťou je cesta autobusom z hlavnej autobusovej stanice v Cancúne (ADO Terminal), kde môžete nastúpiť do autubusu smerom na Playa del Carmen. Na posledný 25 km úsek cesty budete musieť použiť taxi alebo miestnu dopravu. 
     
    Galéria 6

    7. Ekopark Kantun Chi: cenoty, jaskyne aj tajomstvá starých Mayov 

    Ekopark Kantun Chi sa rozprestiera len dvadsať minút od Playa Del Carmen a je skutočným skvostom Yucatánskeho polostrova. Uprostred džungle sa tu nachádza päť nádherných cenotov, z ktorých každý má svoje osobité kúzlo.  

    Môžete tu preskúmať niekoľko podzemných riek, ktoré vás zavedú do sveta ticha a pokoja, prejsť sa tropickým dažďovým pralesom, šnorchlovať a plávať v jazierkach alebo sa vydať na výpravu do jaskýň, kde sa prejdete po úzkych chodbách a budete obdivovať krásy, ktoré vznikali milióny rokov. Park ponúka niekoľko rôznych trás, na ktorých sa z úst sprievodcov dozviete zaujímavé informácie o mayskej kultúre, flóre a faune. 

    Prístup: Ekopark sa nachádza sa medzi Playa del Carmen a mestom Tulum. Najrýchlejšia a najpohodlnejšia možnosť je prenájom auta. Cesta trvá približne 1 až 1,5 hodiny. Alternatívou je autobus z autobusovej stanice v Cancúne (ADO Terminal) na Playa del Carmen a odtiaľ taxík alebo miestna doprava. 
     
    Galéria 7

    Objavte aj ďalšie krásy Cancúnu 

    Zaujali vás prírodné krásy Cancúnu? Máme pre vás dobrú správu! Do Cancúnu môžete letieť priamo z Bratislavy a dokonca aj s biznis triedou! Pozrite si ponuku dovoleniek v Cancúne a pripravte sa na poriadnu porciu nefalšovaného Mexika, okorenenú zážitkami na celý život... 

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!