1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenku
  3. 7 tipov, čo robiť na dovolenke na Sardínii

7 sviežich tipov pre dovolenku na Sardínii

Čo sa dozviete?

    O titul „najkrajší ostrov Stredomoria“ súperí Sardínia so susednou Korzikou, s ktorou zdieľa podobnú geografiu, históriu i kuchyňu. Dejiny plné bojov za nezávislosť sformovali aj povahu obyvateľov ostrova. Sardovia sú hrdí a odbojní. S Korzikou dokonca zdieľajú aj rovnaký symbol na vlajke – zoťatú hlavu Maura. V prípade Sardínie až vo štvornásobnom prevedení! Sardíniu najlepšie spoznáte „po vlastnej osi“. Prenajmite si auto a prejdite ostrov krížom krážom – a to aj v prípade, že hľadáte relax, či zbierate nové zážitky.

       
    1. Leňošenie na pláži

    1. Leňošenie na pláži

    Sardínia nie sú len pláže ako zo sna, aj keď... ostrov s 2000 km pobrežia má v tomto smere čo ponúknuť – od niekoľko kilometrov dlhých pláží s pozvoľným vstupom do vody až po malé skryté zákutia v nádherných lagúnach, ku ktorým vedú cestičky divokou vegetáciou. Farby jemného piesku, prechádzajúce od oslnivo bielej cez čisto zlatú až po jemne ružovú, sa prelínajú s nekonečnými odtieňmi mora od bledo tyrkysovej po tmavo modrú. Na preskúmanie všetkých pláží vám jeden týždeň stačiť nebude.

    Najkrajšie pláže Sardínia

    Hľadáte tipy na najlepšie pláže, ktoré na Sardínii vidieť? Nádherné pláže môžete nájsť napríklad v lagúne Baia Chia na juhu ostrova, v letovisku Villasimius alebo na priliehajúcich ostrovčekoch – známe je súostrovie La Maddalena na severovýchode alebo menej turisticky zaplnené ostrovčeky s autentickou atmosférou San Pietro a Sant' Antioco.

    2. Za športom

    2. Za športom

    Aj keď sú sardínske pláže fantastické a priam zvádzajú na zapichnutie slnečníka do piesku a snívanie, krása hornatého vnútrozemia vás ohromí. Stačí si obuť trekové topánky a vydať sa po jednom z mnohých turistických chodníkov vedúcich divokou prírodou, kaňonmi, cez skaly a tiesňavy do zabudnutých dediniek alebo tajných zátok. Ohúria vás háje tisícročných olivovníkov a korkových dubov, stáda oviec, divokých kôz a dokonca aj oslov.

    Sardínia praje horolezcom, potápačom aj surferom

    Niektoré skalné steny umožňujú lezenie. Obľúbené lezecké steny, ktoré sa dvíhajú priamo z mora, nájdete okrem iného v Golfo di Orosei pri Cala Gonone a južnejšie pri Cala Fuili a Cala Luna. Oblasti okolo letovísk San Teodoro alebo Baia Chia sú ideálne na potápanie, šnorchlovanie aj surfovanie.

    3. Za dávnou históriou

    3. Za dávnou históriou

    Aj pre milovníkov histórie máme tipy, čo vidieť na Sardínii.

    Unikátne nuraghi z čias prvých obyvateľov Sardínie

    Sardínskym unikátom sú megalitické stavby nuraghi, vybudované dávnou civilizáciou, prvými obyvateľmi Sardínie 12. storočia pred naším letopočtom. Ide o opevnené obydlia a pevnôstky, slúžiace ako obranné veže. Ich výnimočnosť dokazuje fakt, že UNESCO zaradilo hlavný komplex Su Nuraxi di Barumini na zoznam kultúrneho dedičstva.

    Pozoruhodné menhiry spred civilizácie nuraghi

    Na Sardínii však zanechala stopy ešte staršia civilizácia. Priamo v srdci ostrova leží spirituálne miesto, Biru'e Concas (doslova Stopa hláv), najpôsobivejšie zoskupenie menhirov v Stredomorí. Toto „sardínske Stonehenge“ postavila pred-nuraghská civilizácia v dobe neskorého neolitu, 30 storočia pred naším letopočtom.

    Pozostatky predrománskeho obdobia

    Z podstatne mladšej doby pochádzajú pozostatky mesta Nora, prvej sardínskej metropoly z predrománskej doby, založenej Feničanmi v 8. storočí pred naším letopočtom. V archeologickom nálezisku Nora môžete obdivovať dochované zvyšky rímskych kúpeľov, patricijského domu s mozaikami, fragmentov dláždených ciest alebo antického divadla.

    Archeologický komplex Su Nuraxi di Barumini
    Archeologické nálezisko Nora
    4. Za pamiatkami

    4. Za pamiatkami

    Naším ďalším tipom, ako objavovať to najlepšie zo Sardínie, je spoznávanie pamiatok. Ideálnym miestom je hlavné mesto Cagliari na juhu ostrova. Cagliari je mesto s typicky stredomorskou atmosférou, tisícročnou históriou, historickým centrom s architektonickými skvostami, romantickými uličkami, obchodíkmi a kaviarňami.

    Najzaujímavejšie pamiatky sardínskeho Cagliari

    • Štvrť Castello, najstaršia z historických častí mesta. Usadená na kopci a dobre opevnená, bola tradičným sídlom moci a úradov.
    • Torre dell Elefante a Torre di San Pancrazio, Slonia veža a Veža svätého Pankráca. Súčasť opevnenia štvrti Castello, 2 pisanské veže zo začiatku 14. storočia. Z ich vrcholu je úžasný výhľad.
    • Palazzo Regio, kráľovský palác zo 14. storočia, bývalé sídlo miestokráľa Sardínie, dnes sídlo prefektúry. Za malý poplatok si môžete pozrieť niektoré z jeho sál.
    • Palazzo di Citta, bývalá radnica, dnes malé múzeum.
    • Bastione di Saint Remy, bašta svätého Remyho, súčasť opevnenia Cagliari, ktorá sa na konci 19. storočia zmenila na mohutné schodisko spájajúce štvrť Castello so štvrtou Villanova.
    • Cattedrale di Santa Maria, Katedrála Panny Márie, postavená v 13. storočí v pôvodne románskom štýle, ku ktorému počas storočí pribudlo aj baroko.
    • Amfiteatro Romano, majestátny rímsky amfiteáter pre 10 000 divákov, postavený medzi koncom 1. a začiatkom 2. storočia nášho letopočtu. Časť tribún, arény a chodieb bola vytesaná do skaly, zvyšok vystavali z bielych vápencových blokov.
    • Mercato di San Benedetto, najväčší trh s potravinami v Cagliari. Nakúpite tu všetky druhy miestnych produktov s autentickou atmosférou.
     
    5. Za jedlom

    5. Za jedlom

    Sardínskej gastronómii sa podarilo originálnym spôsobom spojiť vlastné tradície s mnohými vplyvmi okolitých stredomorských kultúr. V kulinárskom dedičstve tu nájdete stopy Feničanov, Kartágincov, Rimanov i Maurov a samozrejme vplyvy tradičnej janovskej a katalánskej kuchyne.

    Na Sardínii si pochutnáte na plodoch mora i pečienke

    V prímorských oblastiach sa konzumujú hlavne ryby a plody mora, obľúbený je tuniak, úhor alebo homár na katalánsky spôsob, varený s paradajkami, cibuľou a zelerom. Typickým horským jedlom je pomaly opekané jahňa, prasiatko alebo kozľa na ražni. Korení sa so šafranom, tymianom, divokou mätou, rozmarínom a myrtou. Tradičná je príprava diviaka pečeného metódou carraxu – vo vyhĺbenej diere v zemi, obloženého vetvičkami tymiánu a myrty.

    Sardínske pecorino alebo syry všade, kam pozriete

    Syry sa konzumujú naprieč celou Sardíniou. Vzhľadom na to, že na ostrove pobehuje viac ako 2,5 milióna oviec, neprekvapí vás, že hneď po turistike je druhým najväčším zdrojom príjmov ostrova výroba syrov. Syr pecorino sardo, ktorý sa pripravuje z mlieka miestneho druhu oviec, je preslávený po celom svete a nezaobíde sa bez neho žiadne poriadne sardínske menu. 

    Tipy na originálne sardínske jedlá, ktoré musíte ochutnať

    • Panada - koláč z lístkového cesta, plnený jahňacím mäsom, zemiakmi, paradajkami alebo fazuľami,
    • Orziadas - obaľované a vyprážané morské sasanky s intenzívnou chuťou,
    • Pane carasau - chrumkavý tenký chlieb, pripomínajúci arabskú pittu. Keď sa chlieb naskladá na seba spôsobom lasagní a naplní mletým jahňacím mäsom, paradajkami a syrom pecorino, vznikne Pane frattau – ohňostroj chutí
    • Seadas - chrumkavé, vyprážané taštičky, plnené syrom a citrónom, namočené v teplom mede. Spojenie sladkosti medu, slanosti pecorina a horkastého citróna je návykové
    • Mirto – tradičný miestny digestív, myrtový likér
    6. Zážitky

    6. Zážitky

    Sardínia je miestom, kde na vás čakajú tie pravé dovolenkové zážitky. Určtite si naplánujte výlety a zažite niečo skutočne unikátne. Naším tajným tipom je sardinská oblasť Costa Smeralda.

    Exkluzívne zážitky na Costa Smeralda

    Za rušnejším životom, módnymi butikmi a zábavou sa vydajte do oblasti Costa Smeralda - na smaragdové pobrežie - 20 km dlhý úsek s členitým pobrežím, prekrásnymi plážami a živými letoviskami. Ťažko uveriť, že tento klenot bol prakticky neobývaný až do šesťdesiatych rokov 20. storočia.

    Srdcom smaragdového pobrežia je „milionárska dedinka“ Porto Cervo, jachtové mestečko obklopené vilami v diskrétnej zeleni. Ešte v šesťdesiatych rokoch tu ticho rástli pastviny, ktoré výhodne zakúpil milionár Aga Khan IV. s predstavou prázdninovej destinácie pre exkluzívnych hostí. Architektonický štýl rezortu navrhoval slávny francúzsky scénograf Jacques Couëlle, ktorý v „sardinskom Saint-Tropez“ skombinoval tradičnú architektúru s modernými prvkami.

    7. Za prírodou

    7. Za prírodou

    Biele pláže, úžasné pobrežie a tisícročná história zďaleka ešte nie je všetko, čo môže Sardínia ponúknuť. Svoj raj tam objavia aj milovníci vzácnej fauny.

    Sardínia pre milovníkov ornitológie

    Pozorovanie vtákov je asi najmenej obvyklou, ale skutočne zaujímavou aktivitou na Sardínii. Na ostrove žije okolo 360 druhov vtáctva, čo z neho robí ideálne miesto pre milovníkov ornitológie. V horských oblastiach, najmä v oblasti Supramonte, je možné vidieť sokoly alebo orla zlatého. Na Polostrove Sinis sa rozprestiera oblasť lagún, sladkých, polosladkých i slaných, kde môžete obdivovať okrem iného ružové plameniaky a fialové volavky. V Stintine pri rybníku Casaraccio hniezdia skupiny žeriavov a bocianov čiernych. Úplnú zbierku ostrovného vtáctva nájdete v Ornitologickom múzeu Sardínie v meste Siddi.


    Spôsobov, ako objavovať Sardíniu a čo na tomto ostrove divov a kontrastov robiť, je samozrejme oveľa viac ako sedem. Na svoje si tu príde úplne každý. Splňte si sen a poďte s nami na jeden z najkrajších ostrovov Stredomoria!
     

    Páči sa vám náš článok?
    Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a buďte aj inšpiráciou pre ostatných!